5+1 κυπριακά φαγητά που πεθυμούμε όταν σπουδάζουμε στο εξωτερικό!

Andria Sakalli
Student at Communication and Internet Studies, CUT
fagita-ekswteriko-cy
gastronomos.gr/in.gr

Το να σπουδάζεις στο εξωτερικό είναι μια πολύ καλή εμπειρία που μπορεί να σου προσφέρει πολλές γνώσεις, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Έλα όμως που δεν θα έχεις κάθε μέρα το σπιτικό σου φαγητό από τα χέρια της μάμας σου ή της γιαγιάς σου.

Καθώς εμείς αγαπάμε το κυπριακό φαγητό και την κυπριακή κουζίνα, μαζέψαμε τα καλύτερα κυπριακά φαγητά που πιστεύουμε ότι πεθυμά ένας Κύπριος φοιτητής.

Εννοείται ότι αν σπουδάζεις Ελλάδα είσαι τυχερός γιατί δεν απέχει τζιαι πολλά τα γούστα μας στην κουζίνα από αυτά των Ελλήνων.

Δες πιο κάτω τα υπέροχα αυτά φαγητά:

1Χαλλούμι

in.gr

Φυσικά, πρώτο στη λίστα είναι το –αγαπημένο σε όλους– κυπριακό χαλλούμι. Το χαλλούμι άρχισε να γίνεται γνωστό και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως: Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία αλλά και σε πολύ πιο μακρινές χώρες από εμάς, όπως Αυστραλία και Η.Π.Α.

Όπου Κυπραίος τζιαι χαλλούμι!

Αν δεν πάρεις μαζί σου κατά τη διάρκεια των σπουδών σου χαλλούμι μέσα στη φίζα, δεν ξέρεις τι πάει να πει η φράση “συγγνώμη μπορείτε να γράψετε εύθραυστο γιατί εν τα χαλλούμια;” στο αεροδρόμιο. 😉

2Κουπέπια

gastronomos.gr

Τα κουπέπια είναι το must φαγώσιμο που θα πάρεις μαζί σου ως Κύπριος φοιτητής, εφόσον η διαδικασία τυλίγματος και ψησίματος θέλει μαστορκά, την οποία κατέχει μόνον η μάμα τζιαι η γιαγιά σου.

Αν τυχόν τζιαι πεθυμήσεις κουπέπια τζιαι δεν έσσιεις μαζί σου στο εξωτερικό να φάεις, αλίμονο. Είναι από τα πιο εθιστικά κυπριακά φαγητά!

3Μακαρόνια του φούρνου

hellomama.com.cy

*Αναπολώντας* Σαν χθες θυμάμαι τη μάμα μου να ξυπνά νωρίς το πρωί (γύρω στις 5) και να ετοιμάζει τον φούρνο για να ψηθεί καλά η μπεσσιαμέλ για τα μακαρόνια του φούρνου, που θα μαγείρευε για να πάρει μαζί του ο αρφός μου.

Άλλο μουσακάς και άλλο μακαρόνια του φούρνου! Τα μακαρόνια του φούρνου είναι ένας μικρός παράδεισος όταν κρούζει τζιόλας η ολόφρεσκη μπεσσιαμέλ.

4Σούπα Τραχανάς

newsbeast.gr

Ο τραχανάς δεν αρέσει σε πολλούς. Παρ’ όλ’ αυτά, σε όσους αρέσει, είναι φανατικοί θαυμαστές και κανονίζουν να έχουν πάντα στο ψυγείο τους για στιγμές έκτακτης ανάγκης.

Eίναι η μοναδική σούπα που μπορεί να μεταφερθεί σε στερεά μορφή. Τέλειο;

5Λουκάνικα/Παστουρμάς

menoymeellada.blogspot.com

Νούμερο ένα φαγητό για τα κυπριακά parties των φοιτητών στη βεράντα (εννοείται) του διαμερίσματος. Να μεν ξιμαρίσει ή να μυρίζει τζιαι το σπίτι τζιόλας!

Μαζεύκεται ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα των Κυπραίων, για να φαν τα περιβόητα “λουκάνικα στα κάρβουνα“, τα οποία συνήθως συνοδεύονται με παστουρμά και χαλλούμι, ψημένα επίσης στα κάρβουνα.

6Σουβλάκια/Σσιεφταλιές

spitikogialova.gr

Τελευταία και καλύτερα εννοείται πως είναι τα σουβλάκια μαζί με τις σσιεφταλιές. Ο απόλυτος συνδυασμός του κάθε Κυπραίου!

Ούλλοι έχουμεν ένα φίλο που σίουρα μια φορά στην ακαδημαϊκή του καριέρα ως φοιτητής, επαρήγγειλε που άλλον Κυπραίο μια πίττα σουβλάκια τυλιμένη, όπως ήταν που το σουβλιτζίδικο της γειτονιάς του.

Εσύ ποιο από τα πιο πάνω φαγητά πεθυμάς περισσότερο;