fbpx

Αυτές οι 5 ομάδες άλλαξαν γήπεδο τα τελευταία χρόνια!

Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και πιο εμφανής γίνεται η ανάγκη για τις περισσότερες ομάδες να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Για κάποιες ομάδες αυτό απλά σημαίνει περισσότερες θέσεις στα υφιστάμενα τους στάδια, για άλλες σημαίνει ολική ανακαίνιση του γηπέδου τους και για άλλες σημαίνει ένα ολοκαίνουριο σπίτι.

Παρακάτω μπορείς  να δεις 5 από τις ομάδες που επιχείρησαν το τελευταίο – να συνεχίσουν την ιστορία τους σε ένα ολοκαίνουριο γήπεδο:

1
Arsenal

Η ιδέα ενός νέου σταδίου άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό των ανθρώπων της Arsenal από το 1997, όταν το τοπικό συμβούλιο αρνήθηκε στους “κανονιέρηδες” άδεια επέκτασης του Highbury.

Γύρω στο 2000 η ιδέα αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν αγοράστηκε γη στο Ashburton Grove και το 2004 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου σταδίου.

Το “Emirates Stadium”, όπως ονομάστηκε εξαιτίας χορηγίας από την ομώνυμη εταιρεία ολοκληρώθηκε το 2006, έχοντας χωρητικότητα της τάξης των 60,704 θέσεων.

To τελευταίο παιχνίδι των “κανονιέρηδων” στο Highbury, “σπίτι” τους από το 1913, ήταν στις 7 Μαΐου 2006 με τις σκηνές όπως αναμενόταν να ήταν συγκινητικές για τους φίλους των Λονδρέζων.

2
Atletico Madrid

Από τη σεζόν 2017-18 η Atletico Madrid μετακόμισε στο στάδιο “Wanda Metropolitano”, φεύγοντας από το “Vicente Calderon”, έδρα της από το 1966.

Η ιστορία πίσω από το “Wanda Metropolitano”, όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού δεν πρόκειται για ολοκαίνουριο στάδιο.

Χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως μέρος της προσπάθειας της Μαδρίτης να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 1997 (που τελικά κατέληξε στην Αθήνα).

Το 2004 έκλεισε, αφού οι Μαδριλένοι σκόπευαν να το ανακαινίσουν και να το χρησιμοποιήσουν ως μέρος της πλειοδότησης τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και το 2013 απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του η Atletico Madrid.

Οι “rojiblancos” προχώρησαν σε ολική ανακαίνιση του, αυξάνοντας ανάμεσα σε άλλα τη χωρητικότητα του από 20 χιλιάδες σε 67,829 και αγωνίζονται εκεί τα τελευταία χρόνια.

Όσο αφορά το “Vicente Calderon”, αυτό θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα χτιστεί πάρκο με το όνομα “Park Atletico Madrid”.

3
Tottenham

populous.com

Από το ξεκίνημα της χιλιετίας σκέφτονταν στην Tottenham το μέλλον του White Heart Lane, έδρα της ομάδας από το 1899.

Μια από τις εισηγήσεις ήταν να μεταφερθούν τα “σπιρούνια” στο στάδιο “Wembley”, εισήγηση που ναυάγησε, όπως και η εκμετάλλευση του “London Stadium” και έτσι αποφασίστηκε η ανέγερση ενός νέου γηπέδου, ακριβώς δίπλα από το παλιό.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, το project ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2019, έχοντας χωρητικότητα 62,303 θέσεων. Το White Hart Lane, το τελευταίο παιχνίδι του οποίου ήταν το 2017 (Tottenham-Manchester United 2-1), κατεδαφίστηκε.

4
West Ham

Από το 1904 μέχρι το 2016 έδρα της West Ham ήταν το “Boleyn Ground”, επίσης γνωστό ως “Upton Park”, χωρητικότητας 35,016 θέσεων.

Από τη σεζόν 2016-17, όμως, τα “σφυριά” χρησιμοποιούν ως έδρα το “London Stadium” που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Μετά τους Αγώνες ανακαινίστηκε και από το 2013 ανήκει στην ομάδα του ανατολικού Λονδίνου με συμβόλαιο 99 χρόνων, σε μια απόφαση πάντως που ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες κυρίως από την Tottenham που και η ίδια επιθυμούσε να αποκτήσει τα δικαιώματα του σταδίου.

5
Athletic Bilbao

Το 2004 άρχισαν οι σκέψεις των ανθρώπων της Athletic Blibao για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, που θα χτιζόταν δίπλα από το “San Mames” με την κατασκευή να ξεκινά το 2010.

Μάλιστα, για να δοθεί συμβολικός χαρακτήρας, αλλά και έμφαση στην ιστορική συνέχεια δημιουργήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα από θρύλους της ομάδας, παίκτες όλων των τμημάτων της Athletic και τους νεαρότερους υποστηρικτές της για να μεταφερθεί χώμα και ένα τούβλο από το παλιό γήπεδο στο χώρο κατασκευής του καινούριου.

Με την ολοκλήρωση των 3/4 της κατασκευής, η Athletic άρχισε να παίζει στο νέο γήπεδο για να κατεδαφιστεί ότι απέμεινε από το παλιό και να ολοκληρωθεί το νέο. Το στάδιο άνοιξε το 2013 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Διατήρησε το όνομα “San Mames” και έχει χωρητικότητα της τάξης των 53,289 θεατών σε αντίθεση με το παλιό που χωρούσε 40 χιλιάδες κόσμο.

Ήξερες πως αυτές οι ομάδες αγωνίζονται σε νέο γήπεδο τα τελευταία χρόνια;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending