fbpx

5 συγκλονιστικοί «τελικοί» πρωταθλήματος που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο!

Όταν αναφερόμαστε στο πρωτάθλημα και την προσπάθεια κατάκτησης του κάνουμε πολλές φορές λόγο για «μαραθώνιο» αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Συχνά όμως είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες ανάμεσα στους μονομάχους, που ένας μεταξύ τους αγώνας είναι ικανός και να κρίνει τον τελικό νικητή στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Τα τελευταία 15 χρόνια αυτά τα παιχνίδια, αυτά που μας αρέσει να ονομάζουμε «τελικούς» ήταν 5 στον αριθμό.

Κάνοντας, λοιπόν, μια «βόλτα» στο παρελθόν, τα μάζεψα στο κείμενο που ακολουθεί και μπορείς να τα θυμηθείς μαζί μου:

1
2004-05

To πρωτάθλημα 2004-05 ήταν, στη μεγαλύτερη διάρκεια του, μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στην Ανόρθωση και τον ΑΠΟΕΛ, με τελικούς νικητές τους κυανόλευκους της Αμμοχώστου.

Για να επικρατήσει, όμως, η «Μεγάλη Κυρία» χρειάστηκε να αλώσει το ΓΣΠ, σε ένα αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως το απόλυτο show του Temur Ketsbaia, που σημείωσε χατ-τρικ.

Η ήττα του ΑΠΟΕΛ στην 20η αγωνιστική από την ΑΕΚ (2-1) σήμαινε πως η Ανόρθωση ταξίδευε στη Λευκωσία για το ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής με πλεονέκτημα 2 βαθμών (49 έναντι 47 του ΑΠΟΕΛ) και πολύ νωρίς βρέθηκε να προηγείται στο σκορ με 0-2.

Οι γαλαζοκίτρινοι αντέδρασαν και μείωσαν πριν τη λήξη του ημιχρόνου σε 1-2, φτάνοντας στην ισοφάριση στο 80′, αναπτερώνοντας τις ελπίδες τους.

Η Ανόρθωση και ο Ketsbaia όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη! Ο Γεωργιανός με μια αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έκανε το 2-3 και χάρισε μια τεράστια νίκη στους κυανόλευκους που τελικά κατέκτησαν και τον τίτλο.

2
2009-10

Δραματικό σε εξέλιξη ήταν και το πρωτάθλημα της σεζόν 2009-10. Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, αλλά και η Ανόρθωση κυνηγούσαν με τις δικές τους πιθανότητες το πρωτάθλημα με τους πράσινους σε βάθος χρόνου να αποκτούν πλεονέκτημα 4 βαθμών από τους γαλαζοκίτρινους (59-55 πριν το μεταξύ τους ντέρμπι την 26η αγωνιστική).

Το «αιώνιο», λοιπόν, είχε ουσιαστικά χαρακτήρα «ο θάνατος σου, η ζωή μου» με τον ΑΠΟΕΛ να είναι αυτός που προηγήθηκε με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου.

Με 2 τέρματα όμως από τους Αλωνεύτη και Κωνσταντίνου (στο 90′), το «τριφύλλι» πήρε τεράστια νίκη με 1-2 (αφού ήταν τυπικά φιλοξενούμενο) και αποσπάστηκε 7 βαθμούς από τους γαλαζοκίτρινους, βγάζοντας τους νοκ-άουτ, αλλά και αποκτώντας μεγάλο προβάδισμα στην υπόθεση «τίτλος».

Τίτλο που τελικά κατέκτησαν οι πράσινοι και παραμένει ο τελευταίος τους μέχρι σήμερα.

3
2011-12

Το 2012 η ΑΕΛ μετά από πολλά χρόνια έκανε πορεία πρωταθλητισμού και λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος ήταν πολύ κοντά στην κατάκτηση του.

Για να τα καταφέρει, όμως, έπρεπε να περάσει με επιτυχία το εμπόδιο του ΑΠΟΕΛ που ήταν ο κύριος συνδιεκδικητής του στέμματος.

Η νίκη του ΑΠΟΕΛ με 1-0 επί της λεμεσιανής ομάδας στην 29η αγωνιστική έφερε την διαφορά των 2 στους 2 βαθμούς (64 η ΑΕΛ, 62 ο ΑΠΟΕΛ), κάτι που σήμαινε πως ο μεταξύ τους αγώνας της 30ης αγωνιστικής στο Τσίρειο ήταν «ντέρμπι τίτλου».

Η ΑΕΛ έμεινε με 10 παίκτες στα μέσα του 2ου ημιχρόνου, λόγω αποβολής του Monteiro, ο ΑΠΟΕΛ πίεσε για τη νίκη που θα του έδινε και την πρωτιά, 2 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, αλλά οι Λεμεσιανοί κράτησαν το 0-0 και την κορυφή, κατακτώντας το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 44 χρόνια!

4
2013-14

Πραγματικός «τελικός» πρωταθλήματος ήταν ο αγώνας ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον ΑΠΟΕΛ το 2014 και παιχνίδι με μπόλικο απόηχο.

Την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος οι 2 ομάδες θα μονομαχούσαν στο Τσίρειο, με την ΑΕΛ να έχει προβάδισμα 3 βαθμών (81 έναντι 78 του ΑΠΟΕΛ) και να βολεύεται με την ισοπαλία και τον ΑΠΟΕΛ να θέλει μόνο νίκη για να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία, που είχε πλεονέκτημα.

Το παιχνίδι ήταν νευρικό, χωρίς πολλές φάσεις, κάτι που βόλευε τους Λεμεσιανούς. Στις αρχές του 2ου ημιχρόνου ξεκίνησε η ρίψη κροτίδων πρώτα από την κερκίδα του ΑΠΟΕΛ και μετά από αυτή της ΑΕΛ.

Μια κροτίδα από την κερκίδα της ΑΕΛ τραυμάτισε τον Kaka, γεγονός που οδήγησε στην διακοπή του αγώνα από τον διαιτητή Δημήτρη Μασιά (δες ΕΔΩ τι έγινε).

Η Δικαστική αποφάσισε τη διεξαγωγή του αγώνα από την αρχή, χωρίς οπαδούς των 2 ομάδων και σε ουδέτερο γήπεδο (το «Αντώνης Παπαδόπουλος»). Εκεί, ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 0-1 και κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα.

5
2017-18

Τη σεζόν 2017-18, όσοι ασχολούνται με το κυπριακό ποδόσφαιρο, έγιναν μάρτυρες μιας μεγάλης μάχης ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και τον Απόλλωνα.

Πότε έπαιρναν προβάδισμα οι γαλαζοκίτρινοι σε αυτή τη μάχη, πότε οι γαλάζιοι, χωρίς κανείς να μπορεί με σιγουριά να προβλέψει αν το πρωτάθλημα θα καταλήξει στη Λευκωσία ή στη Λεμεσό.

2 αγωνιστικές πριν το τέλος, ο Απόλλωνας ταξίδευε στο ΓΣΠ έχοντας πλεονέκτημα 2 βαθμών στη βαθμολογία (79 έναντι 77 του ΑΠΟΕΛ), αλλά και ψυχολογικό πλεονέκτημα από τη νίκη του με 4-2 επί του αντιπάλου του, 5 αγωνιστικές προηγουμένως.

Αυτό το πλεονέκτημα μεγάλωσε όταν στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού οι γαλάζιοι προηγήθηκαν με 0-1.

Ο ΑΠΟΕΛ, ωστόσο, αρχικά ισοφάρισε στα μέσα του 1ου ημιχρόνου και στο 2ο «έφερε τούμπα» το παιχνίδι με τον Igor de Camargo να είναι ο σκόρερ των 2 τερμάτων και ο απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού.

Η νίκη της ομάδας της Λευκωσίας με 2-1 σήμανε και την άνοδο στην κορυφή της βαθμολογίας, που τελικά διατήρησε μέχρι το τέλος, κατακτώντας το 27ο του πρωτάθλημα.

Ποιο από τα πιο πάνω παιχνίδια παραμένει αξέχαστο στη δική σου μνήμη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending