fbpx

Πανεπ. Frederick: Διαδικτυακές Ιστορίες Ψυχικής Ανθεκτικότητας – Εργοδοτώντας άτομα με αναπηρία!

Διαδικτυακές Ιστορίες Ψυχικής Ανθεκτικότητας- Γεωργία Βαμβουνάκη-Raffan: Εργοδοτώντας άτομα με αναπηρία

«Μύρτιλλο: Οι εφέτες της ζωής»

Το Πανεπιστήμιο Frederick, μετά τη μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή που είχε η πρώτη Διαδικτυακή Ιστορία Ψυχικής Ανθεκτικότητας που πραγματοποίησε με θέμα «Φροντίζοντας Ενήλικες με Αυτισμό», συνεχίζει με τη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση στην οποία φιλοξενείται η κ. Γεωργία Βαμβουνάκη- Raffan, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης «Μύρτιλλο», ενός πολυχώρου στην Αθήνα, το 90% των εργαζομένων του οποίου ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 6 μ.μ.

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής συζήτησης είναι η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ της κ. Γεωργίας Βαμβουνάκη-Raffan και του κοινού σχετικά με τις εμπειρίες της ομιλήτριας γύρω από την έναρξη και τη λειτουργία του «Μύρτιλλο» (myrtillocafe.gr / facebook.com/Myrtillo). Αφορμή για το συγκεκριμένο εγχείρημα, στάθηκε η εμπειρία της ως μητέρα παιδιού με αναπηρία, ενώ έμπνευση υπήρξε μια παρόμοια κοινωνική επιχείρηση στο Εδιμβούργο. Μερικές από τις θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, την κοινωνική τους αποδοχή, την κοινωνικοποίηση και γενικά τη διεκδίκηση της ισότιμης συμμετοχής τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Η διαδικτυακή συζήτηση είναι δωρεάν και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καθώς επίσης και σε φοιτητές και απόφοιτους προγραμμάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών. Κατά τη διάρκεια της, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να θέσουν ερωτήσεις στην ομιλήτρια. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν εγγραφή εκ των προτέρων και να συμμετέχουν στη διαδικτυακή συζήτηση ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://bit.ly/2LxfoCb

Το «Μύρτιλλο» αποτελεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ειδικού Σκοπού (ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας). Από τον Οκτώβριο 2013 λειτουργεί ως café – πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοι είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Οι εργαζόμενοι στο «Μύρτιλλο» είναι ως επί το πλείστο άτομα με αναπηρίες. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο γεγονός ότι ποτέ δε βασίστηκε σε επιδοτήσεις ή χρηματοδοτήσεις, αλλά κινήθηκε και συνεχίζει να κινείται ως μια αυτοσυντηρούμενη επιχείρηση, που βασίζεται αποκλειστικά στα έσοδα από την καθημερινή λειτουργία της. Για τον λόγο αυτό έχει βραβευθεί δύο φορές, το 2014 και το 2018.

Συντονιστής της διαδικτυακής συζήτησης θα είναι ο Δρ. Σταύρος K. Πάρλαλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος δήλωσε: «Το Μύρτιλλο ήρθε να σπάσει ένα κατεστημένο φόβου, αποκλεισμού και απανθρωπιάς προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θέτοντας το Ανθρώπινο Πρόσωπο υπεράνω ιδεολογιών και συστημάτων, και αποδίδοντάς του τον πρώτο ρόλο μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αναμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε τις εμπειρίες της κ. Βαμβουνάκη-Raffan και να θίξουμε μαζί σημαντικά θέματα γύρω από τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.»

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending