fbpx

5+1 χώρες που δεν εκπροσωπήθηκαν ακόμα στους ομίλους Champions League!

Είναι φανερό πως σαν κυπριακό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια.

Από το 2008 και την πρόκριση της Ανόρθωσης στους ομίλους Champions League έχουμε πανηγυρίσει είσοδο ομάδας μας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης άλλες 15 φορές!

Όπως κατάλαβες, μπορεί σαν χώρα να είμαστε από τις μικρότερες της Ευρώπης, αλλά πετύχαμε σημαντικά πράγματα που άλλες χώρες, πιο μεγάλες και σε έκταση και σε πληθυσμό δεν κατάφεραν ακόμα.

5+1 μεγαλύτερες χώρες, λοιπόν, από την Κύπρο που δεν έβαλαν ακόμα ομάδα στους ομίλους του Champions League είναι που θα δεις παρακάτω:

1
Ιρλανδία

Κατά σειρά η Shelbourne (2004), Derry City (2006), Drogheda United (2008), Shamrock Rovers (2011) και Dundalk (2016) έφτασαν πολύ κοντά στο να γίνουν η πρώτη ιρλανδική ομάδα που θα αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League.

Κάθε φορά, ωστόσο, οι λεπτομέρειες, αλλά και η απειρία τους δεν τους επέτρεπε να προχωρήσουν.

2
Ουαλία

Μπορεί σε εθνικό επίπεδο η Ουαλία να απολαμβάνει μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια με κορυφαία την πορεία μέχρι τα ημιτελικά στο Euro 2016, αλλά σε σωματειακό επίπεδο έχει πολλά βήματα να κάνει ακόμα.

Η σημαντικότερη επιτυχία ουαλικής ομάδας στο Champions League ήταν η πρόκριση της μόνιμης πρωταθλήτριας τα τελευταία 8 χρόνια, The New Saints, στον 3ο προκριματικό γύρο το 2010, όπου και αποκλείστηκε από την Anderlecht.

3
Ισλανδία

Το νησί του Βόρειου Ατλαντικού που σε έκταση είναι περίπου 10 φορές η Κύπρος, αλλά σαφώς πιο αραιοκατοικημένο έζησε μεγάλες στιγμές σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία 3 χρόνια, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά στο Euro 2016 και ζώντας την εμπειρία της πρόκρισης σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018.

Σε σωματειακό επίπεδο, ωστόσο, σπάνια οι εκπρόσωποι της στα προκριματικά του Champions League ξεπερνούν τον Α΄προκριματικό γύρο.

Την πιο καλή πορεία στον θεσμό έκανε η Fimleikafélag Hafnarfjarðar (πιο γνωστή για ευνόητους λόγους ως FH) το 2017, όταν απέκλεισε στον Β’ προκριματικό τη φινλανδική Vikingur με συνολικό σκορ 3-1, αλλά αποκλείστηκε στον Γ’ προκριματικό από την Maribor με συνολικό σκορ 0-2.

4
Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Μπορεί να έβγαλε πολλούς παιχταράδες τα τελευταία χρόνια, μπορεί η Εθνική της ομάδα να προκρίθηκε στο Μουντιάλ του 2014, αλλά το τοπικό πρωτάθλημα της Βοσνίας μάλλον έχει να κάνει πολλά βήματα ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι να βάλει ομάδα στους ομίλους του Champions League!

Καμιά από τις πρωταθλήτριες των τελευταίων χρόνων (Zeljeznicar, Leotar, Siroki Brijeg, Zrinjski, Sarajevo, Borac) δεν κατάφερε κάτι αξιόλογο στο θεσμό.

5
Λιθουανία

Στην καλαθόσφαιρα οι Λιθουανοί μας πρόσφεραν μεγάλες στιγμές βγάζοντας μερικούς από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, αλλά η πορεία τους στο ποδόσφαιρο είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Η καλύτερη πορεία που πραγματοποίησε, στη σύγχρονη εποχή, μια λιθουανική ομάδα στο Champions League είναι αυτή της FB Kaunas το 2008, όταν έφτασε μέχρι τον Γ’ προκριματικό (αφού απέκλεισε Santa Coloma και Rangers), όπου και αποκλείστηκε από την Aalborg με συνολικό σκορ 0-4.

6
Γεωργία

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αναπτύξαμε εξαιρετικές, ποδοσφαιρικά ομιλούντες, σχέσεις με τη Γεωργία.

Από εδώ μας ήρθαν ονόματα όπως αυτά του Temur Ketsbaia, του Giorgi Kinkladze, του Levan Maghradze, του Levan Kebadze, του Klimenti Tsitaishvilli, του Gocha Gogrichiani και τόσων άλλων.

Το ποδόσφαιρο λατρεύεται στη χώρα σαν δεύτερη θρησκεία, με την Dinamo Tbilisi, μάλιστα, να έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο το 1981 (το Κύπελλο Κυπελλούχων), ως ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, βέβαια.

Στο Champions League, όμως, το καλύτερο που έχει να επιδείξει η Γεωργία και η κορυφαία ομάδα της χώρας, Dinamo, είναι η παρουσία 2 φορές στον Γ’ προκριματικό γύρο, το 2013 (που αποκλείστηκε από την Steaua Bucuresti) και το 2016 (που την απέκλεισε η Dinamo Zagreb).

Ήξερες πως αυτές οι χώρες δεν έβαλαν ποτέ ομάδα στους ομίλους του Champions League;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending