fbpx

Ήξερες ότι σου προκαλούν άγχος αυτές οι 5 επιλογές στον τρόπο ζωής σου;

Άγχος! Μια απλή λέξη που όμως ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά! Και ο  λόγος; Προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως: η γενετική, το περιβάλλον, η προσωπικότητα, η χημεία του εγκεφάλου και φυσικά ο τρόπος ζωής μας = lifestyle.

Παρ’ όλ’αυτά, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το φαγητό που καταναλώνουμε, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το άγχος μας. Αυτό γιατί;

Ο εγκέφαλος και το έντερο μας συνδέονται, αφού σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες το 90% της σεροτονίνης (ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου) του σώματος μας παράγεται στο έντερο.

Ποιες είναι οι 5 επιλογές στη διατροφή σου που πρέπει να αποφεύγεις;

1
Αλκοόλ

pexels.com @isabella mendes

Ο Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του «Belly Fat for Dummies» ανέφερε σε συνέντευξη του πως: «Αν και φαίνεται ότι ηρεμεί τα νεύρα μας, το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην ενυδάτωση και τον ύπνο, δύο παράγοντες που ενεργοποιούν συμπτώματα άγχους». (Bovary, 2018)

Επίσης, αν καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα αλκοόλης, δεν πρέπει να το διακόψεις απότομα, γιατί το άγχος θα αυξηθεί απότομα/ραγδαία.

Παρομοίως, όταν οι ηρεμιστικές επιδράσεις της αλκοόλης μειωθούν, τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα μας αυξάνονται, και έτσι αυξάνονται: η ανησυχία, το άγχος και γινόμαστε ακόμη πιο ευαίσθητοι.

2
Καφεΐνη

pexels.com @anna urlapova

Δεν έχεις αισθανθεί κι εσύ μετά από 2-3 καφέδες την ημέρα, την καρδιά σου να χτυπά γρήγορα, τα χέρια σου να ιδρώνουν και το μυαλό σου να σκέφτεσαι 1000 πράγματα το λεπτό;

Αυτό γιατί η καφεΐνη έχει την δυνατότητα να τονώνει το νευρικό μας σύστημα με την αύξηση των χημικών ουσιών, της κορτιζόλης και της νορεπινεφρίνης που ενισχύουν την αδρεναλίνη και προκαλούν σιγά-σιγά κακό στον οργανισμό. Γι’ αυτό, με μέτρο!

3
Ζάχαρη

pexels.com @Kaboompics

Αν είσαι λάτρης αυτού του υπέροχου κρυστάλλινου κύβου, δυστυχώς σου έχω Bad News!

Η αγαπημένη σου ζάχαρη όχι μόνο αυξάνει τον εθισμό στις γλυκές ουσίες, την κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης, αλλά αυξάνει και το καθημερινό σου άγχος!

Γι’ αυτό, αντικατάστησε τα ψωμιά, τα γλυκά και τα ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα, με τα φρούτα, τις γλυκοπατάτες και το μαύρο ρύζι.

4
Γλουτένη

pexels.com @Mariana Kurny

Αν πάσχεις από κοιλιακές ασθένειες όπως η σπαστική κολίτιδα θα έχεις σίγουρα και άγχος!

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιότητας της γλουτένης να διαταράσσει το πεπτικό μας σύστημα και τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας διαρροή στους νευροδιαβιβαστές και οδηγώντας σε αύξηση των χημικών ουσιών όπως η κορτιζόλη.

5
Γαλακτοκομικά Προϊόντα 

pexels.com @kyle roxas

Ναι και αυτά τα υπέροχα τυράκια που σ’ αρέσουν, προκαλούν άγχος!

Όμως, το άγχος αυξάνεται κυρίως στα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, που δηλαδή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα με λακτόζη, γιατί θα ενοχληθεί το ευερέθιστο έντερο τους και έτσι θα αισθανθούν έντονο άγχος.

Πώς συνδέεται η λακτόζη με το άγχος; Σύμφωνα με την Kelly Brogan, MD:

“…το γαλακτοκομείο ομογενοποιείται και παστεριώνεται, δημιουργώντας ένα νεκρό υγρό υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με παραμορφωμένα λίπη, μετουσιωμένες πρωτεΐνες και βιταμίνες που δεν μπορούν να απορροφηθούν ή να καταστραφούν.” Στη συνέχεια προκαλούν πόνους στα έντερα και οξύνουν το άγχος.

Δες την πιο κάτω λίστα με τροφές που μπορείς να τρως για να αποφεύγεις το άγχος των πιο πάνω τροφών:

pixabay.com @Deborah Breen Whiting
  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός (τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της διανοητικής σαφήνειας)
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως chia
  • Matcha tea αντί καφέδες
  • Μπαχαρικά, όπως το κουρκούμη
  • Ελληνικό γιαούρτι
  • Βότανα, όπως το χαμομήλι και την λεβάντα

Θα ξεκινήσεις από σήμερα να κάνεις αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές; 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending