fbpx

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική συνήθεια που θα κρατήσουμε από την καραντίνα!

Οι μέρες που μέναμε στο σπίτι ανήκουν πια στο παρελθόν και έχουμε ήδη ξεχυθεί σε καφετέριες, μπαρ και παραλίες, χωρίς να χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα. Ας παραδεχτούμε όμως πως η καραντίνα είχε και τα καλά της, αφού δημιουργήσαμε νέες συνήθειες που έφεραν θετικές αλλαγές στη ζωή μας!

Όπως για παράδειγμα η γυμναστική… χωρίς γυμναστήριο, που ήταν μια καλή “αφορμή” για να βγαίνουμε έξω έστω και για “εύλογο χρονικό διάστημα”! Επίσης, ο χρόνος που αφιερώσαμε επιτέλους στον εαυτό μας, για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ηρεμίσουμε και να σκεφτούμε τι είναι σημαντικό στη ζωή.

1

Αυτές είναι μερικές καλές συνήθειες που θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε! Η πιο σημαντική συνήθεια όμως που καθιερώσαμε και πρέπει σίγουρα να κρατήσουμε μετά την καραντίνα… είναι η ανακύκλωση!

Μιας και είχαμε περισσότερο χρόνο, ήταν μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε την επίδρασή μας ως άτομα στο περιβάλλον και να αναλάβουμε δράση, κάνοντας απλά καθημερινά πράγματα, όπως ανακύκλωση πλαστικών, χαρτιού, γυαλιού και μπαταριών στις κατάλληλες σακούλες ή κάδους.

2
Προσοχή στις μπαταρίες!

Ειδικά, οι άδειες μπαταρίες που πολλοί από εμάς νομίζουμε πως είναι “αθώες”, στην πραγματικότητα είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία μας όταν μείνουν στο σπίτι και ειδικά όταν τις πετάμε στα σκουπίδια! Αυτό συμβαίνει γιατί τα στοιχεία της μπαταρίας είναι τόσο τοξικά που όταν περάσουν στη γη, τη μολύνουν και καταλήγουν πάλι πίσω σε εμάς μέσα από τις τροφές και το νερό που πίνουμε.

Κάθε μπαταρία έχει ένα “κύκλο ζωής”. Όταν αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της ενώ αν την βάλουμε σε κάδο ανακύκλωσης της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου, ο κύκλος ζωής της μπαταρίας συνεχίζεται. Τα βασικά της στοιχεία ανακυκλώνονται για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανακυκλώνουμε είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση των πρώτων υλών, η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν μέσα από αυτή τη διαδικασία!

3
Πώς να ανακυκλώσεις κι εσύ;

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μαζεύεις κάπου προσωρινά τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σου, όπως κάνω κι εγώ, και με την πρώτη ευκαιρία να αδειάσεις το κουτί στους κάδους ανακύκλωσης της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου.

Οι κάδοι υπάρχουν σε πάνω από 5000 σημεία σε όλη την Κύπρο (υπεραγορές, σχολεία, εμπορικά κέντρα, τράπεζες, περίπτερα, ταχυδρομεία, δημόσια κτίρια κ.ά.) και μπορείς να ανακυκλώσεις όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 2kg από όλες τις συσκευές.

Το 2019 η ΑΦΗΣ έχει συλλέξει με την βοήθεια όλων μας, 84 τόνους μπαταριών και ο στόχος μας για τη φετινή χρονιά είναι να συλλέξουμε 100 τόνους μπαταριών! Αν ανακυκλώσεις κι εσύ, θα τον πετύχουμε.

Για δική σου ευκολία, μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν την εφαρμογή “RecyclingCy” ΕΔΩ (για iOs και Android) και να βρεις τους πλησιέστερους κάδους ανακύκλωσης και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

Βρες τον πιο κοντινό κάδο της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου και πάρε τις άδειες μπαταρίες που έχεις στο σπίτι! Κάνε την αρχή!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending