fbpx

Μαθητές λυκείου έμαθαν για τη συμβολή της βιολογίας στην εξιχνίαση εγκλημάτων

Στο Καλοκαιρινό Σχολείο Βιολογίας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιολογίας ΟΕΛΜΕΚ

Το πρόγραμμα σπουδών Βιολογία του Ανθρώπου, του τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ο Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ, πραγματοποίησαν το πρώτο Καλοκαιρινό Σχολείο Βιολογίας για μαθητές λυκείου, με θέμα: «H συμβολή της Bιολογίας στην εξιχνίαση εγκλημάτων».

Στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Σχολείου, 30 μαθητές από διάφορα σχολεία της Κύπρου είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στη διερεύνηση και προσπάθεια εξιχνίασης ενός εγκλήματος, μέσα από εργαστηριακές και εγκληματολογικές αναλύσεις βιολογικού υλικού. Όπως δήλωσε ο Δρ Κυριάκος Φελέκκης, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας: «Μέσα από ένα άρτια οργανωμένο σενάριο, η μάθηση της Βιολογίας γίνεται παιχνίδι και οι εφαρμογές της στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας, απλές και κατανοητές».

Την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε εισαγωγική ομιλία από τον Καθηγητή κ. Μάριο Καριόλου, προϊστάμενο του τμήματος Καρδιοαγγειακής Γενετικής και Διευθυντή του εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες σε χώρους του Πανεπιστημίου, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο της βιολογίας και να διαπιστώσουν, πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Στη συνέχεια, με την ενεργό συμμετοχή τους σε πειραματικές διαδικασίες εργαστηρίου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το αίμα και το DNA ως βιολογικό υλικό στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Στην πραγματοποίηση αυτής της σειράς εργαστηρίων, συνέδραμαν οι καθηγητές-ερευνητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Βίκυ Νικολαΐδου, Ανοσολόγος, Δρ Μυρτάνη Πιερή, Φυσιολόγος, και Δρ Χρίστος Παπανεοφύτου, Βιοχημικός.

Σε άλλες δραστηριότητες που ακολούθησαν και εστιάζονταν στην μικροσκοπία βιολογικού υλικού όπως η γύρη από άνθη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι το υλικό αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Οι πιο πάνω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με την καθοδήγηση της Παλινολόγου, Δρ. Αρετής Χριστοδούλου, από το Τμήμα Δασών, και των Βιολόγων-Οικολόγων Δρ. Κωνσταντίνου Φάνη, από το Υπουργείο Παιδείας, και Δρ. Ίρις Χαραλαμπίδου, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Την τελευταία μέρα του Καλοκαιρινού Σχολείου, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το ηλεκτρονικό έγκλημα και την εγκληματολογία ως κλάδο, από την Δρ Ιωάννα Διονυσίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ειδική στην Κυβερνοασφάλεια.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στο Καλοκαιρινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Ένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία και έμαθα αρκετά πράγματα. Πλέον είμαι αποφασισμένος πως θέλω να ακολουθήσω τη Βιολογία στο μέλλον. Επίσης εντυπωσιάστηκα με το πόσο καλοί ήταν οι καθηγητές».

Ένας άλλος συμμετέχοντας ανέφερε: «Μου άρεσε πάρα πολύ διότι είχα την ευκαιρία να δω και να συμμετάσχω σε εργαστήρια Βιολογίας, πράγμα που δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε στο σχολείο. Ήταν τρομερή εμπειρία

Αξιολογώντας το Καλοκαιρινό Σχολείο Βιολογίας, τόσο η Συντονίστρια του Προγράμματος Βιολογία του Ανθρώπου, Δρ Ίρις Χαραλαμπίδου, όσο και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολογίας ΟΕΛΜΕΚ, Δρ Ανδρέας Σοφοκλέους, δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την άρτια και πολύ ψηλού επιπέδου διοργάνωση. Οι μοναδικές εμπειρίες που είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες μαθητές, θα τους συνοδεύουν στη μετέπειτα πορεία τους, τόσο στο σχολείο, όσο και στη συνέχεια στις σπουδές τους.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending