fbpx

Η Κύπρος προετοιμάζει νεαρούς επαγγελματίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!

Η Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για την Κλιματική Αλλαγή, EIT Climate-KIC διοργανώνει το ετήσιο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Climate-KIC Journey και η Κύπρος είναι μία από τις 20 τοποθεσίες που συνεργάζονται για να διεξαχθούν ένα από τα 9 Journeys.

Λόγω των προκλήσεων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και το αναπτυσσόμενο περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι συνεργάτες του στην Κύπρο και στο εξωτερικό είναι έτοιμοι να μετατρέψουν τους συμμετέχοντες του Journey σε «Πράκτορες της Αλλαγής».

Ο Στέλιος Γιατρός, επικεφαλής της εκπαίδευσης στο EIT Climate-KIC, μοιράστηκε τις σκέψεις του για την αξία που προσδίδει το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Journey στη χώρα και τις επιχειρήσεις.

Η Κύπρος, τοποθετημένη στο νοτιοανατολικό μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει την αλλαγή του κλίματος από πρώτο χέρι, όπως μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένες ξηρασίες και καταιγίδες σκόνης που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο Στέλιος είπε: «Η συμμετοχή μας στην διοργάνωση αυτού του πολυεθνικού εγχειρήματος είναι προσδίδει ενέργεια και κίνητρα στην ομάδα μας και τους συνεργάτες μας γιατι τα διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας! Πρέπει να εκπαιδεύσουμε και να εμπνεύσουμε τους νέους επαγγελματίες στο πώς να καινοτομούν στην ανάπτυξη λύσεων για την κλιματική αλλαγή γιατί αντιμετωπίζουμε πλέον μια κλιματική κρίση.»

Η τελευταία έρευνα για την γνώμη των CEOs από την PwC Cyprus (2019), έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η τέταρτη πιο σημαντική απειλή για τις τοπικές επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εταιρείες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις που θα υποδείξουν στους συμμετέχοντες νέα επιχειρηματικά μοντέλα και στο πώς να προσαρμόζονται στις κλιματικές αλλαγές. Ο Στέλιος ανέφερε: «Κάθε χρόνο, στοχεύουμε στο να έχουμε ιδρυτές και υπαλλήλους από σχετικές εταιρίες και startups που να συμμετάσχουν στο Journey για να προσφέρουν πληροφορίες και συμβουλές στη μελλοντική γενιά επιχειρηματικών ηγετών

Η δημιουργία της τοπικής κοινότητας αποφοίτων του προγράμματος είναι ένα σημαντικό μέρος της εμπειρίας του Journey στην Κύπρο. Ο Στέλιος εξήγησε ότι οι συμμετέχοντες από το περασμένο έτος συμμετείχαν σε δραστηριότητες για το κλίμα και την καινοτομία πολύ καιρό μετά το τέλος του «ταξιδιού»: «Το Journey 2018 στη Λεμεσό δημιούργησε μια πολύ ενθουσιώδη κοινότητα ταλαντούχων νέων ανθρώπων. Εμπνεύστηκαν σε τέτοιο βαθμό από το Climate-KIC, ώστε 13 από τους 40 συμμετέχοντες πήραν μέρος στον Μεγάλο Τελικό του ClimateLaunchpad στο Εδιμβούργο τον Νοέμβριο του 2018, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως εθελοντές. Επίσης πολλοί από τους απόφοιτους ξεκίνησαν νεοφυείς επιχειρήσεις με αειφόρα προϊόντα ή υπηρεσίες ή σε ρόλους αειφορίας σε μεγάλους οργανισμούς. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα!». Έτσι, πέραν της εκμάθησης καινοτόμων τρόπων και εργαλείων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ένταξη στην Κοινότητα του Journey είναι ένα άλλο πλεονέκτημα συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα

Ο Στέλιος έχει υποστηρίξει το Journey τα τελευταία 3 χρόνια και έχει βιώσει πώς οι συμμετέχοντες διατηρούν επαφή και αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ανάμεσά τους.

Το Climate-KIC Hub στην Κύπρο αποτελείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και την Chrysalis LEAP. Μια από τις καινοτόμες δράσεις του Κυπριακού δικτύου σε συνεργασία με την ΟΕΒ είναι η δράση Climate4Business, η οποία βοήθησε πάνω από 50 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο να υπολογίσουν τις βασικές εκπομπές άνθρακα και να αναπτύξουν τα σχέδια δράσης για την μείωση τους. «Αναλαμβάνοντας θέση σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα της εταιρείας τους, το έργο δημιουργεί τη συνείδηση της ευθύνης των εταιρειών και των εργαλείων και μεθόδων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα».

 Τέλος, ο Στέλιος μας έδωσε μία γεύση σχετικά με το τι μπορούν να περιμένουν οι συμμετέχοντες αυτό το καλοκαίρι. «Αυτό το καλοκαίρι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία συστημικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας καθώς και να δουν από κοντά διάφορες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όπως το έργο «Βιώσιμων Αστικών Ιστορικών Κέντρων» και την «Κυκλική Οικονομία για τον Κατασκευαστικό Τομεα».

Ο Στέλιος αναμένει ότι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια μοναδική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος θα αναλάβει δράση μέσω της κλιματικής καινοτομίας και για πολλούς συμμετέχοντες του Journey, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνει κανείς παράγοντας αλλαγής για να ενεργοποιήσει τη δράση για το κλίμα.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending