fbpx

Περιοδικό για την Απασχόληση των Νέων: Πρόοδος στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων!

Η επίσημη κυκλοφορία του Περιοδικού για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Magazine) είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου 2019, παράλληλα με τη Διεθνή Ημέρα Φιλίας των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 200 ιδρύματα από 26 ευρωπαϊκές χώρες που υλοποιούν έργα χρηματοδοτούμενα από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία ενώνονται για να μοιραστούν τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών τους με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Στις 30 Ιουλίου 2019 κυκλοφορεί το Περιοδικό για την Απασχόληση των νέων το οποίο θα λειτουργήσει ως βάση δεδομένων για όλα τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου του ΕΟΧ και της Νορβηγίας για την απασχόληση των νέων. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού αποτελείται από εμπειρογνώμονες που εργάζονται στον τομέα της νεολαίας και οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα για τους νέους, αναπτύσσοντας παράλληλα ενημερωτικό υλικό σχετικά με την πρόοδο και τα αποτελέσματα κάθε έργου. Η πλατφόρμα ιδρύθηκε από τον Διαχειριστή του Ταμείου, μια κοινοπραξία της JCP Italy και της Ecorys Polska.

1
Το καυτό ερώτημα για την Ευρώπη

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Eurostat, περίπου 15 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20-34 ετών δεν εργάζονταν στην ΕΕ-28 το 2018 ενώ παράλληλα βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης (NEET). Στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες αριθμούν την υψηλότερη ανεργία στους νέους, ποσοστό άνω του ενός τετάρτου των νέων βρισκόταν εκτός αγοράς εργασίας. Προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη και ποιοτική απασχόληση των νέων στην Ευρώπη, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία ξεκίνησαν το 2017 το Ταμείο Ενίσχυσης Νέων του ΕΟΧ και της Νορβηγίας ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 26 έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση ξεκίνησαν ήδη τις δράσεις τους με στόχο να βοηθήσουν περίπου 25.000 νέους να βρουν δουλειά ή να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο εργασίας.

Οι ευάλωτες ομάδες νέων συχνά δεν εμπίπτουν στα επίσημα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και στη συνηθισμένη αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καινοτόμες λύσεις, μεταφορά ορθών πρακτικών και μελέτες επιπτώσεων στις οποίες να αναλύεται η αποτελεσματικότητα των έργων που υλοποιούνται. Η κα. Grethe Haugøy, Ανώτερη Διευθύντρια Τομέα Περιφερειακών Ταμείων και Παγκόσμιου Ταμείου για τον Κοινωνικό Διάλογο και την Αξιοπρεπή Εργασία στο Γραφείο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού, αναφέρει ότι τα 26 έργα θα αναπτύξουν και θα υιοθετήσουν σχεδόν 100 νέες προσεγγίσεις, μεθόδους και πρακτικές, υπογραμμίζοντας τον καινοτόμο χαρακτήρα του Ταμείου για την Απασχόληση των Νέων”.

2
Πλατφόρμα πέρα από τα σύνορα

Σε σύγκριση με άλλες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης του ΕΟΧ και της Νορβηγίας, η προστιθέμενη αξία του Ταμείου για την Απασχόληση των Νέων είναι το διακρατικό ενδιαφέρον.

Αυτό συμβαδίζει με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και την πολιτική συνοχής της ΕΕ που λαμβάνει υπόψη τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφέρειες και η διασυνοριακή συνεργασία για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Παρόλο που το φάσμα του Ταμείου είναι τεράστιο (οι κοινοπραξίες των έργων συγκεντρώνουν 195 φορείς από διάφορους τομείς που καλύπτουν τις δραστηριότητές τους σε 26 χώρες), η διάδοση των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο όπου υλοποιούνται έργα και η ροή πληροφοριών πέρα από τα σύνορα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας με τη μορφή ηλεκτρονικού περιοδικού. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσημη κυκλοφορία του περιοδικού “Youth Employment Magazine” εμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Φιλίας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι κοινοπραξίες μεταξύ των εταίρων των έργων παραμένουν εναρμονισμένες, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και εμπειρίες.

3
Τοπικές δραστηριότητες, παγκόσμια πληροφόρηση

Το νέο περιοδικό θα συγκεντρώνει περιεχόμενο από όλα τα έργα που είναι προς υλοποίηση ενώ θα παρέχει ενημέρωση για τα επιτεύγματα και την πρόοδό τους. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό ημερολόγιο που δημιουργήθηκε θα κρατά ενήμερο το κοινό για όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται από τα έργα σε όλη την Ευρώπη.

Ο Raquel Torres Prol, υπεύθυνος επικοινωνίας για το Ταμείο για την Απασχόληση Νέων στο Γραφείο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού, στη Γραμματεία των Ενώσεων του ΕΟΧ και της Νορβηγίας, δήλωσε ότι “Το ηλεκτρονικό περιοδικό θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους στην Ευρώπη και να γίνει ένα διαδικτυακό σημείο ενημέρωσης για όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΟΧ και Νορβηγίας”.

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο του ΕΟΧ και της Νορβηγίας για την απασχόληση των νέων

• €60,6 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση.
• 3 χώρες δωρητές – Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία.
• Υποστήριξη 26 διακρατικών σχεδίων που προάγουν την ποιοτική απασχόληση των νέων.
• Τα χρηματοδοτούμενα έργα θα προσεγγίσουν τους μακροχρόνια ανέργους της ηλικιακής ομάδας 25-29, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η υφιστάμενη χρηματοδότηση της Ε.Ε. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending