fbpx

Ζήσαμε την εμπειρία του Virtual Reality Ντοκιμαντέρ για την Πράσινη Γραμμή!

Πριν λίγες μέρες, επισκεφθήκαμε τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, για δούμε από κοντά ένα ενδιαφέρον project που έκανε πρεμιέρα εκεί και έχει δημιουργηθεί από μία ομάδα νεαρών Κυπρίων, με την ενεργή στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το θέμα του είναι πολύ συγκινητικό και σχετικό με την ιστορία της Κύπρου μας: η Πράσινη Γραμμή. Ουσιαστικά, το κυπριακής παραγωγής project, αφορά ένα Μικρού μήκους Ντοκιμαντέρ Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality), διάρκειας περίπου 6 λεπτών.

Όλα αυτά μας κίνησαν το ενδιαφέρον για να το δούμε κι εμείς από κοντά, ζώντας αυτή τη VR τεχνολογία στην πράξη!

Δες πιο κάτω τους κύριους λόγους που αξίζει να ζήσεις κι εσύ αυτή την εμπειρία!

1
Παγκόσμια πρεμιέρα του στο 71ο Φεστιβάλ Καννών 2018

Ήταν υποψήφιο για βραβεία σε 16 διεθνή φεστιβάλ ταινιών, κερδίζοντας 4 φορές το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας εικονικής πραγματικότητας.

Το ντοκιμαντέρ έλαβε μέρος μετά από πρόσκληση και στο φεστιβάλ Cannes NEXT όπου προωθούνται καινοτομίες στον κινηματογράφο.

Όπως μας δήλωσαν οι δημιουργοί:

«Όταν συμμετείχαμε το 2016 σε ένα συνέδριο εικονικής πραγματικότητας στο Άμστερνταμ, όπου είχαμε την ευκαιρία να προβάλουμε την ιδέα μας και να δικτυωθούμε με διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες του κινηματογράφου και του τομέα, δεν πιστεύαμε ότι 2 χρόνια αργότερα θα προβάλλαμε το ντοκιμαντέρ μας σε παγκόσμια πρεμιέρα στο… Φεστιβάλ Καννών

Το 2018, όταν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια, δηλαδή 4 χρόνια μετά τη σύλληψη της ιδέας, έκαναν το ντεπούτο τους, στο πλαίσιο του περίφημου αυτού παγκόσμιου φεστιβάλ.

2
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Πράσινη Γραμμή

Στη μικρού μήκους ταινία, μπορείς να δεις πλάνα από τα εγκαταλελειμμένα χωριά Σελέμανι, Βαρίσεια και το Παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Μία εκ των δυσκολιών που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα, όπως μας είπαν, ήταν η άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη, για να εισέλθουν στην Πράσινη Γραμμή.

Συγκεκριμένα, μας ανέφεραν:

«Η πρόκληση αυτή ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη, λόγω της εποχής που το ζητούσαμε, το 2014, αλλά και εξαιτίας του ότι δεν είχαμε κάποιο track record για να αποδείξουμε τη δουλειά μας, για να έχει αξία να μας δοθεί η συγκεκριμένη άδεια.
Η επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη πήρε πάνω από 9 μήνες και χρειάστηκε να πάμε απευθείας κοντά τους, για να τους εξηγήσουμε το project όσο πιο περιεκτικά μπορούσαμε.Όταν τελικά μας δόθηκε η πολυπόθητη άδεια, μπορούσαμε να εισέλθουμε στην Πράσινη Γραμμή αλλά… δεν είχαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας για να την κινηματογραφήσουμε!»

3
Εντυπωσιακή τεχνολογία για τα γυρίσματα

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η τεχνολογία VR ήταν τόσο καινούρια για τους περισσότερους ανθρώπους, που καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να εξηγήσουν τι ακριβώς ήθελαν να κάνουν.

Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιήσαν (βλ. πιο πάνω εικόνα), κατάφεραν να γυριστούν πλάνα σε 360 μοίρες. Ακολούθως, έγινε η ανάλογη επεξεργασία του κάθε πλάνου, από την κάθε camera, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Πολύ απλά, όπου κι αν γυρίσεις με τα ειδικά VR γυαλιά που θα φορέσεις, νιώθεις ότι όντως βρίσκεσαι στην Πράσινη γραμμή.

4
Το UNIC ήταν πιθανώς το πρώτο που έφερε τέτοιου είδους εξοπλισμό για τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ

Οι δημιουργοί συνάντησαν τυχαία το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο, με μεγάλη τους χαρά, πίστεψε από την πρώτη κιόλας στιγμή στην ομάδα και στην προσπάθειά τους, και τους παραχώρησε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί στο project. Εκτός από τη στήριξη στον εξοπλισμό, αυτή η συνεργασία επεκτάθηκε σε κάθε είδους βοήθεια, έμπρακτη και υλική.

Ακόμα κι όταν προέκυψε η δυσκολία της χρονοβόρας και απαιτητικής διαδικασίας editing και post-production, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βοήθησε το project, παρέχοντας τα απαραίτητα προγράμματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που έκαναν πιο εύκολη τη διαδικασία και βοήθησαν στην επιμόρφωση των δημιουργών σε αυτή την περίπλοκη τεχνολογία, που ονομάζεται VR (Virtual Reality)!

Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, είναι ότι χρειάστηκαν 2 ημέρες για το γύρισμα εντός της Πράσινης Γραμμής και 2 ολόκληρα χρόνια (!) για το editing, μέχρι να αποκτήσει το ντοκιμαντέρ την τελική του μορφή.

5
Γιατί αξίζει να πας να το δεις;

Όπως μας ανέφεραν οι δημιουργοί, έχοντας λάβει μέρος σε 17 φεστιβάλ σε διάφορα μέρη ανά το παγκόσμιο, έχουν την ευκαιρία να δώσουν στον θεατή μια εμπειρία που και θα συναρπάσει και θα συγκλονίσει!

Το “The Green Line” προβάλλεται μέχρι τις 27 Απριλίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, κάθε Τετάρτη μεταξύ 14:00 και 22:00 και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεταξύ 10:00 και 17:00.


  • Σκηνοθεσία: Ioannis Bekiaris & Alexis Mavros
  • Παραγωγή: Stelios Aletraris, Ioannis Bekiaris, Stavros Charalambous, Dimitrios Ikonomou, Alexis Mavros, in collaboration with the University of Nicosia
  • Σενάριο και Αφήγηση: Dimitrios Ikonomou
  • Μουσική: Evagoras Bekiaris & Manos Stratis
  • VR FX & Επιμέλεια: Polar Effect Studios
  • Φωτογραφία: Kerim Belet

Εσύ θα πας να το δεις σύντομα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending