fbpx

10 χώρες που μάθαμε εξαιτίας ξένων ποδοσφαιριστών που έπαιξαν στην Κύπρο!

Πολλές φορές ακούμε τους εκπροσώπους των ομάδων να δηλώνουν πως “θα εμπιστευτούν γνωστές αγορές για απόκτηση ποδοσφαιριστών” στις οποίες και συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι σλαβικές χώρες-οι χώρες εκείνες δηλαδή από τις οποίες συνήθως ψωνίζουν οι ομάδες μας.

Καμιά φορά, όμως, τα στενά οικονομικά πλαίσια που έχουν οι πλείστες ομάδες μας ή και η ανάγκη τους να ψάξουν για “μεταγραφικά λαβράκια” τις οδηγεί σε αγορές με περισσότερο ρίσκο, όπως η λατινοαμερικάνικη ή αυτή της Αφρικής.

Ψάχνοντας λίγο από πού έρχονται οι ξένοι παίκτες στην Κύπρο, εντόπισα 10 χώρες που κάποιος ίσως να μην ήξερε αν δεν βλέπαμε εκπροσώπους τους στο νησί μας.

Δες αυτές τις  χώρες πιο κάτω:

1
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

To Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ή Άγιος Θωμάς και Πρίγκιπας στην ακριβής ελληνική μετάφραση είναι η μικρότερη σε έκταση χώρα της Αφρικής και αποτελείται από 2 νησιά, το Σάο Τομέ και το Πρίνσιπε.

Μέχρι το 1975 ήταν πορτογαλική αποικία με τον Luis Leal, που αγωνίστηκε για λίγο στον ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 2015-16 να είναι η “αιτία” που το μάθαμε.

2
Μονσεράτ

Από αυτό το μικρό κράτος της Καραϊβικής που αποικήθηκε από τους Βρετανούς (στην πλειοψηφία Ιρλανδούς) έχουν να λένε οι Σαλαμιναίοι πως κατάγεται ένας από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ο λόγος για τον Kenny Dyer που αγωνίστηκε στη Νέα Σαλαμίνα (και τον Εθνικό Άχνας) τη δεκαετία του ’90. Από το Μονσεράτ κατάγεται και ο τερματοφύλακας Corin Brooks που αγωνίστηκε στην Αλκή, τον Ερμή, την Ομόνοια, τη Νέα Σαλαμίνα και τον Εθνικό Άχνας.

3
Μαυρίκιος

Ο Μαυρίκιος είναι ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αφρικής.

Υπήρξε, στο παρελθόν, ολλανδική,γαλλική και βρετανική αποικία πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1968. Από αυτό το κράτος μας ήρθε φέτος ο Kevin Bru του Απόλλωνα.

4
Μαυριτανία

Η Μαυριτανία είναι χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής και πρόκειται για μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Υπήρξε γαλλική αποικία μέχρι το 1960 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, ενώ ο ισλαμισμός είναι η κύρια θρησκεία της χώρας.

Από αυτή τη χώρα της νοτιοδυτικής Σαχάρας μας ήρθαν 4 ποδοσφαιριστές.

Πρόκειται για τους Dominique Da Silva που αγωνίστηκε στον Ερμή Αραδίππου το 2016, τους Diallo Guidileye και Moise Kandé που αγωνίστηκαν στην ΑΕΛ το 2014-15 και το 2007-08 αντίστοιχα και τον Yoann Langlet που φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου το 2012-13.

5
Γουινέα-Μπισάου

Αρκετούς εκπροσώπους από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής που ήταν πορτογαλική αποικία μέχρι το 1974 είχαμε στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Isma Goncalves με πέρασμα από τον ΑΠΟΕΛ (2013-14) και την Ανόρθωση (2014-2016), οι Aldair και Mesca της ΑΕΛ και ο Mamadu Kante που έπαιξε στην Ομόνοια τη σεζόν 2017-18.

6
Ισημερινή Γουινέα

O Emilio Nsue που έπαιξε στον ΑΠΟΕΛ από τον Γενάρη του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 είναι ο καλύτερος “πρέσβης” της Ισημερινής Γουινέας στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Πρόκειται για μια από τις μικρότερες χώρες της Αφρικής και υπήρξε ισπανική αποικία μέχρι το 1968 που απέκτησε την ανεξαρτησία της.

7
Πράσινο Ακρωτήρι

Μάθαμε καλά το Πράσινο Ακρωτήρι τα τελευταία χρόνια, αφού μας έφερε ποδοσφαιριστές όπως τον Vozinha της ΑΕΛ, τον Marco Soares που αγωνίστηκε στην Ομόνοια και την ΑΕΛ, τον Jose Semedo του ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας, του Απόλλωνα, της Νέας Σαλαμίνας και της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, τον Carlitos (ΑΕΛ και Ομόνοια), όπως και τον Cafu (Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ, Αλκή).

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών στη Δυτική Αφρική που υπήρξε πορτογαλική αποικία μέχρι το 1975

8
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ίσως να μην γνωρίζαμε την ύπαρξη της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, που όπως λέει και το όνομα της είναι μια χώρα της Κεντρικής Αφρικής, αν δεν ερχόταν στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ ο Cedric Yambere το 2ο μισό της περιόδου 2016-17.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπήρξε αποικία της Γαλλίας μέχρι το 1960 που απέκτησε την ανεξαρτησία της.

9
Μαλάουι

Στα νοτιοανατολικά της Αφρικής βρίσκεται η μέχρι το 1964 αποικία της Βρετανίας, χώρα του Μαλάουι.

Από αυτή τη χώρα μας ήρθε το 2016 για λογαριασμό της ΑΕΖ Ζακακίου ο Tawonga Chimodzi, που στη φετινή σεζόν αγωνίζεται με τα χρώματα του ΑΣΙΛ Λύσης.

10
Μπουρκίνα-Φάσο

Όπως και άλλες χώρες αυτής της λίστας, η Μπουρκίνα Φάσο είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής που υπήρξε αποικία των Γάλλων μέχρι το 1960.

Από αυτή τη χώρα μας ήρθε ο Dylan Ouedraogo που αγωνίστηκε στον Απόλλωνα το πρώτο μισό της περιόδου 2018-19, όπως και ο Stephane Aziz που φόρεσε τις φανέλες των Ομόνοια, Άρη και Νέας Σαλαμίνας, αλλά και ο Blati Toure που αγωνίστηκε στην Ομόνοια τη σεζόν 2016-17.

Γνώριζες την ύπαρξη αυτών των χωρών από όπου κατάγονται παίκτες που πέρασαν από την Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending