fbpx

Ξέρεις τι θα γίνει στην Κύπρο όταν λιώσουν οι πάγοι; Μάθε τώρα!

Το λιώσιμο των πάγων είναι ένα μόνο παράδειγμα από τις πολλές και τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε καθημερινά!

Τελευταία, ακούμε και βλέπουμε όλο και πιο συχνά στα ΜΜΕ και τα social media για τις αρνητικές συνέπειές της. Βροχές στην Κύπρο, ζέστη στο Λονδίνο, πλημμύρες στα μέσα του καλοκαιριού στην Ελλάδα και την Ισπανία και η Βενετία να βυθίζεται είναι μόνο λίγα από τα “παράδοξα” του καιρού

Όσο κι αν θέλουμε για άλλη μια φορά να επαναπαυτούμε, λέγοντας πως «δεν θα συμβεί σε εμάς», οι επιστημονικές προβλέψεις αναφέρουν ότι η κλιματική κρίση ως απόρροια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα μας επηρεάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον!

Τι συνέπειες προκύπτουν από την αύξηση της θερμοκρασίας;

kathimerini.gr

Η αύξηση της θερμοκρασίας εώς και 5°C σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, θα τις καταστήσει μη κατοικήσιμες σε λίγα χρόνια, ενώ το τρομακτικότερο σενάριο είναι το λιώσιμο των πάγων και στους δύο πόλους της Γης, στην Αρκτική και στην Ανταρκτική.

Αν σκεφτούμε ότι μόνο στην Ανταρκτική, το πάχος του πάγου σε ολόκληρη την επιφάνειά της φτάνει τα 2km, τότε σίγουρα το λιώσιμο του θα ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό τη στάθμη της θάλασσας.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το λιώσιμο των πάγων ολόκληρης της Γης θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 65 μέτρα!

1
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αύξησης της στάθμης της θάλασσας;

Όπως είναι φυσικό, μια τεράστια αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα καταφέρει να εξαφανίσει ακόμη και ολόκληρες χώρες από το χάρτη.

Η αρχή, πιστεύεται ότι θα γίνει από τις Μαλδίβες, ενώ θα ακολουθήσουν η Δανία και η Ολλανδία. Φυσικά, δεν πρόκειται να μην επηρεαστεί και η Ελλάδα, καθώς διαθέτει αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές όπως ο Πειραιάς και η Χαλκιδική, και αρκετά νησιά.

2
Ξέρεις πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος;

politis.com.cy

Είναι δεδομένο ότι η Κύπρος ως νησί θα επηρεαστεί σίγουρα από το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Συγκεκριμένα εάν λίωσουν οι πάγοι η εκτάση της Κύπρου θα μειωθεί κατά 22%. Η ακτογραμμή του νησιού θα ανήκει πλέον στο παρελθόν, με την Αμμοχώστο να χάνει την περισσότερη έκταση.

Μόνο η πρωτεύουσα Λευκωσία θα καταφέρει -ίσως- να σωθεί, επειδή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.

politis.com.cy

3
Τι θα γίνει μετά τη μείωση των εδαφών του νησιού;

politis.com.cy

Το νησί θα χωριστεί σε 3 μικρότερα τμήματα-νησιά. Το μεγαλύτερο τμήμα (6,931 km²) θα αποτελείται από το κεντρικό, το βόρειο και το δυτικό κομμάτι του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της Λευκωσίας.

Η χερσόνησος της Καρπασίας μέχρι την άκρη του νησιού που είναι το ακρωτήρι του Απ. Ανδρέα θα αποτελεί το δεύτερο τμήμα (217 km²), ενώ το μικρότερο τμήμα (63 km²) θα περιλαμβάνει μέρος της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με το Παραλίμνι, τη Δερύνεια, τη Σωτήρα και το Φρέναρος να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.

Εύλογα θα διερωτηθεί κάποιος, γιατί αφού αυτές οι περιοχές βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, τελικά θα καταφέρουν να μείνουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Η απάντηση είναι ότι αυτές οι περιοχές βρίσκονται σε υψόμετρο υψηλότερο των 65 μέτρων, όπου θα φτάσει η στάθμη του νερού. (πηγή: BigCyprus)

Έτσι, σε κάποια χρόνια από τώρα η Κύπρος δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή της μορφή!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending