fbpx

“Φόρουμ Ανώτερης Εκπαίδευσης & Έρευνας: Το Μέλλον της συνεργασίας Ην. Βασιλείου – Κύπρου μετά το Brexit” που διοργάνωσε το British Council

Εμπειρογνώμονες της Ανώτερης Εκπαίδευσης από Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησαν για τη συνεργασία στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και έρευνας μετά το Brexit στο πρώτο Φόρουμ Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας το οποίο διοργάνωσε το British Council τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λευκωσία.

Στο Φόρουμ συμμετείχε αντιπροσωπία εννέα εκπροσώπων Ανώτερης Εκπαίδευσης απο το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριλαμβανομένου του Sir Ciarán Devane, Διευθύνων Σύμβουλου του British Council, όπως και εκπροσώπων της Ένωσης Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας (Association of Commonwealth Universities) και του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης (Quality Assurance Agency). Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε με την παρουσία 25 και πλεόν ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης καθώς και επτά Κυβερνητικών τμημάτων τα οποία έχουν άμεση εμπλοκή με θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τους παρευρισκόμενους του Φόρουμ, χαιρέτισαν με ομιλία τους η Αθηνά Μιχαηλίδου, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού εκ μέρος του Υπουργού, ο κύριος Stephen Lillie CMG, Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική χρονική στιγμή που διοργανώθηκε αυτό το Φόρουμ καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του British Council ο οποίος κατά το χαιρετισμό του, σημείωσε πώς «η διεθνής συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο αποτελεί βασικό μέρος του μέλλοντος».

Στόχοι του φόρουμ ήταν να εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις υπάρχουσες καθώς και τις μελλοντικές ευκαιρίες Διακρατικής Εκπαίδευσης (Transnational Education – TNE) στην Κύπρο, οι τρόποι ενίσχυσης των μακροχρόνιων εκπαιδευτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς επίσης η ενδυνάμωση και διευκόλυνση των θεσμικών συνεργασιών μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις των ομάδων του Φόρουμ, αποσκοπούσαν στην καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης και την έμφαση στους ακόλουθους βασικούς τομείς:

• Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διαστάσεις της Διακρατικής Εκπαίδευσης, όπου αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίους αυτή υποστηρίζει την διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, παρουσίαση του σημερινού και μελλοντικού μετά το Brexit σκηνικού καθώς και οι συνεργασίες Διακρατικής Εκπαίδευσης μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου,
• ευκαιρίες για συνεργασία στην έρευνα μετά το Brexit και τρόποι ανάπτυξης μοντέλων συνεργασίας που να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες και τις ανάγκες της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου,
• τρόποι διασφάλισης ποιότητας της Διακρατικής Εκπαίδευσης και το περιβάλλον χάραξης πολιτικής γύρω από την εφαρμογή της Διακρατικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση της Κύπρου, δήλωσε σαφώς ότι η καθιέρωση της Κύπρου ως εκπαιδευτικού προορισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο. Διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά διακρατικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και ότι οι διεθνικές συνεργασίες κατέχουν κορυφαία θέση στις προτεραιότητες όλων των κυπριακών πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κύπρου, κ. Γιώργος Δημοσθένους, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης της Συνόδου των Πρυτάνεων, συζητήθηκαν οι προοπτικές μιας οργανωμένης και φιλόδοξης πολιτικής εκπαιδευτικής διπλωματίας προς τις στοχοθετημένες χώρες.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας σχετικά με τη Διακρατική Εκπαίδευση που πραγματοποίησε το British Council δείχνουν ότι, όπου παρέχονται προγράμματα Διακρατικής Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, εθνικές κυβερνήσεις και ιδρύματα, εκφράζουν την αισιοδοξία τους.

Η αντιπροσωπία των εννέα εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων Ανώτερης Εκπαίδευσης απο το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ήδη συμμετέχουν στη Διακρατική Εκπαίδευση, καθώς και να συμμετάσχει σε ένα δείπνο δικτύωσης με ενδιαφερόμενους φορείς, το οποίο διοργάνωσε η Invest Cyprus (CIPA).

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρωτοβουλίες, τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις ανησυχίες μετά το Brexit, όπως επίσης και ορισμένες συστάσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα, το British Council θα εκδώσει σχετική έκθεση η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φόρουμ Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας, μπορείτε να απευθυνθείτε:
Αντώνης Φιακάς, +357 22585113, antonis.fiakas@cy.britishcouncil.org

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending