fbpx

5 γεγονότα που θα θυμόμαστε από το πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19!

Πάει ακόμα μια διοργάνωση πρωταθλήματος. Ακόμα μια σεζόν με τα πάνω της και τα κάτω της, ακόμα μια σεζόν που με διάφορους τρόπους έγινε αντικείμενο συζήτησης.

Όπως συνηθίζεται στο τέλος κάθε κύκλου, γίνεται μια ανασκόπηση για να βρεθούν τα καλά και να χτιστεί το μέλλον πάνω τους, αλλά και τα κακά για να μην επαναληφθούν.

Αυτό είναι που θα επιχειρήσω παρακάτω. Μια μίνι ανασκόπηση του πρωταθλήματος με τα 5 γεγονότα που μας έμειναν αξέχαστα από το πρωτάθλημα που τέλειωσε.

Δες ποια επέλεξα:

1
Το Uzoho-gate!

Για περίπου ένα μήνα (τέλη Ιανουαρίου – τέλη Φεβρουαρίου) σχεδόν τα πάντα στην Κύπρο κινούνταν στους ρυθμούς της υπόθεσης Uzoho, κάνοντας το ίσως το πιο πολύκροτο σήριαλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας.

Πάμε να κάνουμε πιο κάτω αυτό που οι Άγγλοι λένε big story, short: Στις 31 Ιανουαρίου η Ανόρθωση ανακοινώνει τον δανεισμό του τερματοφύλακα Francis Uzoho από την Deportivo La Coruna.

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Νιγηριανός τερματοφύλακας αγωνίζεται βασικός στη νίκη της “Μεγάλης Κυρίας” επί του Απόλλωνα με 1-0 και στις 5 Φεβρουαρίου οι γαλάζιοι καταθέτουν ένσταση κατά του κύρους του αγώνα “αναφορικά με την εγκυρότητα του δελτίου υγείας του ποδοσφαιριστή”.

Από τότε ξεκίνησε ένας “πόλεμος” ανακοινώσεων από τις 2 ομάδες και εκπροσώπους τους, ο ΚΟΑ αρχικά χαρακτήρισε νομότυπο το δελτίο υγείας του αθλητή και μετά το ακύρωσε, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε 2 φορές, συνελήφθη ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος της Ανόρθωσης, Κυριακός Γιάγκου και γίναμε ρεζίλι παγκοσμίως, αφού η υπόθεση έκανε το γύρο του κόσμου.

Τελικά στις 18 Φεβρουαρίου ο Απόλλωνας κέρδισε την ένσταση και συνάμα το παιχνίδι με 0-3 και επιβλήθηκε αφαίρεση 9 βαθμών στην Ανόρθωση (-6 και μηδενισμός από το παιχνίδι).

Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου, συγκεκριμένα, απορρίφθηκε η έφεση που είχε καταθέσει η Ανόρθωση με την υπόθεση να κλείνει, αφήνοντας όμως ανεπανόρθωτες ζημίες στο κύρος του κυπριακού ποδοσφαίρου και των θεσμών του.

2
Tην 7η συνεχόμενη κατάκτηση πρωταθλήματος από τον ΑΠΟΕΛ!

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο ΑΠΟΕΛ, παρά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, παρά το γεγονός πως στο ξεκίνημα της περιόδου δέχτηκε ηχηρά χαστούκια (πιο χαρακτηριστικό το 2-5 από τη Δόξα μέσα στο ΓΣΠ) κατάφερε να γράψει ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο!

Έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε τις 7 συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων, ξεπερνώντας το ρεκόρ της Ομόνοιας του 1974-79 που κατέκτησε 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Αυτό ήταν το 28ο πρωτάθλημα των γαλαζοκιτρίνων της Λευκωσίας, αφήνοντας τους διώκτες του, Απόλλωνα και ΑΕΚ σχεδόν 10 πόντους πίσω στο βαθμολογικό πίνακα (ΑΠΟΕΛ 70, ΑΕΚ 62, Απόλλων 58).

3
Τη μαγική πορεία της Νέας Σαλαμίνας!

Η Νέα Σαλαμίνα δεν ήταν ποτέ ομάδα “Β γκρουπ” ή “μικρή” ομάδα. Αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο στο δικό μου μυαλό.

Οι συγκυρίες, ωστόσο και λανθασμένοι χειρισμοί της ποδοσφαιρικής ομάδας έφεραν τους ερυθρόλευκους πολλές φορές στη Β’ Κατηγορία ή μια ανάσα από αυτή (όπως έγινε την περίοδο 2017-18, που με αντεπίθεση διαρκείας τερμάτισε τελικά 7η).

Και μπορεί η φετινή πορεία της βαρωσιώτικης ομάδας να μην είναι καν η καλύτερη στην ιστορία της, αλλά η άνεση με την οποία μπήκε στο Α’ γκρουπ και η 5η θέση στην οποία τερμάτισε την καθιστούν την καλύτερη των τελευταίων 19 χρόνων.

4
Τον επεισοδιακό τρόπο που έμεινε η ΕΝΠ στη Α’ Κατηγορία!

Από τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, πολλοί ξέγραψαν την Ένωση Νέων Παραλιμνίου και την Αλκή Ορόκλινη, ως τις ομάδες που θα ήταν του χρόνου στη Β’ Κατηγορία.

Στην πορεία, τόσο οι Παραλιμνίτες, όσο και οι Οροκλινιώτες έδειξαν με την πορεία τους πως δικαιούνταν θέση στην κατηγορία των μεγάλων, ενώ στη μάχη για αποφυγή του υποβιβασμού μπλέχτηκαν και οι Ερμής, Δόξα και Πάφος FC.

Οι Αραδιππιώτες αποδείκτηκαν “ο πιο αδύναμος κρίκος” και έγιναν η πρώτη ομάδα από τις 2 που θα αγωνίζονταν στη Β’ Κατηγορία της περιόδου 2019-2020.

Η Πάφος FC απέφυγε με τα αποτελέσματα της στη Β’ φάση τον σκόπελο και έμειναν Δόξα, Παραλίμνι και Αλκή να παλεύουν να αποφύγουν μια θέση.

Στην τελευταία αγωνιστική η Δόξα επικράτησε της Ανόρθωσης και σώθηκε και η μάχη ήταν πλέον ανάμεσα σε Παραλίμνι και Αλκή. Οι κυανέρυθροι σώζονταν ακόμα και με ισοπαλία στο μεταξύ τους ματς, ενώ οι βυσσινί ήθελαν νίκη και μόνο νίκη.

Τελικά, με τέρμα στο 12ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Ένωση επικράτησε με 3-2 και σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά ένα, στέλνοντας την Αλκή στη Β’ Κατηγορία.

5
Η πρώτη φορά που παφιακή ομάδα αναδεικνύει πρώτο σκόρερ!

Από το 1934 που διεξάγεται το πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας ποτέ ξανά παφιακή ομάδα δεν είχε αναδείξει πρώτο σκόρερ. Πιο κοντά από όλους είχε φτάσει ο Jose Semedo του ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας που το 2010 “μοιράστηκε” το Χρυσό Παπούτσι με τον Joeano του Ερμή.

Φέτος, όμως η Πάφος έχει την αποκλειστική πρωτιά, αφού στο “νήμα” ο Adam Nemec της Πάφος FC αναδείκτηκε πρώτος σκόρερ με 16 τέρματα.

Η αλήθεια είναι πως ο Σλοβάκος διεθνής ήρθε στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι ως μεγάλο όνομα και ήταν από τους βασικούς υποψήφιους για το Χρυσό Παπούτσι.

Στα αρχικά στάδια του πρωταθλήματος, ωστόσο, κυρίαρχος αυτής της κατηγορίας ήταν ο Berat Sadik που αποχώρησε το χειμώνα, μένοντας στα 12 τέρματα.

Τελικά τον προσπέρασαν οι Ruben Jurado της ΑΕΛ, Ivan Trickovski της ΑΕΚ και Adam Nemec, με τον επιθετικό της Πάφος FC να παίρνει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, αφήνοντας στα 15 τέρματα τους άλλους 2.

Τι θα σου μείνει αξέχαστο από το πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending