fbpx

Μάθε για την έκθεση του British Council: «Το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου μετά το Brexit»

Η έκθεση του British Council «Το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου μετά το Brexit», παρουσιάστηκε σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Συλλούρη, τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Stephen Lillie, τον Διευθυντή του British Council Κύπρου, κ. James Martin και την πρώην Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου.

Σε συνέχεια του πρώτου Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον περασμένο Φεβρουάριο, υλοποιήθηκε η έκθεση ώστε να εντοπίσει τις ανησυχίες και τις λύσεις καθώς και για να παρέχει πληροφορίες για το μέλλον της διακρατικής εκπαίδευσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου. Στη διάσκεψη τύπου, τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης υπογραμμίστηκαν από τον Διευθυντή του British Council Κύπρου, κ. James Martin, ο οποίος δήλωσε επίσης πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά στην παροχή διακρατικής εκπαίδευσης και να βελτιστοποιηθεί η συνεργασία.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Συλλούρης, δήλωσε ότι το Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, «παρείχε μια μοναδική και πολύ αναγκαία ευκαιρία για μια ζωντανή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου στο πλαίσιο των εξελίξεων του Brexit». Διαβεβαίωσε την αφοσίωση και τις προσπάθειες του για τη διατήρηση των δεσμών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, ενώ υπογράμμισε τη σημασία αυτού του ζητήματος. «Η Κύπρος, ως μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Κοινοπολιτείας, κατέχει μοναδική θέση στο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν μετά από το Brexit, για στοχοθετημένες συνεργασίες με πανεπιστήμια και ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου προς όφελος και των δύο χωρών», δήλωσε ο κ. Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης, σημείωσε ότι «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης και Πολιτισμού σε στενή συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ενήργησε ταχέως στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, για τη διακρατική συνεργασία στην εκπαίδευση (franchises), ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νομικών κενών και να αποφευχθεί η ασάφεια ή η ανησυχία καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ».

Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Stephen Lillie, επιβεβαίωσε τη σημασία που δόθηκε για τη διατήρηση των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit και εξασφάλισε ότι αυτές θα παραμείνουν ως διμερείς δεσμοί, όσο και μέσω των δικτύων της Κοινοπολιτείας. «Αυτή η έκθεση, παρουσιάζει έμπρακτα ότι οι ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας μπορούν αντιμετωπιστούν μέσω της τριτοβάθμιας και της διακρατικής εκπαίδευσης. Η Βρετανική εκπαίδευση μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη», επιβεβαίωσε ο Ύπατος Αρμοστής.

Η πρώην Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου τόνισε την σημασία που δίνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Υπουργείο και δήλωσε ότι «Σχεδιάζονται ειδικά μέτρα για την αναβάθμιση του τομέα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν αβεβαιότητες λόγω του Brexit, ωστόσο θα εργαστούμε για να παραμείνουμε σημαντικοί συνεργάτες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ευκαιρίες χρηματοδότησης και έρευνας».

Η έκθεση “Το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου μετά το Brexit” είναι διαθέσιμη ΕΔΩ!

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την έκθεση, επικοινωνήστε με την κα Παντελίτσα Μιχαήλ στο contact.education@cy.britishcouncil.org ή 22585000.


Ψηφιακά Μέσα

  • #HERForumCY
  • Facebook: @BritishCouncilCyprus
  • Twitter: @cyBritish

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending