fbpx

Οι νέοι της Κύπρου ξεσηκώνονται για την κλιματική αλλαγή!

Λευκωσία/Παγκόσμια, 15 Μαρτίου 2019 – δεκάδες χιλιάδες νέοι απήργησαν σήμερα για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο – 2050 διαδηλώσεις σε 122 χώρες[1]. Μία από αυτές, η Κύπρος. Γύρω στους 500 μαθητές αλλά και ενήλικες βρέθηκαν την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 μπροστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων απαιτώντας άμεση και ουσιαστική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Οι Κύπριοι μαθητές, που οργανώνονται ως μια ανεξάρτητη ομάδα με το όνομα Youth for Climate Cyprus (Νέοι για το Κλίμα Κύπρου), παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής, υπόμνημα με τα πέντε αιτήματά τους [2]. Ουσιαστικά, οι νέοι ζητούν από τους κυβερνώντες να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Δεν απαιτούν τίποτα ακραίο, παρά μόνο αυτά που χρειάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον, βάσει της ίδιας της επιστημονικής κοινότητας. Διαδήλωσαν κάτω από τα συνθήματα “ο πλανήτης μας – το μέλλον μας”, “το κλίμα αλλάζει, εμείς;” “ακούστε τους επιστήμονες” και “αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα”.

Το παγκόσμιο αυτό κίνημα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησε τον Αύγουστο από μία μόνο μαθήτρια που απέργησε για εβδομάδες κάθε Παρασκευή έξω από τη βουλή της Σουηδίας. Από εκεί, ξεκίνησαν μία σειρά από διαδηλώσεις κάτω από το όνομα Fridays for Future (Παρασκευές για ένα Μέλλον) που εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη. Η κλίμακα της κινητοποίησης αντικατοπτρίζει το πόσο επείγουσα και τρομακτική είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο.

Μαθητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία δήλωσαν: “Είμαστε η μελλοντική γενιά και αν δεν δράσουμε τώρα, οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες και πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες στο μέλλον. Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή τη διαμαρτυρία, η κυβέρνηση της Κύπρου θα δει τα πράγματα μέσα από τη δική μας οπτική, την οπτική πλευρά των μελλοντικών ηγετών αυτής της χώρας και θα ξυπνήσει.”

“Αυτή η διαμαρτυρία είναι σημαντική και αναγκαία για να αφυπνίσει την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει το περιβάλλον. Εμείς, οι νέοι, παρατηρούμε αλλαγές στο περιβάλλον πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμέναμε, πράγμα που μας ανησυχεί για το μέλλον μας. Δεν έχουμε χρόνο για υποσχέσεις. Πρέπει να δράσουμε τώρα, το ίδιο και η κυβέρνησή μας.”

“Σίγουρα όλοι θυμόμαστε την εποχή που ήμασταν ευτυχισμένοι σκαρφαλώνοντας δέντρα και παίζοντας με τη λάσπη. Δεν θέλουμε τα ίδια χαμόγελα και εμπειρίες για τις μελλοντικές γενεές; είναι ξεκάθαρο ότι τα άτομα που βρίσκονται τώρα στην εξουσία είναι αδιάφορα για το μέλλον μας, άρα τώρα είναι η σειρά μας να φτιάξουμε τη ζημιά. Όχι μόνο για μας, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές, που αξίζουν τις ίδιες παιδικές αναμνήσεις με εμάς.​”

Απόσπασμα από το υπόμνημα: “Εντός των επόμενων μηνών, θα κληθείτε να λάβετε αποφάσεις που θα κρίνουν το δικό μας μέλλον και επιβίωση. Από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι την έγκριση του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι στο χέρι σας να διαμορφώσετε το αύριο – ο καθένας από εσάς θέτοντας τις προτεραιότητές του. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι τα θέματα που θέτουμε θα λάβουν κεντρικό ρόλο σε κάθε μελλοντική συζήτηση και απόφασή σας. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην έχουμε δικαίωμα ψήφου και για κάποιους αυτό να σημαίνει πως η φωνή μας δεν έχει αξία, όμως εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εισακουστούν τα αιτήματά μας. Μέχρι οι αποφάσεις σας να αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα. Είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου – για τα δικά σας παιδιά, για εμάς, για το μέλλον όλων.”

[1] Όλες οι τοποθεσίες (και μια εκτίμηση του συνολικού αριθμού απεργούντων) μπορούν να βρεθούν εδώ: ​https://www.fridaysforfuture.org/
[2] Λίστα των αιτημάτων μπορεί να βρεθεί εδώ: https://www.facebook.com/events/297034717627732/permalink/297675850896952/

Για περισσότερες πληροφορίες: youthforclimatecyprus@gmail.com Νικόλας Μούρος, μαθητής/διοργανωτής, +357 99543914

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending