fbpx

Φωτιά στον Ακάμα: Τι γίνεται με τη μάχη για την κατάσβεση της κακόβουλης πυρκαγιάς;

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση νέας πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σήμερα εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η 1η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 13/11/19, στις 07:20 το πρωί, στην τοποθεσία «Πέλλης» της κοινότητας Ίνειας, στην περιοχή του Ακάμα, που έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και έκαψε 2 εκτάρια με άγρια βλάστηση.

Η νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 09:30 και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ για την κατάσβεση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, αφού βοηθά το 1 αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας, καθώς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Στην περιοχή έχουν σταλεί επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης, για να βοηθήσουν το έργο της κατάσβεσης.

Πυρκαγιά σε περιοχή εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Πυρκαγιά σε περιοχή εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Βίντεο: Γιώργος Στέλικος

Posted by Τμήμα Δασών on Wednesday, November 13, 2019

1
Ποιος είναι πίσω από τη φωτιά;

Δυστυχώς, αυτό δεν είχε συμβεί μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, συμβαίνει τώρα και οι μεγάλες φωτιές που κατακαίουν την χερσόνησο του Ακάμα, μια «προστατευόμενη» περιοχή “Natura 2000”, φαίνεται να έχουν τεθεί κακόβουλα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» του Omega, έκανε λόγο συγκεκριμένα για «σχέδιο εμπρησμού», προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσες πυρκαγιές μαίνονται.

Η Αστυνομία έχει εντατικοποιήσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τον εντοπισμό των δραστών και την διαλεύκανση των ακριβών προθέσεων τους.

2
Τι είπε ο υπουργός Γεωργίας;

Στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ανέφερε πως «είναι λυπηρό κάθε φορά που θα έχουμε μία εξέλιξη σε σχέση με τη σωστή διαχείριση του Ακάμα, να έχουμε αυτές τις αντιδράσεις. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο».

Πρόσθεσε ακόμη πως πιστεύει ότι πίσω από τις ενέργειες «κρύβονται» κάποιοι που δεν θέλουν να εφαρμοστούν τα σχέδια για προστασία της χερσονήσου, αλλά τόνισε πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από το να εφαρμόσουμε σχέδια για προστασία του Ακάμα».

Ελπίζουμε οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης να καταφέρουν έγκαιρα να «σώσουν ότι σώζεται» από αυτή την πολύ σημαντική -για το περιβάλλον- περιοχή.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending