fbpx

Πολίτες μπροστά από τη Βουλή και τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας για την απραξία ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Γύρω στα 120 άτομα έκλεισαν συμβολικά το στόμα με μαντήλια που έγραφαν “ΒΟΗΘΑ ΜΕ” αφού καμία δράση δεν έγινε από τους κυβερνώντες μετά από την πρώτη διαδήλωση των μαθητών πριν από 7 εβδομάδες.

Οι Κύπριοι πολίτες, οργανωμένοι από μια ανεξάρτητη ομάδα με το όνομα Youth for Climate Cyprus (Νέοι για το Κλίμα Κύπρου), απαιτούν μόνο όσα με δεδομένα οι επιστήμονες δηλώνουν αναγκαία για ένα βιώσιμο πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

Στην Κύπρο, υπεύθυνο για την προετοιμασία και προώθηση πολιτικών για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη, είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Δυστυχώς, το προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, δεν είναι επαρκές για την προστασία του μέλλοντος μας, αφού στηρίζεται κατά κόρον στη χρήση ορυκτών καυσίμων και όχι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι στόχοι για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 παραμένουν στο 24% αντί στο 45% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμα στο 9%.

Το συμβολικό μαντήλι είναι λοιπόν και ένα φίμωτρο των κυβερνώντων, βουλευτών και αρμόδιων υπηρεσιών για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους τους οποίους το ενεργειακό και περιβαλλοντικό μέλλον της χώρας μας θα επηρεάσει περισσότερο. Οι πολίτες δήλωσαν ότι:

“Όποιος νομίζει ότι το φυσικό αέριο και η οικονομία είναι πιο σημαντικά από το περιβάλλον, να κρατήσει την αναπνοή του σαν μετρά τα ευρώ του, να δούμε πόσην ώρα θα αντέξει.”

Tους παραδώσαμε υπογραφές από 80 επιστήμονες και 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμφωνούν με τα αιτήματα μας αλλά οι νομοθέτες συνεχίζουν να αγνοούν την επιστήμη ενώ το περιβάλλον παραμένει η τελευταία τους έγνοια!

Οι Κύπριοι πολίτες, επιχείρησαν να βρεθούν, την Παρασκευή 3 Μαΐου, έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια έξω από τμήμα του Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για άλλη μια φορά, απαιτώντας από τους κυβερνώντες και βουλευτές να λάβουν επιτέλους την κλιματική κρίση στην οποία βρισκόμαστε, σοβαρά.

Μετά από προσωπική διαταγή του Δημήτρη Συλλούρη, την οποία η Κυπριακή αστυνομία τυφλά ακολούθησε, απαγορεύτηκε στους διαδηλωτές να σταθούν ειρηνικά στα πεζοδρόμια έξω από το χτίριο της βουλής, τα οποία αποτελούν, “δημόσιο χώρο”, αλλά απ’ ότι φαίνεται όχι κατά την κρίση του προέδρου της βουλής. O κύριος Δημήτρης Συλλούρης είναι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και όχι δικτάτορας για να αποφασίζει και να ανοίγει η να κλείνει δημόσιους δρόμους καθώς κρίνει, και να καθοδηγεί ανθρώπους και ακτιβιστές για το που θα σταθούν. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση για να εκπροσωπεί τους πολίτες και όχι να αποφασίζει προσωπικά για αυτούς, ακυρώνοντας και απαγορεύοντας τους να εξασκήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

[2] Λίστα των αιτημάτων μπορεί να βρεθεί εδώ.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending