fbpx

5 τροφές που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής!

Κατά διαστήματα στην ιστορία, υπήρχαν περιόδοι που διάφορα είδη τροφίμων αυξάνονταν ή μειώνονταν. Κάποια άλλα υπήρξαν για ένα διάστημα, αλλά πλέον έχουν εξαφανιστεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, πολλά τρόφιμα «απειλούνται» με εξαφάνιση, αφού οι περιοχές όπου καλλιεργούνται, επηρεάζονται σοβαρά!

Δε μιλάμε όμως για τροφές που σπάνια καταναλώνουμε, αλλά για μερικές από τις αγαπημένες όλων!

Τα πιο κάτω είναι μερικά από τα τρόφιμα που ίσως δε θα μπορούμε να καταναλώνουμε για αρκετό καιρό ακόμα!

1
Το αβοκάντο

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα brunch με φέτες ψωμιού αυγά και φυσικά… αβοκάντο;

Τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο έχει γίνει ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ανά τον κόσμο,  με την κατανάλωσή του να έχει τριπλασιαστεί από το 2000! Το πρόβλημα είναι πως χρειάζονται 272 λίτρα νερού για τη καλλιέργεια ενός μόνο φρούτου (oh no!).

Σε αρκετές από τις περιοχές που καλλιεργείται, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού, αυξάνοντας τις φήμες που λένε πως η καλλιέργειά του θα σταματήσει στα επόμενα χρόνια. Επαναλαμβάνω, oh no!

2
Το σιτάρι

Freepik.com

Το σιτάρι καθ’ αυτό σίγουρα δεν το καταναλώνεις (ελπίζω!) και ούτε ακούγεται ότι μας επηρεάζει ιδιαίτερα.

Αν σου πω όμως, τα συγκεκριμένα προϊόντα από σιτάρι τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τότε νομίζω θα καταλάβεις πόσο τραγική θα είναι η έλλειψή του. Ξεκινώ: Ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά, βρώμη και… ΜΠΥΡΑ. Τώρα νομίζω πως έχω την προσοχή σου!

Έρευνες έχουν δείξει πως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της τεράστιας αύξησης της ζήτησης, οι καλλιέργειες σιταριού θα επηρεαστούν άμεσα!

3
Ο καφές

pexels.com

Ίσως να μπορείς να ζήσει χωρίς αβοκάντο και μπύρα… αλλά μπορείς χωρίς καφέ;!

Όλα ξεκινούν από τις μέλισσες, οι οποίες συμβάλλουν κατά 25% στην παραγωγή καφέ, αφού βοηθούν στην αύξηση των καλλιεργειών, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας τους, με την επικονιαστική τους ιδιότητα (εκείνο που εμάθαμε κάποτε στα φυσιογνωστικά, ότι οι μέλισσες παν από άνθος σε άνθος, μεταφέρουν γύρη για να γονιμοποιηθεί και να αναπαραχθεί το φυτό).

Για να πάμε λοιπόν πίσω στον καφέ, αφού οι μέλισσες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με έρευνες η παραγωγή του καφέ λέγεται ότι θα μειωθεί κατά 90% μέχρι το 2050! Δεν έχω ιδέα πώς θα μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό, ειδικά ως κυπριακή κοινωνία!

4
Η σοκολάτα

Πόσα “χτυπήματα”, μπορείς να αντέξεις ακόμα; Επιστήμονες μας προειδοποίησαν, χωρίς καμιά ντροπή, ότι το κακαό-δέντρο απειλείται με εξαφάνιση μέχρι το 2080, αλλά και για τους πιο απαισιόδοξους μέχρι το 2040!

Εδώ να πούμε πως το αγαπημένο μας κακάο κινδυνεύει επειδή είναι ευαίσθητο σε μύκητες αλλά ΚΑΙ λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή, που το κάνει να χρειάζεται ακόμα περισσότερο νερό!

Οπότε, βάλε μια υπενθύμιση στο κινητό από τώρα για το 2039 «Να αγοράσω ό,τι σοκολάτα υπάρχει»!

5
Η πατάτα

Freepik.com

Θυμάσαι κάποτε που κάποιος από τη παρέα ήταν σε δίαιτα (;!) και αντικατέστησε τις πατάτες στο γεύμα με σαλάτα; Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να κάνουμε όλοι σε κάποια φάση σύντομα.

Το Περού, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πατάτας στον κόσμο, κτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου, αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα φυτά της πατάτας φυτεύονται σε όλο και μεγαλύτερο υψόμετρο, με φυσικό αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην έχουν πού να πάνε!

Σύμφωνα με έρευνες, 22% των ειδών πατάτας θα εξαφανιστούν μέχρι το 2055, όποτε κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον τους!


Συμπέρασμα: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακρινό που δεν σε επηρεάζει. Όσο η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξάνεται, οι περίοδοι ξηρασίας θα γίνονται ακόμα πιο συχνές, τα καιρικά φαινόμενα πιο απρόβλεπτα και η λίστα με τα φαγητά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ακόμα πιο μεγάλη. Και όσο συνεχίζουμε να κάνουμε τη ζωή που κάνουμε, τίποτα δε θα αλλάξει!

 

  • Γι’ αυτό, κάνε ότι μπορείς για να προστατέψεις τον πλανήτη, όπως θα έκανες και με το σπίτι σου, έστω κι αν αυτό σημαίνει να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες!
  • Πάνω απ’ όλα όμως, απόλαυσε τις τροφές που αγαπάς όσο μπορείς, αφού δε ξέρεις αν θα είναι διαθέσιμες για πολύ ακόμα!

Θα ήθελες να μάθεις κι άλλα τρόφιμα που απειλούνται από εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending