fbpx

Είχες ιδέα ότι υπάρχουν ροζ… δελφίνια; 5 πράγματα που δεν ήξερες για αυτά!

Τα ροζ δελφίνια, είναι ένα σπάνιο είδος δελφινιού, τα οποία ζουν στον Αμαζόνιο. Ονομάζονται αλλιώς και Μπότο και έχουν χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ως “ευάλωτα είδη, απειλούμενα προς εξαφάνιση“.

Αυτό το σπάνιο είδος, ζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στον Αμαζόνιο και τους παραποτάμους του, αλλά λόγω της καταστροφής της λεκάνης του Αμαζονίου, απειλείται υπό εξαφάνιση.

Αυτά είναι 5 πράγματα που δεν ήξερες για τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου:

1
Αλλάζουν χρώμα

galapagosinsiders.com/ kohsamuitour.net

Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου είναι γνωστά για το ροζ χρώμα τους, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τα δελφίνια αυτά έχουν μεγάλο αριθμό αποχρώσεων! Πολλά από αυτά είναι γκρίζα με ροζ κηλίδες ενώ άλλα είναι εντελώς ροζ.

Τα δελφίνια αυτά γεννιούνται με αλφισμό (αλμπινισμό). Ο αλφισμός συμβαίνει όταν ένα ζώο στερείται εντελώς τη μελανίνη, την ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα στο δέρμα και τα μάτια τους.

Τα περισσότερα, όταν γεννιούνται έχουν γκρίζο χρώμα, όμως μεγαλώνοντας γίνονται σιγά-σιγά ροζ, ενώ τα αρσενικά ροζ δελφίνια έχουν εντονότερο ροζ χρώμα από τα θηλυκά!

Το τελικό τους χρώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη συμπεριφορά τους, την τριχοειδή τους τοποθέτηση, τη διατροφή τους και την έκθεσή τους στον ήλιο.

2
Κοκκινίζουν όταν ντρέπονται

ourmarinespecies.com

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δελφίνια αυτά παίρνουν ένα πιο έντονο χρώμα όταν ενθουσιάζονται ή ντρέπονται, το οποίο μοιάζει με το κοκκίνισμα των ανθρώπων σε παρόμοια συναισθήματα!

3
Έχουν μεγαλύτερο σώμα και εγκέφαλο από τα υπόλοιπα δελφίνια

ironiabastarda.it/ semesteratsea.org

Τα ροζ δελφίνια διαφέρουν πολύ από τα δελφίνια των ωκεανών. Το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει μέχρι 2.7 μέτρα ενώ το βάρος τους μέχρι τα 185 κιλά.

Τα δελφίνια αυτά θεωρούνται τα πιο έξυπνα και η χωρητικότητα του εγκεφάλου τους είναι κατά 40% μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων!

Τα αρσενικά ροζ δελφίνια είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, ενώ τα ροζ δελφίνια γενικά έχουν μεγαλύτερη ουρά από τα υπόλοιπα δελφίνια.

4
Μπορούν να γυρίσουν το κεφάλι τους 180 μοίρες

reposti.com/ imgur.com

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δελφίνια, τα ροζ μπορούν να περιστρέψουν το κεφάλι τους κατά 180 μοίρες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σπόνδυλοι του λαιμού τους είναι χαλαρά συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να διευκολύνονται στην εξεύρεση φαγητού!

5
Είναι μοναχικό είδος

ladepeche.fr

Σε αντίθεση με τα άλλα είδη δελφινιών, αυτά τα δελφίνια είναι μοναχικά κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, όμως όταν φροντίζουν τα παιδιά τους, τα αρσενικά και θηλυκά δελφίνια ζουν μαζί!

Το γεγονός ότι απολαμβάνουν τη μοναξιά τους, δε σημαίνει ότι δεν είναι κοινωνικά ζώα, αφού είναι πολύ φιλικά με τους ανθρώπους και απολαμβάνουν το παιχνίδι!

Εσύ ήξερες τις πιο πάνω ιδιαιτερότητες των ροζ δελφινιών;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending