fbpx

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Πέντε χρόνια δημιουργικότητας, πέντε χρόνια ευρωπαϊκού πολιτισμού!

Στα πλαίσια του εορτασμού των πέντε χρόνων λειτουργίας της Λεβεντείου Πινακοθήκης, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 27 Φεβρουαρίου 2019 δημοσιογραφική διάσκεψη σε μία ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα αλλά και τις επερχόμενες εορταστικές εκδηλώσεις κατά το 2019.

Στην εκδήλωση έγινε σύντομη αναδρομή των πρώτων πέντε χρόνων, καθώς και αναφορά στη γενικότερη φιλοσοφία της Λεβεντείου Πινακοθήκης, που έχει στο επίκεντρο τον συνεχή διάλογο με τον επισκέπτη.

Σκοπός της Λεβεντείου Πινακοθήκης είναι να βρίσκει νέους τρόπους να αναδείξει και να προσφέρει στον επισκέπτη το μεγαλείο της ευρωπαϊκής τέχνης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μέσα από σωστό σχεδιασμό και πενταετές στρατηγικό πρόγραμμα 2015-2020, η Πινακοθήκη υλοποίησε καινοτόμες εκδηλώσεις, μεγάλες αλλά και μικρότερης κλίμακας εκθέσεις με ιδιαίτερη οπτική, προσεγμένα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και δράσεις για μεγάλους, που ξεκλειδώνουν τη δημιουργικότητα, κάνοντας πράξη τη δια βίου εκπαίδευση. Ο στόχος για το 2019 είναι να προσκαλέσει το κοινό να δει το Μουσείο σαν ένα «διαφορετικό» πολιτιστικό κέντρο. Έναν χώρο όπου, σύμφωνα με τα λόγια του εικαστικού Luis Camnitzer, «Οι καλλιτέχνες μαθαίνουν να επικοινωνούν. Το κοινό μαθαίνει να δημιουργεί συσχετισμούς».

Ένα εορταστικό λογότυπο δημιουργήθηκε ειδικά με την ευκαιρία των πέντε χρόνων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το οποίο θα κοσμεί κάθε εκδήλωση, προσδίδοντάς της έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του γεγονότος.

Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, είναι αυτή με τον τίτλο «Πενταδάκτυλος – Contemporaries» από 29 Μάρτιου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2019. Πρόκειται για δύο παράλληλες εκθέσεις – μια με έργα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία που θα παρουσιαστεί στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και η δεύτερη ιστορική, που θα παρουσιαστεί αργότερα, τον Μάιο, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας– οι οποίες έχουν επίκεντρο την οροσειρά του Πενταδακτύλου.

Η έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονης τέχνης, εικαστικές παρεμβάσεις αλλά και εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και προβολές που επιλέχθηκαν με στόχο να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτή την εμβληματική οροσειρά οι σύγχρονοι καλλιτέχνες. Κάθε έργο θέλει να προκαλέσει καλλιτέχνη και θεατή ενθαρρύνοντας τη διάδραση και προκαλώντας τον να αναρωτηθεί τι αντιπροσωπεύει για αυτόν το επιβλητικό αυτό βουνό όχι μόνο ως εικόνα αλλά και ως «μνημείο» που περιβάλλει τη Λευκωσία και συγκρούεται με την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της. Την ιδέα και επιμέλεια και των δύο εκθέσεων είχε ο Καθηγητής και Εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα με την έκθεση θα διεξαχθεί διαγωνισμός φωτογραφίας στον οποίο ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει, καταχωρώντας ηλεκτρονικά τις δικές του φωτογραφίες του Πενταδάκτυλου. Κατόπιν επιλογής από κριτική επιτροπή, θα εκτεθούν οι επικρατέστερες σε ειδική έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, από τις οποίες οι πέντε καλύτερες θα βραβευθούν.

Εκθέσεις 2019:

Πενταδάκτυλος – Contemporaries
29 Μάρτιου – 16 Σεπτεμβρίου 2019

Πολ Γεωργίου – The Female Body
Μάιος 2019

Καλλιτεχνικές αναζητήσεις – Βέλγοι Ιμπρεσιονιστές του τέλος του 19ου αιώνα
Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020

Μιχάλης Μιχαηλίδης – Αφηρημένη Περίοδος
Νοέμβριος 2019

Άλλες Εκδηλώσεις:

Διαλέξεις της Τετάρτης

Θέατρο «Ένας Πικάσσο» – με την Alfa Square
Πρεμιέρα: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019, στις 8.30 μμ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
18 Μαΐου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για όλες τις ηλικίες

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 5 χρόνια της Λεβεντείου Πινακοθήκης θα ανακοινώνεται ανάλογα στο μηνιαίο ηλεκτρονικό έντυπο με τίτλο ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: info@leventisgallery.org, τηλ. 22668838

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending