fbpx

Ξένοι τερματοφύλακες που ομόρφυναν το ποδόσφαιρο μας τη δεκαετία του 2000!

Τη θέση του τερματοφύλακα πάντα τη θεωρούσα ως την πιο… γοητευτική στο ποδόσφαιρο.

Όσο και αν λέμε πως πρόκειται για ομαδικό άθλημα, o τερματοφύλακας πάντα στέκεται μόνος κάτω από την εστία του, έτοιμος να δεχτεί τις επιπτώσεις κάθε λάθους του.

Στην Κύπρο, πάντα είχαμε να λέμε για τους εξαιρετικούς τερματοφύλακες που έβγαζαν οι ομάδες μας, αλλά ευτυχήσαμε να δούμε και αρκετούς ξένους πορτιέρε που πραγματικά εντυπωσίασαν.

Όσον αφορά αυτό το θέμα, ιδιαίτερα “παραγωγική” ήταν η δεκαετία του 2000. Γι’ αυτό και κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και θυμόμαστε μερικούς ξένους “φύλακες-αγγέλους” των ομάδων μας που πραγματικά ομόρφυναν το ποδόσφαιρο μας!

Δες ποιους θυμηθήκαμε πιο κάτω:

1
Aleksandar Kocic 

Savvides Press Sports Photographers

Στη χαραυγή της νέας χιλιετίας, το 2001, ο Εθνικός Άχνας εμπιστεύτηκε τον Aleksandar Kocic για τη θέση κάτω από τα δοκάρια.

Ο θηριώδης (1,91μ.) Σέρβος στα 32 του αποδείχθηκε ιδανική επιλογή για τους Αχνιώτες οδηγώντας τους μέχρι τον τελικό κυπέλλου στην πρώτη του σεζόν.

Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας (22 συμμετοχές με την εθνική Γιουγκοσλαβίας), άλλωστε, δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αφού ανάμεσα σε άλλες αγωνίστηκε και στις ιταλικές Perugia και Empoli, ενώ ένας τραυματισμός του στέρησε τη συμμετοχή στο Euro 2000.

Έμεινε στο Δασάκι μέχρι το 2006 με τον Εθνικό να ήταν και η τελευταία ομάδα της καριέρας του.

2
Pavel Kamesch 

Savvides Press Sports Photographers

Την ίδια χρονιά με τον Kocic ήρθε στην Κύπρο άλλος ένας θηριώδης (1,92μ.) τερματοφύλακας, ο 27χρονος, τότε, Pavel Kamesch για λογαριασμό της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου.

Ο Σλοβάκος έμεινε στο “Τάσος Μάρκου” μέχρι το 2005 πραγματοποιώντας μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, κερδίζοντας τον θαυμασμό των Κύπριων ποδοσφαιρόφιλων.

Ακολούθως αγωνίστηκε για λίγο στην Αθλητική Ένωση Πάφος, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του στις αρχές του 2007.

Επέστρεψε για μια σεζόν (2008-09) στην Κύπρο για λογαριασμό του ΘΟΪ Λακατάμιας. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2014.

3
Adam Vezer

Savvides Press Sports Photographers

Το 2003 η Αναγέννηση Δερύνειας επέστρεψε στην Α’ Κατηγορία μετά από 3 χρόνια στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία και έφερε τον 29χρονο Ούγγρο τερματοφύλακα, Adam Vezer, για να υπερασπιστεί την εστία της.

Οι Δερυνειώτες μπορεί να μην κατάφεραν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην κατηγορία, αλλά ο Vezer ήταν εντυπωσιακός σε αρκετά παιχνίδια κερδίζοντας μεταγραφή στην Ομόνοια.

Η πίεση του πρωταθλητισμού που υπήρχε στο “τριφύλλι” δεν έκατσε όμως στον Vezer που έμεινε 3 χρόνια, μεν, στο “Ηλίας Πούλλος” (2004-07), αλλά σε παρά έλάχιστες περιπτώσεις θύμισε τον τερματοφύλακα που θαύμασε η Κύπρος όσο ήταν στην Αναγέννηση.

Πέρασε και από την Αλκή Λάρνακας πριν επιστρέψει το 2009 στην πατρίδα του. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2014.

4
Stefan Brasas

Savvides Press Sports Photographers

Ήταν 35 χρονών όταν ήρθε το 2002 στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας ο Γερμανός Stefan Brasas.

Η ηλικία του σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν πέτυχε κάτι αξιόλογο στην καριέρα του, αλλά και κάποιες πρώτες μέτριες εμφανίσεις γέμισαν δυσπιστία τον κόσμο του τριφυλλιού για τον πανύψηλο (2,02μ.) πορτιέρε.

Γρήγορα, όμως, ο Brasas βρήκε τα πατήματα του, δέθηκε όσο λίγοι με τον πράσινο λαό και ήταν σημαντικότατος κρίκος προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ομόνοια το 2003.

Έμεινε στην Ομόνοια μόνο μια σεζόν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2005.

5
Milos Adamovic

Savvides Press Sports Photographers

Ο διάδοχος του Kocic στον Εθνικό Άχνας ήταν ο επίσης Σέρβος Milos Adamovic που ήρθε στο Δασάκι το καλοκαίρι του 2006.

Ο Adamovic αποδείχθηκε ιδανική λύση, αφού με αυτόν κάτω από τα δοκάρια οι Αχνιώτες έκαναν τη φανταστική πορεία στην Ευρώπη, ξεκινώντας από το κύπελλο Intertoto και φτάνοντας μέχρι τον Α’ γύρο του κυπέλλου UEFA.

Την ίδια σεζόν (2006-07) ο Εθνικός τερμάτισε στην 4η θέση, στην καλύτερη του πορεία στο πρωτάθλημα τα τελευταία 20 χρόνια με τον Σέρβο να κερδίζει μεταγραφή στη βελγική Mechelen.

Ο Adamovic επέστρεψε στην Κύπρο το 2009 όπου αγωνίστηκε για λίγο με τη φανέλα της ΑΕΚ Λάρνακας.

6
Petar Milosevski 

Savvides Press Sports Photographers

Όποιον ρωτήσεις στο Παραλίμνι θα σου πει πως ο Petar Milosevski ήταν -ίσως- ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία της ομάδας και σίγουρα ο καλύτερος των τελευταίων χρόνων.

Φόρεσε τα βυσσινί το 2005, όντας διεθνής με την εθνική Σκοπίων και μέχρι το 2012 που παρέμεινε στο Παραλίμνι κέρδισε την καθολική αναγνώριση όχι μόνο των Παραλιμνιτών, αλλά όσων ασχολούνται με το κυπριακό ποδόσφαιρο ως ένας από τους κορυφαίους κήπερ που είδαμε στα γήπεδα μας.

Η Ένωση ήταν η τελευταία ομάδα στην καριέρα του Milosevski που δυστυχώς έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στις 13 Μαρτίου 2014 σε ηλικία 40 ετών.

7
Ales Chvalovsky

Savvides Press Sports Photographers

Το ίδιο χρονικό διάστημα με τον Milosevski (2005-12) τερματοφύλακας στον Απόλλωνα ήταν ο Τσέχος Ales Chvalovsky.

Από την πρώτη του κιόλας σεζόν ο Τσέχος αποδείχθηκε “λίρα εκατό”, αφού η ομάδα της Λεμεσού κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη με τον Chvalovsky να δέχεται μόλις 24 τέρματα.

Με τον Απόλλωνα, ο Τσέχος πανηγύρισε και το κύπελλο το 2010, ενώ το 2011 ήταν φιναλίστ κυπέλλου και δικαιωματικά έχει θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία των γαλάζιων.

8
Arjan Beqaj

Savvides Press Sports Photographers

Τον ξέραμε πολύ καλά από την πολυετή παρουσία του στον ΟΦΗ. Έτσι, όταν το 2006 η Ανόρθωση έφερε στην Κύπρο τον διεθνή Αλβανό τερματοφύλακα, Arjan Beqaj, όλοι θεωρήσαμε πως θα βοηθήσει σημαντικά τη “Μεγάλη Κυρία”.

Αυτό που δεν ξέραμε είναι πως θα εξελισσόταν σε ένα από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που έπαιξαν στο πρωτάθλημα μας!

Στην τετραετία του στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” ο Beqaj πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2008, χωρίς να δεχτεί ήττα η Ανόρθωση και με την εστία του να παραβιάζεται 19 μόλις φορές, το κύπελλο το 2007, αλλά και την είσοδο στους ομίλους του Champions League το 2008!

Ακολούθησαν σύντομα περάσματα από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και τον Ερμή, με τον Beqaj να παραμένει στην Κύπρο ως προπονητής τερματοφυλάκων στην Εθνική μας εδώ και μερικά χρόνια.

Ποιος από αυτούς είναι για ‘σένα ο κορυφαίος τερματοφύλακας των 2000s στην Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending