fbpx

Με έγγραφα και SMS θα επιτρέπεται η κυκλοφορία – Όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα!

Απαγόρευση όλων των αχρείαστων μετακινήσεων, από τις 06.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι και την 13η Απριλίου, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία θα είναι για:

  • Φαρμακείο
  • Επίσκεψη σε ιατρό
  • Υπεραγορά
  • Τράπεζα (εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή)
  • Για παροχή βοήθεια σε άτομα που το έχουν ανάγκη και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους καραντίνας
  • Σωματική άσκηση / Περίπατος για κατοικίδιο (εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές)
  • Μετακινήσεις παιδιών χωρισμένων γονέων ή που βρίσκονται σε διάσταση
  • Μετακίνηση στον χώρο εργασίας
  • Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας
  • Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης (εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους).
cnbc.com/Twenty/20

Σε όλες τις περιπτώσεις, όποιος κυκλοφορεί θα πρέπει να έχουν μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής του!

Ο Πρόεδρος, στο τέλος του διαγγέλματός του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς των φοιτητών που έχουν μείνει στο εξωτερικό.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρε, συμμερίζεται τις έγνοιες τους και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους. Τόνισε επίσης ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα, στο Υφυπουργείο Καινοτομίας εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία πλατφόρμας που αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, μετά τις νέες ανακοινώσεις του Προέδρου.

Όπως αποκάλυψε o υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, μέχρι απόψε (24/3) θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις τους.

Σε πολλά γραφεία έφθασε το έντυπο που τιτλοφορείται «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ» και θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη, ενώ ένα άλλο έντυπο που κυκλοφορεί είναι η «ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» που θα συμπληρώνεται από κάθε πολίτη και θα αφορά τις εξαιρέσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του.

philenews.com
philenews.com

1
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα SMS 8998

Στόχος των αρμοδίων είναι πολύ σύντομα οι μετακινήσεις να μην γίνονται χειρόγραφα, αλλά μέσω υπηρεσίας sms.

Μάλιστα, ο τετραψήφιος αριθμός που θα ενεργοποιηθεί και θα είναι δωρεάν, είναι το 8998, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν για τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέγουν τον λόγο μετακίνησης τους που αντιστοιχεί σε ένα αριθμό από το 1 έως το 8 και ακολούθως θα πρέπει να καταχωρούν τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και τον ταχυδρομικό κώδικα της οικίας τους. Δηλαδή:

Χ κενό, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, κενό, ταχυδρομικός κώδικα οικίας

2
Όπου Χ θα αναγράφεται ο αριθμός (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) που αντιστοιχεί στο λόγο μετακίνησης του κάθε πολίτη όπως περιγράφεται πιο κάτω:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό

2. Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης

3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Απόλυτες αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού.

6. Μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες περιοχές.

7. Μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

8. Οποιασδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. (Σε αυτή την περίπτωση, πέραν του αριθμού, θα πρέπει να αναγράφεται στο μήνυμα ο συγκεκριμένος λόγος)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα λαμβάνουν πρώτα απαντητικό μήνυμα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά θα έχουν στη διάθεση τους τρείς ώρες για διακίνηση.

Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending