fbpx

Πας για σπουδές; Δες τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ανοίξεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό!

Έρχεται επιτέλους η στιγμή που περίμενες… Από μαθητής Λυκείου ανοίγει ένας καινούριος κύκλος στη ζωή σου και γίνεσαι φοιτητής. Έχεις ακούσει πολλούς να αναπολούν τη φοιτητική τους ζωή και να υποστηρίζουν θερμά ότι δεν συγκρίνεται με τίποτα, αφού σου χαρίζει αξέχαστες και πολύτιμες εμπειρίες. Νέο σπίτι, νέες γνωριμίες, έξοδοι και διασκέδαση, αλλά και διάβασμα και υποχρεώσεις…

Όντας ενήλικας, πρέπει λοιπόν να γίνεις πλέον πιο ανεξάρτητος και υπεύθυνος και να αναλάβεις μόνος σου τις υποχρεώσεις και τις προκλήσεις που θα συναντήσεις. Πρέπει επίσης να μάθεις να είσαι οργανωμένος και να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου έτσι ώστε να καλύπτεις όλες τις υποχρεώσεις και τις εξόδους σου (είπαμε, η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο διάβασμα).

Για τον σκοπό αυτό, υπάρχουν και συγκεκριμένα applications που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν για να καταγράφεις τα έσοδα και έξοδα σου οργανωμένα – μην κάνεις μαθηματικούς υπολογισμούς με το μυαλό!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όμως, ιδιαίτερα αν θα φύγεις για σπουδές μακριά από το σπίτι σου, είναι να ανοίξεις τον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό, έτσι ώστε να μεταφέρεις και να λαμβάνεις χρήματα, αλλά και να κάνεις τις πληρωμές σου γρήγορα και εύκολα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως για να πάρεις τη σωστή απόφαση και να κάνεις την πιο κατάλληλη επιλογή με βάση τις ανάγκες σου;

Η εκστρατεία ενημέρωσης “ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ” (#YourEURight) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ενημερώνει για όλα τα δικαιώματα που έχεις ως πολίτης της Ε.Ε. και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, έτσι ώστε να λαμβάνεις ενημερωμένες αποφάσεις και να διεκδικείς τα δικαιώματά σου.

1. Προτού ανοίξεις λογαριασμό, να θυμάσαι ότι η τράπεζα οφείλει να σου δώσει ένα έγγραφο με τις σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με τον λογαριασμό σου καθώς και όλα τα σχετικά τέλη (δελτίο πληροφόρησης περί τελών).

Επίσης, εφόσον γίνεις πελάτης της, η τράπεζα οφείλει να σου παρέχει, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενημερωτικό έγγραφο που να επεξηγεί τα τέλη που χρεώνονται στον τραπεζικό σου λογαριασμό καθώς και πληροφορίες για τα επιτόκια που σε επιβαρύνουν. Για να επιλέξεις την τράπεζα που σου ταιριάζει, χρησιμοποίησε το εργαλείο σύγκρισης τελών ΕΔΩ για να δεις και να συγκρίνεις τις χρεώσεις της κάθε τράπεζας.

2. Αν έχεις ήδη τραπεζικό λογαριασμό και θες να τον μεταφέρεις σε άλλη τράπεζα, χάρη στην Ε.Ε. μπορείς να το πράξεις εύκολα, γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Να θυμάσαι πως η νέα σου τράπεζα οφείλει να σε βοηθήσει, και η παλιά να κλείσει τον λογαριασμό. Αν έχεις επαναλαμβανόμενες πληρωμές, θα πρέπει να δηλώσεις στη νέα σου τράπεζα ότι επιθυμείς να τις μεταφέρεις, και αυτή με τη σειρά της θα διασφαλίσει ότι η παλιά τράπεζα θα διαβιβάσει όλα τα στοιχεία και θα ακυρώσει οποιεσδήποτε πάγιες εντολές.

3. Η E.E. έχει αναπτύξει διάφορα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που τα δικαιώματα σου καταπατηθούν. Πιο συγκεκριμένα, έχεις στη διάθεσή σου την Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών, ενώ, αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια, μπορείς να απευθυνθείς στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών. Σε περίπτωση διασυνοριακών διαφορών, τα γραφεία του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών, μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να επιλυθεί το θέμα.

Ως καταναλωτής στην ΕΕ έχεις περισσότερα δικαιώματα απ’ όσα νομίζεις, τα οποία θεσπίστηκαν για να σε προστατεύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μάθε ποια είναι και πώς μπορείς να τα ασκήσεις μέσα από την ιστοσελίδα: europa.eu/youreuright

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending