fbpx

Τα έμαθες; Ο πλανήτης μας δεν μπορεί να μας συντηρήσει άλλο φέτος!

Ήξερες ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, η ανθρωπότητα εξάντλησε όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει η Γη φέτος;

1
Στις 29 Ιουλίου 2019 καταναλώθηκαν όλοι οι φυσικοί πόροι για τη φετινή χρονιά.

Η προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν 20 χρόνια και μάλιστα συνέβη 2 μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Global Footprint Network και το lifo.gr, ο πλανήτης καταναλώνει 1,75 φορές περισσότερο από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων που μπορούν να ανανεώνουν τους φυσικούς πόρους.

2
Σε ποιες χώρες έγινε η μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικών πόρων;

Στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης φυσικών πόρων συμπεριλαμβάνεται το Κατάρ, το οποίο εξάντλησε τους πόρους που του αναλογούσαν για φέτος «έπειτα από μόλις 42 ημέρες» μέσα στη χρονιά.

Να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι με την ταχύτητα που καταναλώνουν τους πόρους χρειάζονται 2,7 πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες τους (!) και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου κατανάλωναν όπως οι Αμερικανοί.

Από την άλλη, η Ινδονησία θα έχει εξαντλήσει τους πόρους που της αναλογούν στις 342 μέρες του έτους.

3
Τώρα τίθεται το πολυσυζητημένο θέμα “τι πρέπει να γίνει;”

Το κυριότερο είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο» σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

«Μειώνοντας κατά το 1/2 την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο.

Μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το 1/2 κατά άλλες 10 ημέρες» σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και οφείλουμε να (αντι)δράσουμε άμεσα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending