fbpx

Ταινία «Βουράτε Γειτόνοι»: Τα (κυπριακά) highlights και οι αντιδράσεις των ημερών!

Ολόκληρη η Κύπρος, ήδη από τις αρχές του μήνα χορεύει στους ρυθμούς του Βουράτε Γειτόνοι!

Παππούδες, γιαγιάδες γονείς και παιδιά έτρεξαν στους κινηματογράφους να δουν το μεγάλο υπερθέαμα!

Τι έγινε αυτές τις μέρες;

1
Τα διπλοκάμπινα κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια των κινηματογράφων…

Δυστυχώς όσα δεν χώρεσαν λόγω περιορισμένου χώρου αναγκάστηκαν να σταθμεύσουν στο απέναντι χωράφι και λόγω της υπερβολικής τροχαίας κίνησης, δεν μπορούσαν να διασταυρώσουν με ευκολία.

Γι’ αυτό το δυσάρεστο γεγονός έβαλαν κακή κριτική στο «πού πήγαμε και δεν μας άρεσε», αναγκάζοντας την παραγωγή να απολογηθεί για την έλλειψη πεζοδρομίων στην περιοχή!

2
Το pop-corn μετονομάστηκε σε σίταρο…

Τα Lays έδωσαν τη θέση τους στα γαριδάκια Χαραλάμπους, η Pepsi Max αντικαταστάθηκε επιτακτικά από αφρόζα, τριαντάφυλλο και σουμάδα.

Η Coca-cola λάνσαρε καινούριες συσκευασίες με το όνομα κοα-κόλα για τις ανάγκες των προβολών.

3
Τι έδιναν οι ταξιθέτριες;

Σαν άλλες αεροσυνοδοί, έδιναν καραμέλες Bye-Bye του Λαϊκού Καφεκοπτείου (οι καραμελίτσες σε μπλε συσκευασία με γεύση μέντας που κάθε γιαγιά είχε στο σπίτι, εν σου λαλεί κάτι; Μόνο εγώ είχα τέλεια γιαγιά; Τέλος πάντων).

4
Το last-touch, το λευκαρίτικο κέντημα

Το χαρακτηριστικό αυτό σεμεδάκι, κοσμούσε τη γιγαντοοθόνη, προσθέτοντας έτσι μία ακόμα αίσθηση άνεσης, ζεστασιάς και αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα της εικόνας και τη 3D τεχνολογία.

5
Ήταν όλοι εκεί για το μεγάλο γεγονός!

Θύμιζε σκηνικό κυπριακού γάμου. Και πώς να μη θύμιζε άλλωστε; Βασικά η ερώτηση είναι μόνο μία: Γιατί η πρεμιέρα δεν έγινε στο Trikkis Palace;

Αφού το καζαντί του Πάμπου ήταν στημένο έξω από το Κ-cineplex και περίμενε καρτερικά τους πρώτους του πελάτες, δίπλα ο Ακτύπητος προσπαθούσε με μπαλόνια και τους δικούς του παραδοσιακούς σίταρους να κτυπήσει τα βιομηχανικά προϊόντα που πωλούνταν εντός.

Οι λαχειοπώλες μαζεύτηκαν για μοιράσουν λίγη ελπίδα σε όσους ένιωθαν ήδη τυχεροί και βρήκαν έγκαιρα θέση στο κατάμεστο κινηματοθέατρο, ενώ μία βαριά ανδρική φωνή ξεχώριζε μέσα στον όχλο:

«Κλώστε το τιμονούι σας παιδιά! O καλύτερος οδηγός, η καλύτερη σωφερίνα θα πάρει δωρεάν οδήγημα».

(Επρόσεξες ποττέ εσύ που κατηγορείς τις γυναίκες για το οδήγημα, αλλά οι απλοί άνθρωποι που έφερναν τα αυτοκινητούδκια στα πανηγύρια ήταν φεμινιστές και gentlemen ήδη που τη δεκαετία του ’90 -ίσως και πιο παλιά- που έλεγαν “η καλύτερη σωφερίνα“; Επίσης αν ξέρει κάποιος πώς λέγεται τούτο το συγκεκριμένο επάγγελμα, ας το γράψει στα comments please).

Η απόλυτη εμπειρία! Θα το ανεβάσω και στο «πού πήγαμε και δεν μας άρεσε», έτσι επειδή πρέπει να μάθουμε να επιβραβεύουμε και τα καλά σε αυτό τον τόπο…!

6
Γιατί συστήνουμε ανεπιφύλακτα την ταινία σε όποιο τουρίστα έρθει αυτές τις μέρες την Κύπρο;

Όχι αγαπημένε Γερμανέ τουρίστα με τις άσπρες κάλτσες, ούτε εσύ φίλε Κινέζε με τη φωτογραφική μηχανή επ’ ώμου, που επισκέπτεστε το Βρετανικό μουσείο και τη συλλογή αφιερωμένη στην ιστορία της Κύπρου, δεν θα καταλάβετε έτσι τίποτε για τον πολιτισμό μας. Πρέπει να βρεθείτε στο K-Cineplex αυτές τις μέρες, ή ακόμα καλύτερα σε ένα θερινό κινηματογράφο το καλοκαίρι για να απολαύσετε την τέλεια κυπριακή εμπειρία.

Και δεν τα γράφω καθόλου ειρωνικά. Δεν είναι τυχαία η τεράστια επιτυχία του έργου και η απήχηση στον απλό κόσμο της Κύπρου (εντάξει, εν τζιαι εμεγαλώσαμε με Κιούμπρικ τζιαι Πολάνσκι, αλλά πάλε είναι μία τεράστια επιτυχία).

7
Βλέποντας αυτό το έργο, ταυτίζεσαι αμέσως με τους ήρωες

Αυτοί είμαστε κυρίες και κύριοι και αυτή είναι η νοοτροπία μας. Όλοι μας έχουμε στοιχεία Ρίκκου Μάππουρου, ιδίως την ψευτομαγκιά και την κουτοπονηριά που πιστεύουμε ότι θα μας εξοικονομήσει έστω και μισό σεντ.

Ήδη έχω στο μυαλό μου τη σκηνή με την μπάρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Μπορεί να μη γίνεται ακριβώς έτσι, αλλά όλοι είναι σταθμευμένοι στον κυκλικό κόμβο πιο κάτω, νομίζοντας ότι πράττουν το έξυπνο και το σωστό. Αυτή η νοοτροπία είναι διάχυτη σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας.

8
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ναστάζια ήταν ίσως η πρώτη που έφερε την κουλτούρα τύπου «brunch» στην κυπριακή τηλεόραση

Ζούμε ρε παιδί μου για το show, για τη selfie, για να κυκλοφορήσουμε σε κοσμοπολίτικους δρόμους, νομίζοντας ότι έτσι θα πάρουμε λίγη αύρα και θα αλλάξουμε το status μας από χώριατους-χώριατους σε high-classάτους και ας μην κουτσσιούμεν γρι ελληνικά, που λεν και στα χωριά!

9
Για όσους τα βρίσκουν αυτά μπανάλ και παλιομοδίτικα…

Τι; Επειδή κτίσαμε 1-2 πύργους παραπάνω, μια πλατεία, ένα καζίνο και μία βιβλιοθήκη αρκεί να δουν πέρα από τη βιτρίνα.

Αρκεί μάλλον να μπουν στην κινηματογραφική αίθουσα, για να ακούσουν χαχανιτά, βουητά, κινητά να κτυπούν, φωτογραφίες μέσα στην αίθουσα όσο παίζει η ταινία, φωνές, ιπτάμενες σιταροπούλες…

10
Όταν τα φώτα ανοίξουν, το χάος!

Το χαλί γίνεται άσπρο που τις πατημένες σιταροπούλες, ούλλα τα χαρτιά μαζί με τα αναψυκτικά χαμέ τζiαι αν τύχει να πατήσεις κανένα, η πρώτη αντίδραση είναι να το κλωτσήσεις, αντί να το μαζέψεις. Αυτή ακριβώς η ενστικτώδης κίνηση είναι που μεταφράζεται στη σειρά.

11
Ο κυπριακός πολιτισμός στο μεγαλείο του

Πιστεύω πως αν την επόμενη μέρα καταστρεφόταν ο κόσμος, οποιοδήποτε ίχνος πολιτισμού και σωζόταν μόνο το Βουράτε Γειτόνοι και οι Ιστορίες του Χωρκού, οι επόμενοι ιστορικοί ερευνητές – αρχαιολόγοι θα ήταν πλήρως καλυμμένοι με τα ευρήματα.

Διότι και οι 2 σειρές αποτελούν ένα διαχρονικό ψυχογράφημα της κυπριακής κοινωνίας. Ένα επεισόδιο θα ήταν κατατοπιστικότατο. Ο λόγος;

Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι, στην νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης, ήμασταν και θα είμαστε Γειτόνοι. Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι που γελάμε με τέτοιες σειρές, αντί να κλαίμε.

12
Μουσεία με προβολή κυπριακών σειρών; Γιατί όχι;

Γιατί δεν σκέφτονται τα μουσεία να αντικαταστήσουν τις βαρετές βιτρίνες, γεμάτες με σπασμένες κούζες και αγαλματίδια, με ψηφιακές βιτρίνες και συνεχόμενες προβολές αυτών των δύο σειρών;

Εκτός του ότι θα προσελκύσουν τη νεολαία, είναι και πιο εύκολο να εξαχθούν σε γκαλερί μουσείων του εξωτερικού, αφού ούτε θα παραπονούμαστε Bring them Back και θα μας πληρώνουν δικαιώματα που πάνω.

13
Μία μετάφραση στα αγγλικά πάντως, θα ήταν ότι πρέπει!

There is a pickaxe at Mitsero!

(Το ρουθούνισμα είναι το ίδιο και στα αγγλικά / The sniffle is the same in English)


Το άρθρο ετοιμάστηκε από τον αναγνώστη μας Laughing Leo και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending