fbpx

Ήξερες ότι υπάρχουν όλα αυτά τα διαφορετικά είδη χορτοφαγίας;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να καταφύγουν στη χορτοφαγία ή σε κάποιο άλλο είδος διατροφής που αποκλείει από τη διατροφή τους συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά κλπ.

Κάπως έτσι λέξεις όπως vegan, vegetarian, lacto-vegetarian, ovo-vegeterian και άλλες, μπήκαν ξαφνικά στο λεξιλόγιό μας.

Τη λέξη που σίγουρα έχεις ακούσει είναι vegetarian, αφού πολλοί δηλώνουν χορτοφάγοι σήμερα! Υπάρχουν όμως πολλές κατηγορίες χορτοφαγίας που ίσως δε γνώριζες και δεν έχουν καν ακριβή… ελληνική μετάφραση!

Βρες τις πιο κάτω:

1
Lactovegetarians (Γαλακτο-φυτοφάγοι)

Pixabay.com

Δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή αυγό, αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους γαλακτοκομικά προϊόντα.

2
Ovovegeterians

colavitarecipies.com

Οι αυγο-φυτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά καταναλώνουν αυγά.

3
Lactoovovegetarians

theblendedgirl.com

Είναι οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

4
Pollovegetarians

pixabay.com

Δεν τρώνε κρέας ούτε ψάρι, αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους κοτόπουλο, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

5
Pescetarians

Pixabay.com

Δεν τρώνε κανένα είδος κρέατος (ούτε πουλερικά), αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους ψάρια, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

6
Flexitarians ή Semi vegetarians

organicauthority.com

Αποφεύγουν συνήθως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και προτιμούν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Βασικά θα μπορούσαμε να τους πούμε… part-time vegetarians, αφού σε γενικές γραμμές υπερισχύει η χορτοφαγική φιλοσοφία.

7
Vegans

ketoflavour.com

Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές (όσπρια,φρούτα, λαχανικά, σπόροι και ξηροί καρποί) ενώ φυσικά δε τρώνε κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.

Ήξερες ότι οι vegans δεν φορούν ρούχα ζωικής προέλευσης και δε τρώνε μέλι; Γενικά, είναι εύκολο και trendy να δηλώνεις vegan, αλλά κατά την άποψη μου, είναι τρόπος ζωής που θέλει πολύ κόπο να υιοθετήσεις!

Ένα είδος διατροφής που σίγουρα δεν είναι χορτοφαγική αλλά πιθανόν να την επιλέγεις είναι η… παμφαγία, που τρως ότι θες χωρίς έλεος!

Τι λένε οι ειδικοί; 

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λέει πως εκείνοι που ακολουθούν τη vegetarian διατροφή έχουν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από όσους τρέφονται με κρέας και οι pescatarians 13% μικρότερο κίνδυνο.

Επίσης, επιστήμονες του Michigan University λένε πως τόσο για λόγους υγείας όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, πρέπει στη διατροφή μας να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και να αυξήσουμε τις φυτικές πρωτεΐνες.

Η προσωπική μου άποψη

Pixabay.com

Διαβάζοντας αυτά και έχοντας στο μυαλό μας το «όλα με μέτρο» έχω να πω πως ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του επιλογές σε θέματα διατροφής (όπως και σε όλα τα άλλα θέματα) αφού δεν επηρεάζουν τους γύρω του και οφείλεις να τις δεχτείς.

Να θυμάστε πως το να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον καταναλωτής δεν έχει να κάνει με την περίεργη λέξη που δίνεις στη διατροφή σου, αλλά με την ουσιαστική κριτική σου σκέψη όταν πρέπει να επιλέξεις τι να φας και τον γενικότερο τρόπο ζωής σου!

Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να φας βοδινό από αγελάδα που ζει σε βοσκότοπο έχει λιγότερη επίπτωση στο περιβάλλον (από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) από μια σοκολάτα που έγινε από αποψιλωμένο τροπικό δάσος!

Αν αποφασίσεις να επιλέξεις κάποια από τις πιο πάνω διατροφές, κάν’ το για τους σωστούς λόγους και… καλή τύχη!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending