Netflix: Η ταινία για τη διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο!

Η διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σίγουρα δεν είναι θέματα που βασανίζουν μόνο την κυπριακή κοινωνία…

Δεν το λες όμως και «τιμή μας» να κάνουν ταινία για τέτοια θέματα και να «πρωταγωνιστεί» ανάμεσα σε άλλες χώρες και η Κύπρος!

Ναι, λοιπόν, η διαφθορά και το ξέπλυμα έγιναν ταινία, η οποία προβάλλεται σε Διεθνή Φεστιβάλ σε χώρες του εξωτερικού, καθώς και στην πλατφόρμα του Netflix.

Τι αφορά η συγκεκριμένη ταινία;

engadget.com/Netflix

Η ταινία ονομάζεται «The Laundromat» (Το Πλυντήριο) και σχετίζεται με το γνωστό σκάνδαλο των “Panama Papers”, αλλά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις της οργάνωσης για το έγκλημα και τη διαφθορά “OCCRP”, όπου σύμφωνα με το dialogos.com.cy, έχει σχέση με τις δραστηριότητες του γραφείου, το οποίο φέρει το όνομα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC».

Το σενάριο της ταινίας, το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο του Jake Bernstein, «Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite», υπογράφει ο Scott Z. Burns, ενώ η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του Steven Soderbergh.

Οι διάσημοι ηθοποιοί και οι λόγοι αναφοράς στην Κύπρο

blog.screenweek.it

Ποιος θα μας το έλεγε και θα το πιστεύαμε ότι σε ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι: Antonio Banderas, Meryl Streep, Gary Oldman και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, θα γινόταν αναφορά -και μάλιστα εις τριπλούν- στην Κύπρο;!

Πρόκειται για μια μαύρη πολιτική κωμωδία, η οποία μέχρι στιγμής έχει προβληθεί στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, του Τορόντο και του Σαν Σεμπάστιαν, ενώ πλέον είναι διαθέσιμη για streaming και μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα Netflix, από τις 18 Οκτωβρίου.

Η Κύπρος αναφέρεται τουλάχιστον 3 φορές στην εν λόγω ταινία, για υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Αυτό δεν γίνεται «τυχαία», μιας και η Κύπρος «φιγουράρει» πολύ ψηλά στη λίστα των Panama Papers.

Σημειώνεται επίσης, ότι στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό υπεράκτιων εταιρειών στα “Panama Papers”.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει 6.374 οντότητες, το Ηνωμένο Βασίλειο 17.973 και το Λουξεμβούργο 10.877 οντότητες!

Η υπόθεση της ταινίας και οι 3 αναφορές στην Κύπρο

variety.com © COURTESY OF CLAUDETTE BARIUS/NETFLIX

Στην ταινία βλέπουμε τους Gary Oldman και Antonio Banderas να υποδύονται τους Jürgen Mossack και Fonseca Ramón, ιδρυτές της δικηγορικής εταιρείας Mossack-Fonseca με έδρα τον Παναμά, από την οποία και διέρρευσαν τα έγγραφα των “Panama Papers”.

Η «οσκαρική ηθοποιός» Meryl Streep, υποδύεται την Ellen Martin, η οποία μετά από ένα τραγικό ατύχημα χάνει τον σύζυγό της και έτσι αποφασίζει να ψάξει μέχρι τέλους για να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από την «εταιρεία-βιτρίνα» που είχε αναλάβει την ασφάλιση.

Η περίπτωση στην οποία γίνεται αναφορά στο νησί μας είναι όταν οι δύο πρωταγωνιστές (Gary Oldman και Antonio Banderas) εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκτήσει μία «εταιρεία – κέλυφος».

«Σου παρέχουμε μια εταιρεία-κέλυφος, όπου έχεις τον έλεγχο των περιουσιακών σου στοιχείων. Δεν είσαι η εταιρεία, ακόμα και αν η εταιρεία είσαι εσύ. Μπερδεύτηκες; Δίνουμε στην εταιρεία ένα όνομα. Ας πούμε, «New Century Enterprises». Δεν χρειάζεσαι χώρο γραφείου. Δεν χρειάζεσαι υπαλλήλους. Η εταιρεία υπάρχει μόνο στα χαρτιά».

«Και τι φτιάχνει αυτή η εταιρεία; Τι αγαθά ή υπηρεσίες προσφέρει; Ιδιωτικότητα, αφού δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ηλεκτρονική διεύθυνση και μία ταχυδρομική θυρίδα σε μία χώρα όπου οι νόμοι ευνοούν τους χρηματοοικονομικούς σου στόχους. Και πού θα βρεις τέτοια χώρα; Συνήθως στη μέση του ωκεανού. Ίσως είναι οι Σεϋχέλλες, η Κύπρος, ή οι Μπαχάμες»…

exclaim.ca

Στη συνέχεια, στη μέση περίπου της ταινίας, πάλι οι δύο πρωταγωνιστές αναφέρονται για 2η φορά στην Κύπρο, ως έναν από τους τόπους που δραστηριοποιείται η δικηγορική εταιρεία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Από το ξεκίνημα μας ως σήμερα, η Mossack Fonseca έφτασε να έχει γραφεία σε πάνω από 50 χώρες, εξυπηρετώντας πάνω από 240.000 εταιρείες κέλυφος, ιδρύματα και εταιρείες επενδύσεων. Σε τόπους όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, οι Μπαχάμες, η Κύπρος, τα Σαμόα, το Νιούε, η Νεβάδα. Τόπους όχι ευλογημένους με φυσικούς πόρους ή βιομηχανία. Τι κάνουν, λοιπόν, όλες αυτές οι εταιρείες; Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε ιδέα».

Στην 3η αναφορά οι δύο ηθοποιοί κάνουν ξεκάθαρη αναφορά σε κυπριακή επενδυτική εταιρεία που φέρει το όνομα “Jetstream Trust”. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

«Έχετε τις ανώνυμες μετοχές της Whitecloud Enterprises των Σευχελλών, αλλά η ίδια η Whitecloud ελέγχεται από εταιρεία επενδύσεων. Την κυπριακή Jetstream Trust. Η Jetstream διαχειρίζεται τη Whitecloud και πολλές άλλες εταιρείες».

Η ιστορία αρχίζει κοντά στους καταρράκτες του Νιαγάρα, ταξιδεύει στο Μεξικό, την Αφρική, την Κίνα, τα νησιά της Καραϊβικής, και καταλήγει στο 2016 και τη δημοσιοποίηση των εγγράφων – γνωστών πια ως “Panama Papers”.

Εσύ είδες την ταινία; Γράψε μας τη γνώμη σου στα σχόλια!