fbpx

5 “αθλήματα” που θα μπορούσαν να είναι το εθνικό σπορ της Κύπρου!

Ακόμα και στα βάθη της Αφρικής να πας και να τους πεις “Κύπρος” θα σου πουν “ποδόσφαιρο”!

Είναι, γνωστό, βλέπεις, πως είμαστε “φούρποι” ως το κόκκαλο στην πλειοψηφία μας και παρά το γεγονός πως το μπάσκετ και το βόλεϊ τουλάχιστον έχουν τη δική τους κοινότητα.

Τι θα γινόταν όμως αν δεν υπήρχε το ποδόσφαιρο, αν δεν είχε ανακαλυφθεί; Ποιο θα ήταν το άθλημα με το οποίο θα περνούσε την ώρα του ο μέσος Κύπριος πολίτης;

Την απάντηση σε αυτό το…βασανιστικό ερώτημα είναι που δίνουμε παρακάτω με 5 “αθλήματα” που θα μπορούσαν να είναι το εθνικό μας σπορ:

1
Η σούβλα

Η διαδικασία που μπαίνει κάθε κυπριακή οικογένεια όποτε θέλει να τσικνώσει χρονολογείται από τον 11ο αιώνα π.Χ. (ναι, ναι καλά διάβασες προ Χριστού) και έχει πολλούς μαστόρους, συνήθως αρσενικού γένους.

“Χαμήλωστη φουκού, ρε κουμπάρε, να ξεροψηθεί τα ευλοημένα”, “Έβαλες άλας; Ρίγανη;”, “E, Παναή, φέρε μια τσακρή τζιαι ένα μασσιέρι να τσιμπήσουμε, ρε!” είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που ακούς γύρω από τη φουκού με τη συνοδεία μπύρας, ζιβανίας ή ουισκιού να θεωρείται απαραίτητη!

2
Το τάβλι

Αν δεν ξέρεις λέξεις όπως το “ικκίπιρο”, τα “ντόρτζια” και τις “διπλές” θα ήταν καλό να κάνεις μια εξέταση DNA για να φανεί κατά πόσο είσαι γνήσιος Κυπραίος!

Το τάβλι, όπως και η σούβλα, υπάρχει σε κάθε κυπριακό σπίτι με αρκετές οικογένειες να παίζουν και “άτυπα” τουρνουά για να αναδειχθεί ο “μάστρος του ταβλιού”.

Όπως μάλλον κατάλαβες, όπως και στη σούβλα, έτσι και στο τάβλι, όλοι είμαστε μάστροι, όλοι είμαστε ειδικοί, όλοι είμαστε αήττητοι και γι΄αυτό μόλις βρεθούμε στη μεριά του ηττημένου, σηκωνόμαστε από την καρέκλα, τη χτυπάμε με δύναμη στο έδαφος και κλείνουμε το τάβλι νευριασμένοι, φωνάζοντας “Χαράς την τύχη που έσσιεις! Στήνεις τα;”

3
Το πάγωμα του καρπουζιού

Δεν καταφέραμε να μάθουμε από πού ξεφύτρωσε αυτή η παγκόσμια μοναδική πατέντα να σύρνεις την παττίχα μεσ΄τη θάλασσα ή να την καρφώνεις στην άμμο κοντά στο κύμα για να “παώσει”!

Είναι πατέντα των πατεράδων μας; Των παππούδων μας; Ή μήπως πάει ακόμα πιο πίσω;

Όποια γενιά και αν την ξεκίνησε είναι σίγουρο πως αποκλείεται να μην έτυχε να δεις την πιο πάνω εικόνα live, αλλά κυρίως να μην απόλαυσες ένα “παωμένο” καρπούζι σε ένα beach party ακούγοντας ιστορίες από τον θείο Μιχάλη!

4
Το κυνήγι

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αδιαφορούν παντελώς για το ποδόσφαιρο, αλλά τρελαίνονται για το κυνήγι. Φαντάσου, λοιπόν, να μην υπήρχε καν το ποδόσφαιρο τι θα γινόταν!

Οι περισσότεροι Κυπραίοι αυτής της κατηγορίας γουστάρουν τρελά τη φάση να ξυπνήσουν από τα χαράματα, να πάνε στο στέκι τους, να τσιμπήσουν και το κάτιτις τους και να κυνηγήσουν “πέρτικους, φάσσες, λαούς” και ότι άλλο μπορούν και επιτρέπεται.

Και αν στο τέλος της ημέρας γυρίσουν “παπαγάλοι”, τουλάχιστον θα είναι χαρούμενοι που έκαναν τη “φάση τους”, έχοντας δηλώσει στο μεταξύ στην κάμερα του ΡΙΚ “Εν λλίο το θήραμα φέτος”.

Ατέλειωτο respect, πάντως, σε αυτούς που αν δεν “κουτσίησουν”, αγοράζουν ή δανείζονται από φίλους τους έστω 2-3 κομμάτια για να καμαρώσουν στη γυναίκα τους το θήραμα τους!

5
Το μουρμουρκό

Για το Κυπριακό, για τα πολιτικά, για τον μουχτάρη που δεν κάνει καλά τη δουλειά του, για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, για τα οικονομικά μας και την πούγκα μας που είναι πάντα “όφκερη”, για την πεθερά που πάντα βασανίζει μας!

Για τα πάντα μουρμουρούμε σε αυτό το παραδεισένιο νησί στην ανατολική άκρη της Μεσογείου σε σημείο που αν αντί για Κύπρος ονομάζαμε το νησί “Μούρμουρος” και εμείς ήμασταν οι “Μούρμουροι” κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά!

Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να είναι το εθνικό μας σπορ αν δεν υπήρχε το ποδόσφαιρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending