fbpx

Πήγαινε στην Έκθεση: “Δρεπάνι & Κώδικας” στο πλαίσιο του προγράμματος Phygital!

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Λακατάμιας και διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου Phygital που είναι στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός makerspace στο Πολυδύναμο Κέντρο Λακατάμιας.

Διοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον Δήμο Λακατάμιας, και υλοποείται από το Thkio Ppalies.

Χώρος

Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Λακατάμιας
Αγίας Παρασκευής 7, Λακατάμια, 2311

Εγκαίνια

24 Οκτωβρίου 2019, 18:00

Ημέρες λειτουργίας

  • Τετάρτη 16:00 – 20:00
  • Παρασκευή 16:00 – 20:00
  • Σάββατο 15:00 – 19:00

Διάρκεια έκθεσης

26 Οκτωβρίου 2019 – 15 Φεβρουαρίου 2020

Παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων

28 Σεπτεμβρίου 2019 – Μάρτιος 2020

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Ραΐσσα Αγγελή, Μαρία Ανδρέου, Άδωνης Αρχοντίδης, Βερόνικα Γεωργίου, Όλγα Μισίνσκα, Έλεν Μπλακ & Γιάννης Κολακίδης, Ζακ Μπλας, Μπαχάρ Νουριζάντε, Τζένι Νταν, Άγγελος Πλέσσας, Ταπίτα Ριζέρ, Έλενα Σαββίδου, Νιχάλ Φαϊζάλ, Εμίντιο Βάσκες

Πρωτότυπα Phygital

Εχσάν Αμπντί, Οδυσσέας Οικονομίδης, Θράσος Νεραντζής, Μαρία Τουμάζου, Κώστας Τσανγκαρίδης

Σχεδιασμός

Νίκος Στέφου

Επιμελητική ομάδα

Πήτερ Εραμιάν, Έλενα Πάρπα, Ευανθία (Εύη) Τσελίκα

Δρεπάνι & Κώδικας είναι ο τίτλος της διεθνούς έκθεσης η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Phygital.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την Κύπρο από την Δρ. Χρυσταλλένη Λοϊζίδου με στόχο τη διερεύνηση σύγχρονων διεργασιών προς μια οικονομία βασισμένη στον καταμερισμό γνώσης και στην επανεξέταση των καπιταλιστικών ερμηνειών της πίστωσης, της εργασίας και της παραγωγής. Επί του παρόντος, το πρόγραμμα Phygital εφαρμόζεται στα Τζουμέρκα (Ελλάδα), στα Τίρανα (Αλβανία) και στη Λευκωσία (Κύπρος), και αφορά στη δημιουργία makerspaces σε τοπικές κοινότητες, εστιάζοντας στη χρήση λογισμικών ανοιχτού κώδικα και στη συλλογική δράση.

Ο τίτλος της έκθεσης προτείνει το συνδυασμό δύο εργαλείων. Το δρεπάνι, εργαλείο συνδεδεμένο πρακτικά με την αγροτική ζωή και συμβολικά με κοινωνικές επαναστάσεις. Ο κώδικας, η γλώσσα-εργαλείο στον προγραμματισμό που μέσα από κινήματα, όπως αυτό του ‘ελεύθερου λογισμικού’, συνδέεται επί του πρακτέου με την απρόσκοπτη χρήση και (ανα)διανομή τεχνολογιών, ενώ σε θεωρητική βάση, με την κοινωνική διεκδίκηση της ελευθερίας στην πρόσβαση και τη δημιουργία. Αν και τα δύο αυτά εργαλεία ανήκουν σε διαφορετικές, φαινομενικά, σφαίρες δραστηριοτήτων (της υλικής και της ψηφιακής), ο σχεδιασμός τους έχει κοινή αφετηρία: την πρόθεση ανάπλασης του κόσμου στον οποίο ζούμε. Υπό αυτή τη σκοπιά, το δρεπάνι και ο κώδικας μας οδηγούν στην καρδιά του ευρύτερου προγράμματος του Phygital, το οποίο βασίζεται σε πρακτικές που κινούνται ανάμεσα στο αναλογικό και το ψηφιακό, συγκεράζοντας προγενέστερες μορφές δημιουργίας και συμβίωσης με τρέχουσες μεθόδους παραγωγής και σύγχρονες αντιλήψεις περί συλλογικότητας και συμμετοχικότητας.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Λακατάμιας. Το μουσείο στεγάζεται σε μία παλιά οικεία, χτισμένη επί Αγγλοκρατίας (1922) με παραδοσιακές μεθόδους οικοδόμησης και τοπικά υλικά. Η συλλογή των εκθεμάτων είναι αποτέλεσμα συλλογικής δράσης καθότι συγκροτήθηκε από δωρεές των κατοίκων του δήμου. Φέρνει μαζί αντικείμενα, όπως έπιπλα και οικιακά σκεύη, εργαλεία υφαντικής και γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός δρεπανιού, τα οποία αποκαλύπτουν την ιστορία της Λακατάμιας ως αγροτική κοινωνία, όπου η ζωή βασιζόταν στους δεσμούς ανάμεσα στην κοινότητα, στην παρατήρηση της φύσης και στις τεχνολογίες που αναπτύσσονταν με στόχο την επιβίωση.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου πλαισίου και την πρόκληση της δημιουργίας διαλογικών διασυνδέσεων μεταξύ των σύγχρονων πρακτικών δημιουργίας (makercultures) και μεθόδων παραγωγής και επιβίωσης του παρελθόντος, η έκθεση διαμορφώνει ένα δικό της σύστημα επαναταξινόμησης και κατηγοριοποίησης. Χρησιμοποιώντας ένα ευρέως διαδεδομένο σύστημα επιφανειών τοποθέτησης, τα αντικείμενα του μουσείου επανατοποθετούνται και παρουσιάζονται ξανά, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με τα έργα των καλλιτεχνών, oμάδες πρωτοτύπων και το ευρύτερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση Δρεπάνι & Κώδικας, Κύπριοι και διεθνείς καλλιτέχνες, παρουσιάζουν έργα τα οποία αναλογίζονται, επανεξετάζουν και αντιπαρατίθενται με τρέχοντα πρότυπα παραγωγής και γνώσης, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πλαίσιο των παγκόσμιων ψηφιακών κοινών. Συγχρόνως, το μουσείο μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά σε κατασκευαστικές και οικιστικές συνήθειες του πρόσφατου παρελθόντος και παρουσιάζεται ως το φυσικό και εννοιολογικό πεδίο για τα πέντε πρωτότυπα του Phygital στην Κύπρο, ενώ συνάμα, διαμορφώνεται το makerspace στη Λακατάμια, στο Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην Κύπρο εξελίσσεται παράλληλα με την εξάπλωση των makerspaces/hackerspaces-εργαστηρίων ανά το παγκόσμιο, σε κοινότητες όπου χρησιμοποιούνται και δημιουργούνται συνεργατικά εργαλεία ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού. Ιδωμένη σε συνάρτηση με το χώρο του μουσείου και το πλαίσιο της έκθεσης, η δημιουργία του makerspace στη Λακατάμια μας επιτρέπει να επανεξετάσουμε την κατανόηση της παράδοσης των τεχνολογιών, της δημιουργίας και της από κοινού παραγωγής, σε εποχές ψηφιακών και φυσικών (Phygital) πραγματικοτήτων.

Η έκθεση συνοδεύεται παράλληλα από πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει makeathons, εργαστήρια, ξεναγήσεις για σχολεία και σχολές τέχνης, παρουσιάσεις, διαλέξεις, παραστάσεις και προβολές. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων.

Η έκθεση Δρεπάνι & Κώδικας διοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και αποτελεί μέρος του Phygital (έργο Interreg V 2014-2020 BalkanMed που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Συνδιοργανωτές είναι το πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Δήμος Λακατάμιας. Εταίρος υλοποίησης Thkio Ppalies.

Πληροφορίες για την έκθεση και το πρόγραμμα

Στοιχεία επικοινωνίας: info@thkioppalies.org

Ξεναγήσεις σχολείων και σχολών τέχνης

Αθηνά Κυριάκου (τηλ. 22364097 / 22364100)
athina.kyriacou@lakatamia.org.cy / tselika.e@unic.ac.cy

Στοιχεία επικοινωνίας: tselika.e@unic.ac.cy / 22842694

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending