fbpx

Μάθαμε τα δικαιώματά μας μέσω του πιο παιχνιδιάρικου comic book!

Έχει πέσει στα χέρια μας το πιο παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο comic book, και μέσα από αυτό μάθαμε για τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές, που αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η stylish κοκκινομάλλα πρωταγωνίστρια του comic book, ούσα πρωτοετής φοιτήτρια, έχει παραλάβει την πολυπόθητη κάρτα του τραπεζικού λογαριασμού που μόλις έχει ανοίξει, για να μπορεί να κινείται άνετα και να κάνει τις συναλλαγές της πιο εύκολα και γρήγορα.

Την βλέπουμε λοιπόν να κάνει αγορές, να πληρώνει online και να κάνει ανάληψη χρημάτων από την ΑΤΜ, εκπλήσσεται όμως δυσάρεστα όταν παραλαμβάνει το statement από την τράπεζά της.

Για καλή της τύχη, η «σοφή» της φίλη με το ροζ φόρεμα (ας την ονομάσουμε… Σοφία), την ενημερώνει ότι υπάρχει μια ιστοσελίδα όπου μπορεί να ελέγξει και να συγκρίνει όλες τις χρεώσεις των τραπεζών εύκολα και απλά.

Σύντομα, οι δύο φίλες μαθαίνουν ότι αν κάποιος αποφασίσει να αλλάξει τράπεζα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ενημερώσει ανάλογα, και η νέα τράπεζα θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα!

Το συγκεκριμένο comic book έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης ‘ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ’ (#YourEURight) που πραγματοποιείται από το DG Just, και σκοπό έχει να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της Ε.Ε. και αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσα από αυτό τον ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, μάθαμε ότι ως καταναλωτές έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε τράπεζα με ευκολία και να υπάρχει διαφάνεια στα τέλη των τραπεζών:

  • Η τράπεζα, προτού οι καταναλωτές ανοίξουν λογαριασμό, οφείλει να τους δώσει ένα έγγραφο με τις σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με τον λογαριασμό καθώς και όλα τα σχετικά τέλη
  • Μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον, η τράπεζα πρέπει να παρέχει ενημερωτικό έγγραφο που να επεξηγεί τα τέλη που χρεώνονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό καθώς και πληροφορίες για τα επιτόκια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές
  • Έχουν στη διάθεσή τους το εργαλείο σύγκρισης τελών με συγκριτικά στοιχεία για τα τέλη και επιτόκια των διάφορων τραπεζών, όπου μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέξουν την τράπεζα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους
  • Εάν οι καταναλωτές επιθυμούν να ανοίξουν νέο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, η νέα τράπεζα οφείλει να βοηθήσει στις διαδικασίες, και η παλιά να κλείσει τον λογαριασμό. Το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να δηλώσουν στη νέα τράπεζα ότι επιθυμούν να μεταφέρουν τις επαναλαμβανόμενες πληρωμές στον νέο λογαριασμό και η νέα τράπεζα με τη σειρά της θα διασφαλίσει ότι η παλιά τράπεζα θα διαβιβάσει όλα τα στοιχεία και θα ακυρώσει οποιεσδήποτε πάγιες εντολές.

Ως καταναλωτές στην ΕΕ, έχουμε δικαιώματα τα οποία πολλές φορές δεν γνωρίζουμε. Θεσπίστηκαν για να μας προστατεύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καλό θα ήταν να τα γνωρίζουμε για να παίρνουμε ενημερωμένες αποφάσεις και να τα διεκδικούμε.

Μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου και πώς μπορείς να τα ασκήσεις ΕΔΩ:
https://europa.eu/youreuright/home_el 

Έχεις δίκιο! #yourEUright

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending