fbpx

Χαρακτηριστικοί χορηγοί στις φανέλες των κυπριακών ομάδων στα ’90s!

Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισαν οι φανέλες των ομάδων μας να “φιλοξενούν” χορηγούς στο μπροστινό τους μέρος, μπαίνοντας έτσι δειλά-δειλά σε νέα πρότυπα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν χορηγοί ακόμα και σε όλο το παντελονάκι.

Σαν παιδί των ’90s έμαθα το κυπριακό ποδόσφαιρο και τις ομάδες συνδυάζοντας τις με συγκεκριμένους χορηγούς που ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό συνδέω με τις ομάδες.

Κάνοντας βουτιά στη μνήμη και το αρχείο μου, σου παρουσιάζω παρακάτω χαρακτηριστικούς χορηγούς των κυπριακών ομάδων:

1
Απόλλων – Columbia

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι και το 2010 που σταμάτησε να είναι μέγας χορηγός του Απόλλωνα, η γνωστή εταιρεία ήταν συνώνυμη ουσιαστικά με την λεμεσιανή ομάδα.

Όλες οι μεγάλες στιγμές των γαλάζιων, οι κατακτήσεις πρωταθλημάτων το 1991 και το 1994, οι κατακτήσεις κυπέλλου το 1992, το 2001 και το 2010 όπως και οι χαμένοι τελικοί του 1993, του 1995 (από όπου και η φωτογραφία), του 1998 και του 2011 είχαν όλες σφραγίδα “Columbia”.

2
Ανόρθωση – SWS

Δικαιωματικά, τουλάχιστον το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 ανήκε στην Ανόρθωση, με 5 κατακτήσεις πρωταθλημάτων (οι 4 συνεχόμενες), ενός κύπελλο και 4 Ασπίδων της ΚΟΠ.

Σε αυτό το αφιέρωμα θα μπορούσε άνετα να έπαιρνε θέση η αεροπορική εταιρεία Aeroflot, χορηγός της “Μεγάλης Κυρίας” στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην προσφυγιά, το 1995 ή και η KEO, χορηγός των Βαρωσιωτών από το 1998 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Επέλεξα, ωστόσο, τον χυμό SWS (της εταιρείας KEO, έτσι κι αλλιώς), που ήταν στο μπροστινό μέρος της φανέλας της Ανόρθωσης τη διετία 1996-98, όπου στέριωσαν οι κυανόλευκοι την κυριαρχία τους.

3
Ομόνοια – KEO

Η δεκαετία του ’90 μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “μεταβατική” στην ιστορία της Ομόνοιας. Αυτό γιατί σταμάτησε η απόλυτη κυριαρχία της εικοσαετίας 1970-90 με 14 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, με το “τριφύλλι” όμως να παραμένει απόλυτα ανταγωνιστικό.

Το πρωτάθλημα του 1993, όπως και το κύπελλο του ’94 ήρθαν με χορηγό στη φανέλα της εταιρεία Lois, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας (από το 1995 μέχρι το 2001) χορηγός στη φανέλα των πρασίνων ήταν η KEO.

Με άλλα λόγια, οι προσπάθειες της ομάδας της Λευκωσίας να επανέλθει στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων και οι “επικές” κόντρες με την Ανόρθωση από το 1997 ως το 2000 (πέναλτι Rauffmann, 2η θέση στη διαφορά τερμάτων) είχαν…γεύση KEO!

4
ΑΠΟΕΛ – BMW

Ότι ισχύει για την Ομόνοια των ’90s, ισχύει πάνω-κάτω και για τον ΑΠΟΕΛ, με τη μόνη διαφορά πως σε αυτή τη δεκαετία οι γαλαζοκίτρινοι κατέκτησαν 3 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα.

DMAC, Montano και από το 1996 μέχρι το ξεκίνημα της επόμενης δεκαετίας η ΒΜW  (εξαίρεση η σεζον 1997-98 που χορηγός στη φανέλα ήταν η Land Rover) ήταν οι χορηγοί στη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και επέλεξα την BMW που συνδυάστηκε με τα κύπελλα του 1997 και του 1999, αλλά και το “αντίο” από την ενεργό δράση του Γιάννου Ιωάννου.

5
Νέα Σαλαμίνα – Συνεργατική Κάτω Βαρωσίων

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η Νέα Σαλαμίνα να είχε κι άλλους χορηγούς τη δεκαετία του ’90, αλλά τα χρόνια στα οποία χορηγός των ερυθρολεύκων ήταν η Συνεργατική Κάτω Βαρωσίων (μέσα της δεκαετίας) η φανέλα της βαρωσιώτικης ομάδας μοσχομύριζε…Αμμόχωστο!

Η εικόνα ζωντανών θρύλων της ομάδας, όπως ο Πάμπης Αντρέου, ο Βάσος Μαύρος, ο Κόκος Ηλία, ο Τσιγκέλης να φορούν τα ερυθρόλευκα με χορηγό τη Συνεργατική του τόπου τους παραμένει ολοζώντανη στα μάτια κάθε Σαλαμιναίου!

6
ΑΕΛ – Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού

Όπως και στην περίπτωση της Νέας Σαλαμίνας, έτσι και στην περίπτωση της ΑΕΛ, η εικόνα της ομάδας στα γαλαζοκίτρινα με χορηγό το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού είναι από τις πλέον ζωντανές στο μυαλό του ΑΕΛίστα.

Το Ταμιευτήριο Λεμεσού ήταν χορηγός των γαλαζοκιτρίνων της Λεμεσού στο μεγαλύτερο κομμάτι της δεκαετίας του ’90 με αποτέλεσμα να συνδυαστεί και με την πιο μαύρη, αγωνιστικά, στιγμή της ΑΕΛ, τον υποβιβασμό στη Β’ Κατηγορία το 1996.

Άσε που η συγκεκριμένη φανέλα με τον Λέοντα στο δεξί κομμάτι της φανέλας και τα αρχικά Α Ε Λ στο αριστερό μανίκι είναι κατά τη γνώμη μου η ωραιότερη που φόρεσε η ομάδα της Λεμεσού!

Συνδύασες και εσύ κάποια ομάδα με τον χορηγό της;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending