fbpx

Οι εκπρόσωποι της Κύπρου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής Νέων στην Ελβετία!

Την εβδομάδα που μας πέρασε, τέσσερις νέοι από την Κύπρο είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία, ως η τετραμελής επιτροπή που εκπροσώπησε την Κύπρο στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο SΜΙLE (Summer Meeting in Lausanne Europe), κάτω από την αιγίδα του Fridays for Future, όπου έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων κινημάτων (που διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή) από 38 χώρες, συνθέτοντας ένα ενιαίο σώμα χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων και η Greta Thunberg ως το πρόσωπο της Σουηδικής αποστολής.

Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου συνεδρίου αποτελούσε η στοχοθέτηση για το μέλλον και την πορεία ολοκλήρου του παγκόσμιου κινήματος, η δικτύωση μεταξύ εκπροσώπων από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά ταυτόχρονα η εντατικότερη εκπαίδευση όλων τον συμμετεχόντων για την κλιματική αλλαγή.

Tο Youth for Climate Cyprus αποτελεί μια ανεξάρτητη ομάδα νέων που στόχο έχει την αφύπνιση της κυβέρνησης, βουλής και πολιτείας όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Κινείται παράλληλα με 110 χώρες και πάνω από 2 εκατομμύρια νέους, μετά την πρωτοβουλία της Σουηδής 16χρονης προτεινόμενης για βραβείο Nobel Greta Thunberg, η οποία απέργησε για εβδομάδες κάθε Παρασκευή έξω από τη βουλή της Σουηδίας. Από εκεί, ξεκίνησαν μία σειρά από διαδηλώσεις κάτω από το όνομα Fridays for Future (Παρασκευές για Μέλλον) που εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Η κλίμακα της κινητοποίησης αντικατοπτρίζει το πόσο επείγουσα και τρομακτική είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο.

Για τους παραπάνω σκοπούς, διεξάγηκαν ομιλίες από αναγνωρισμένους επιστήμονες στον χώρο της Κλιματικής Αλλαγής και εργαστήρια συζήτησης με εγκεκριμένους λέκτορες από διεθνούς φήμης πανεπιστήμια, όπου η Κυπριακή αποστολή είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει. Εξέχουσες προσωπικότητες που συνάντησε η ομάδα συμπεριλαμβάνουν την Greta Thunberg, αλλά και μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Κλιματικής Αλλαγής. Αξίζει να σημειώσουμε τις συνολικές συντονισμένες συζητήσεις, όπου μεταξύ των υπολοίπων, η Κυπριακή αποστολή συζήτησε, αντάλλαξε ιδέες και ψήφισε για κομβικά ζητήματα στην πορεία του Fridays for Future, όπως τις απαιτήσεις και τις αρχές του κινήματος.

Η τετραμελής ομάδα συμμετείχε ενεργά στις ανοιχτές συζητήσεις, σε 5 διαφορετικά εργαστήρια στα πλαίσια του συνεδρίου, αλλά και στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε όπως συνηθίζεται, την Παρασκευή, με συνολικό κοινό 2500 πολιτών.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε διάφορα αιτήματα, όπως η Κλιματική Δικαιοσύνη για όλους, αυξημένη γνώση των επιστημονικών ευρημάτων σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1.5 βαθμούς Κελσίου.

Πέρα από τα συνέδρια και τις συνεντεύξεις όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κλιματική Κρίση συμβαίνει στο παρόν, με επιπτώσεις που απειλούν τον καθένα από εμάς και ιδιαίτερα την νέα γενιά. Παγκόσμια 1,000,000 είδη απειλούνται σήμερα να εξαφανιστούν λόγο της κλιματικής κρίσης. Αυτό το γεγονός φαίνεται να μην συγκινεί τον καθένα μας στην Κύπρο Δυστυχώς όμως αυτή η στάση άγνοιας το μονό που καταφέρνει είναι να δυσχεραίνει την θέση μας.

Η Κύπρος θεωρείται ως hotspot της κλιματικής αλλαγής λόγο της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Δηλαδή οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πιο έντονες στην Κύπρο παρά στον υπόλοιπο κόσμο. Πέρσι 100 από τις 365 μέρες ο αέρας στην Κύπρο ήταν μολυσμένος λόγω της ερημοποίησης του νησιού και των καυσαερίων. 750+ άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κύπρο λόγο της μόλυνσης του αέρα.

Η επιστήμη προειδοποιεί για αύξηση της θερμοκρασίας γύρω στους 4.5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, όπως αναφέρεται στο RCP 8,5 scenario της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015.

Ποια η αξία δηλαδή να συζητούμε για το φυσικό αέριο και οικονομική ανάπτυξη όταν το μέλλον της νέας γενιάς θυσιάζεται ως παράπλευρη απώλεια;


Το άρθρο ετοιμάστηκε από την ομάδα Youth for Climate Cyprus και στάληκε στο
StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
16,900FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending