fbpx

Ενότητα Jean Monnet με τίτλο «Το Δίκαιο και η Διακυβέρνηση της ΕΕ σε περιόδους λαϊκισμού»

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ανακοινώνει με χαρά την έναρξη λειτουργίας μιας νέας ενότητας Jean Monnet με τίτλο «Το Δίκαιο και η Διακυβέρνηση της ΕΕ σε περιόδους λαϊκισμού» που θα λάβει χώρα μεταξύ 2019-2022.

Το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας, οι μεταναστευτικές ροές χωρίς επαρκείς πολιτικές ένταξης σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, και η ανάρτηση των ψευδών ειδήσεων, ιδίως στο διαδίκτυο, αποτελούν εύφορο περιβάλλον για την άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων. Το κλίμα που παράγεται από τέτοια φαινόμενα είναι επιζήμιο από μόνο του, αλλά και στην γενικότερη εκδήλωσή τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενότητα βασίζεται σε μια διδακτική έρευνα σχετικά με τα διάφορα εργαλεία της ΕΕ που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού και των συνεπειών της, συγκεκριμένα (i) της επιδείνωσης ή του κινδύνου επιδείνωσης του κράτους δικαίου (ii) της έκφραση ρητορικής μίσους, (iii) της εκδήλωσης εγκλημάτων μίσους και (iv) του επιθετικού Ευρωσκεπτικισμού που μαστίζει σήμερα την Ευρώπη σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η ενότητα επιδιώκει να ενισχύσει την αριστεία της διδασκαλίας στον τομέα, να διασφαλίσει ότι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, καθώς και οι νέοι επαγγελματίες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, είναι άρτια εξοπλισμένοι με την ικανότητα να κατανοούν το φαινόμενο του λαϊκισμού και των συνεπειών του και να γνωρίζουν τα διαθέσιμα εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπισή τους. Εκτός από την ολοκληρωμένη διδασκαλία νέων και υφιστάμενων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, το πρόγραμμα θα δημιουργήσει μια μεταπτυχιακή ενότητα για το LLM που θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο θέμα της νομοθεσίας και της διακυβέρνησης της ΕΕ σε περιόδους λαϊκισμού. Επιπλέον, θα προσφέρει δημόσιες διαλέξεις από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, ετήσια θερινά σχολεία για φοιτητές, επαγγελματίες, φορείς της κοινωνίας και άλλους συναφείς ενδιαφερόμενους και ακαδημαϊκή έρευνα, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού περιοδικού.

Η ενότητα θα κλείσει με ένα τελικό συνέδριο το οποίο θα συγκεντρώσει ακαδημαϊκούς, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας, με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας σειράς συστάσεων πολιτικής προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με σκοπό την αμφισβήτηση της λαϊκίστικής απειλής και των εκδηλώσεών της.

Το πρόγραμμα φιλοξενεί 3 βασικούς εμπειρογνώμονες: τον Δρ. Uladzislau Belavusau – Asser Institute και Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ, τον καθηγητή Dimitry Kochenov – Πανεπιστήμιο Groningen και τον κ. Ανδρέα Κεττή, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Οι ομιλίες τους θα είναι ανοιχτές προς το ευρύ κοινό της Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την: Δρ. Νάταλη Αλκιβιάδου, Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, Ακαδημαϊκός Συντονιστής της Μονάδας Jean Monnet (2019-22) στο nalkiviadou@uclan.ac.uk ή στο 24 694028.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή της παρούσας έκδοσης δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending