fbpx

Δουλειά ή… δουλεία; Αν εργάζεσαι κι εσύ σε καφετερία θα ταυτιστείς απόλυτα!

Πώς είναι να δουλεύεις με κόσμο;

Και δεν εννοώ σε μια τράπεζα ή σε ένα γραφείο εξυπηρέτησης πελατών. Μιλάω για έναν σερβιτόρο ή έναν Barista. Γενικά σε δουλειές που έχουν να κάνουν με χώρους όπως εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες κ.ο.κ.

Παρατηρούμε ότι σε τέτοια επαγγέλματα -κατά μέσο όρο- τα άτομα που δουλεύουν έχουν να κάνουν με ηλικίες 20 με 25, και κυρίως βρίσκονται στη φοιτητική περίοδο της ζωής τους.

1
Σε αυτό το επάγγελμα εργάζομαι κι εγώ, παράλληλα με τις σπουδές μου

Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος μας αντιμετωπίζει με άσχημο τρόπο. Και γενικά έχω προσέξει πως δεν υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπο του σερβιτόρου.

Για ποιο λόγο γίνεται αυτό, δεν γνωρίζω σίγουρα. Πιστεύω συμβαίνει επειδή μπερδεύεται λίγο η λέξη σερβιτόρος με τη λέξη… δούλος.

Αν και αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και μου αρέσει να δουλεύω με τον κόσμο, ομολογώ ότι τις περισσότερες φορές είναι πολύ ψυχοφθόρο.

2
Υπάρχουν πολλά άρθρα φτιαγμένα για το πώς να εισαι σωστός στη δουλειά αυτή

Π.χ. πώς να είσαι ευγενικός με τους πελάτες και το κορυφαίο όλων, η βίβλος των σερβιτόρων. Ναι, καλά διάβασες. Που, εν συντομία, όλα λένε να μην απαντήσεις ποτέ άσχημα στον πελάτη – άσχετα με το πώς θα σου μιλήσει, έχει πάντα δίκαιο.

Ήθελα να ήξερα ποιος είπε πως ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο. Πάντως, αυτός που το είπε δεν πρέπει να δούλεψε πότε με κόσμο. Όχι λοιπόν! Αν ρωτήσεις έναν σερβιτόρο θα σου πει ακριβώς το αντίθετο.

3
Απασχολούμαι κι εγώ σε αυτό το επάγγελμα 

Και για να μην το ισοπεδώσω τελείως, υπάρχουν και άτομα που έχουν τρόπους. Και δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι είναι μετρημένοι.

Κάποιοι, δεν λένε να καταλάβουν τη σειρά προτεραιότητας. Όποιος και να είσαι, θα πρέπει να κάτσεις στη σειρά σου και θα πάρεις το ρόφημα που θες να πιεις στην ώρα του. Αν βιαζόσουν, ας ερχόσουν νωρίτερα.

4
Οι καφέδες έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές

Το μόνο που μπορώ να κάνω για ‘σένα, είναι να τον φτιάξω στις γεύσεις που σου αρέσουν. Και αυτό μόνο στο θέμα ποσότητας καφέ και ζάχαρης, και μερικές φόρες και στο γάλα. Μην τα βάζεις μαζί μου, όταν σου λέω ότι δεν μπορώ να σ’ το φτιάξω.

Επίσης, έχεις υποχρέωση όταν μπαίνεις σε ένα μαγαζί, να γνωρίζεις τι ώρα περίπου κλείνει. Όταν βλέπεις ότι αρχίζει να καθαρίζεται και να μαζεύται το μαγαζί, μη ρωτάς αν θέλουμε να φύγετε για να κλείσουμε. Δεν θα ακούσεις πότε την απάντηση «ναι».

Όπως και εσύ στη δουλειά σου θες να σχολάς στην ώρα σου, μάντεψε: έτσι θέλουμε κι εμείς.

Μην απαιτείς ευγένεια αν δεν είσαι πρόθυμος να ανταποδώσεις.


Το άρθρο ετοιμάστηκε από την αναγνώστρια μας Περσεφόνη Δημητρίου και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending