fbpx

«Ένα αειφόρο μέλλον για τη Λευκωσία»: Συνεργασία του στούντιο SWAT & του Πανεπιστημίου Λευκωσίας!

Συνεργασία του στούντιο SWAT του Delft University of Technology (TU Delft) και του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η συνεργασία ανάμεσα σε φοιτητές και τους καθηγητές τους, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και τους συναδέρφους τους του Delft University of Technology (TU Delft), στο πρωτοπόρο πρόγραμμα του στούντιο SWAT, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης στο Architecture Research Centre [ARC] του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το στούντιο SWAT είναι ένα εντατικό εργαστήριο έρευνας και σχεδιασμού, διάρκειας δύο εβδομάδων, ανάμεσα στις δύο πλευρές, με στόχο να διερευνηθούν νέες κατευθύνσεις όσον αφορά στη λειτουργία των σύγχρονων πόλεων με την εφαρμογή μεθοδολογίας που «αγκαλιάζει» τη θεωρητική γνώση, την αριστεία της τεχνολογίας, τη περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική επίπτωση, σε περιοχές όπως ο παλιός τομέας της Λευκωσίας.

Ο καθηγητής του TU Delft, Craig Martin, παρουσίασε το πρόγραμμα του στούντιο SWAT για τη Λευκωσία, καθώς επίσης και προηγούμενες προτάσεις σε άλλες χώρες. «Τα εργαστήρια SWAT είναι η προκαταρκτική φάση του City-zen Roadshow που θα έρθει και θα παρουσιαστεί στη Λευκωσία από τις 8-15 Μαΐου 2019. Το πρώτο μέρος αυτής της εκδήλωσης είναι ένα φοιτητικό πρόγραμμα γνωστό ως στούντιο SWAT. Σε αυτό οι φοιτητές γνωρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης που τους ενδιαφέρει, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της. Οι φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων στοχεύουν στο να προτείνουν επεμβάσεις στην πόλη, οι οποίες θα συμβάλλουν ώστε να γίνει ενεργειακά πιο αποδοτική, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της περιβαλλοντικής τους συνείδησης», υπέδειξε ο καθηγητής.

Η επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μαρκέλλα Μενοίκου, παρουσίασε την ομάδα φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων που συμμετείχαν στο εργαστήριο SWAT, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία αυτής της συνεργασίας. «Απόφοιτοι του Τμήματος μαζί με ομάδα φοιτητών του 5ου και του 3ου έτους συνεργάστηκαν με μεταπτυχιακό φοιτητή του TU Delft για δύο βδομάδες και εκπόνησαν προτάσεις για τη Λευκωσία με τίτλο: «Ένα αειφόρο μέλλον για τη Λευκωσία». Η ομάδα παρουσίασε τις προτάσεις της και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Ο καθηγητής Craig Martin παρουσίασε το πρόγραμμα City- zen Roadshow, του οποίου ηγείται, εξηγώντας πως πρόκειται για πρόγραμμα 22 εκατομμυρίων Ευρώ, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και που στοχεύει στο να φέρει κοντά διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς στην αρχιτεκτονική, την τεχνολογία και το περιβάλλον με ντόπιους κατοίκους, εκπροσώπους δήμων και επιχειρήσεων, οι οποίοι θα διερευνήσουν νέες ιδέες για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των πόλεων. Το Roadshow μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει επισκεφθεί 10 πόλεις ισάριθμων χωρών.

«Το City-zen Roadshow είναι ανοικτό σε όλους αυτούς που έχουν νέες ιδέες για το πώς μπορεί η Λευκωσία να βελτιωθεί και να γίνει πιο ελκυστική ως προορισμός, αλλά και ιδανική για τη ζωή των ίδιων των κατοίκων της. Η ομάδα του City-zen Roasdshow έχει ήδη βοηθήσει τους κατοίκους του Μπέλφαστ, της Σμύρνης, του Ντουμπρόβνικ, της Μενόρκας, της Σεβίλλης, του Ρεζελάρε και του Πρέστον να φανταστούν πως θα ήθελαν να ζουν στις πόλεις τους», τόνισε ο καθηγητής Martin, o οποίος ευχαρίστησε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την επικεφαλής του και τους φοιτητές του, οι οποίοι εργάστηκαν πολύ εποικοδομητικά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Μαρκέλλα Μενοίκου επισήμανε τη σκληρή δουλειά που έγινε, εκφράζοντας την ελπίδα πως τον ερχόμενο Μάϊο, με την ευκαιρία του Roadshow, τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τη συμβολή των διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών, αλλά και με την εμπλοκή των τοπικών αρχών, οργανισμών, επιχειρήσεων, κατοίκων και γενικά όσων ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Λευκωσία.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending