fbpx

10 Νιγηριανοί που έμειναν αξέχαστοι στο ποδοσφαιρικό κοινό της Κύπρου!

Πολύ πριν μάθουμε την Πορτογαλία σαν χώρα από όπου μπορούμε να αντλήσουμε ποδοσφαιρικά διαμάντια σε χαμηλές τιμές, είχαμε στρέψει το βλέμμα στην αφρικανική ήπειρο.

Ίσως η πιο άξια εκπρόσωπος της Αφρικής στο κυπριακό ποδόσφαιρο είναι η Νιγηρία. Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα ήρθαν στην Κύπρο δεκάδες Νιγηριανοί ποδοσφαιριστές με αρκετούς από αυτούς μάλιστα να κερδίζουν μέσα από τις εδώ παρουσίες τους μεταγραφή σε ομάδες του εξωτερικού.

Βέβαια, και οι Κύπριοι οπαδοί δέθηκαν αρκετά με παίκτες από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής με τουλάχιστον μια 10άδα από αυτούς να μένουν αξέχαστοι, όχι όμως πάντα για τους σωστούς λόγους.

Αυτή τη 10άδα είναι που παραθέτω πιο κάτω και μπορείς να τους θυμηθείς μαζί μου:

1
Abdullahi Shehu

Τον Shehu έφερε στην Κύπρο η Ανόρθωση στο παρά 1 της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2016.

Με τις εξαιρετικές του παρουσίες είτε ως αμυντικός μέσος, είτε ως κεντρικός αμυντικός, είτε ως δεξιός μπακ κέρδισε μεταγραφή για την τουρκική Bursaspor, στην οποία αγωνίζεται από τον Γενάρη του 2018.

2
Rasheed Alabi

Ο Rasheed Alabi πρωτογνώρισε την Κύπρο το 2007, όταν τον έφερε στο νησί η Δόξα Κατωκοπιάς. Οι καλές του παρουσίες τη σεζόν 2007-08 στην προσφυγική ομάδα του εξασφάλισαν μεταγραφή στην Ομόνοια στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2014.

Η πορεία του στα πράσινα σημαδεύτηκε από πολλά σκαμπανεβάσματα με τον κεντρικό αμυντικό να γίνεται συχνά αντικείμενο σχολιασμού για τις γκέλες του. Η τελευταία φορά που ακούσαμε για τον Alabi ήταν τη σεζόν 2015-16 όταν αγωνίστηκε στην Pafos FC.

3
George Datoru

Τον Γενάρη του 2005 ένταξε στο δυναμικό της τον Νιγηριανό επιθετικό George Datoru η AEK.

Παρά το γεγονός πως δεν ήταν δεινός γκολτζής, οι φίλοι των κιτρινοπρασίνων τον θυμούνται για το τέρμα του απέναντι στην Ανόρθωση (video πιο πάνω) στα προημιτελικά του κυπέλλου του 2006 που χάρισε τότε την πρόκριση στην ομάδα τους.

Ο Datoru αποτέλεσε παρελθόν το καλοκαίρι του 2006.

4
Sunny Kingsley

Ο “βασιλιάς” των φίλων της ΑΕΚ και ένας από τους καλύτερους ξένους της ιστορίας της είναι ο Sunny Kingsley.

Ο Νιγηριανός επιθετικός ήρθε στους κιτρινοπράσινους τον Γενάρη του 2007 και μέχρι το καλοκαίρι του 2008 που πήρε μεταγραφή στην ουκρανική Metalurh ο “King” βοήθησε τα μέγιστα την σκαλιώτικη ομάδα.

Επέστρεψε το 2010 στην Κύπρο και την ΑΕΚ στην οποία και παρέμεινε μέχρι τον χειμώνα του 2012 που έβαλε τέλος στην καριέρα του. Σήμερα είναι προπονητής στις ακαδημίες των κιτρινοπράσινων.

5
Mike Obiku

Από τους πρώτους Νιγηριανούς που ήρθαν στην Κύπρο ήταν ο Michael Obiku. Συγκεκριμένα, ο Obiku ήρθε στην Ανόρθωση το 1989 και αφού ξεχώρισε με τα φυσικά του προσόντα στο πρωτάθλημα μας, κέρδισε μεταγραφή το 1992 για την ολλανδική Feyenoord.

Όπως ο Kingsley, έτσι και ο Obiku επέστρεψε στην ομάδα που αναδείχθηκε, την Ανόρθωση, το καλοκαίρι του 1999.

Αποχώρησε λίγο πριν το τέλος της περιόδου 1999-2000 προλαβαίνοντας, ωστόσο, να συστηθεί και στους νεότερους φίλους της “Μεγάλης Κυρίας” ως ένας εξαιρετικός φορ.

6
Haruna Babangida

Μάθαμε τον κοντόσωμο επιθετικό από την πολύ καλή του παρουσία στον Ολυμπιακό Πειραιώς από το 2005 μέχρι το 2007.

Αυτή την πολύ καλή του παρουσία ακολούθησε μια διετία στην Κύπρο και τον Απόλλωνα, με τον Babangida να είναι ντυμένος στα γαλάζια από το 2007 μέχρι το 2009.

7
Benjamin Onwuachi

Ως δανεικός από τον Ιωνικό ήρθε στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ ο Benjamin Onwuachi το 2008 και εν τέλει αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αφού τα 8 του τέρματα συνέβαλαν ουσιαστικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου 2008-09 από τους γαλαζοκίτρινους.

Το 2011 επέστρεψε στο νησί μας και τα γαλαζοκίτρινα, αυτή τη φορά της ΑΕΛ. Η παρουσία του, όμως, δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη όπως αυτή με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και ο Νιγηριανός επιθετικός αποχώρησε από τους Λεμεσιανούς τον χειμώνα του 2012.

8
Ifeanyi Onyilo

Από τους πιο “δολοφονικούς” επιθετικούς που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το πρωτάθλημα μας ήταν ο Ifeanyi Onyilo.

Ο Νιγηριανός φορ ήρθε στον Ερμή το 2014 ως δανεικός από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και τα 15 τέρματα του σε 27 εμφανίσεις βοήθησαν σημαντικά τους “φτεροπόδαρους” να συμμετέχουν για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία τους στην πρώτη εξάδα.

9
Marco Tagbajumi

Την προηγούμενη σεζόν (2013-14) στις τάξεις του Ερμή υπήρχε ακόμα ένα επιθετικό υπερόπλο από τη Νιγηρία, ο Marco Tagbajumi.

Ο Tagbajumi σκόραρε 18 φορές στο πρωτάθλημα, κάτι που του χάρισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, μαζί με τους Sangoy και Monteiro, αλλά και τη μεταγραφή στην ΑΕΛ.

Τη σεζόν 2014-15, λοιπόν, ο Νιγηριανός σέντερ φορ φόρεσε τα γαλαζοκίτρινα σκοράροντας 8 φορές.

10
Francis Uzoho

Στο παρά κάτι πριν τη λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου το 2019 η Ανόρθωση ανακοίνωσε την απόκτηση με μορφή δανεισμού από την Deportivo La Coruna του Νιγηριανού τερματοφύλακα και διεθνή με την εθνική της χώρας του, Francis Uzoho.

Ο Uzoho άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο ντεμπούτο του απέναντι στον Απόλλωνα, αλλά γίνεται άθελα του θέμα συζήτησης ολόκληρο τον Φεβρουάριο, όταν προέκυψε το γνωστό θέμα με το δελτίο υγείας του που απασχόλησε την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη της Κύπρου.

Όταν καταλάγιασε ο θόρυβος από το “Uzoho-gate”, η Ανόρθωση εξέδωσε νέο δελτίο υγείας στον ποδοσφαιριστή και επέστρεψε κάτω από τα δοκάρια στο παιχνίδι των play-off απέναντι στην Αλκή.

Στο 23′ όμως του παιχνιδιού δέχθηκε κόκκινη κάρτα για χειρονομία προς τους οπαδούς της “Αθάνατης” και πλέον είναι πολύ πιθανόν να μην ξαναπαίξει στο πρωτάθλημα μας. Σίγουρα, πάντως, το πέρασμα του από την Κύπρο θα μείνει αξέχαστο, και σ’ αυτόν και σε ‘μάς!

Θυμάσαι κάποιον άλλο Νιγηριανό παίκτη που με την παρουσία του έμεινε αξέχαστος στο κυπριακό ποδοσφαιρικό κοινό;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending