fbpx

5 μεταγραφές που άλλαξαν έναν σύλλογο!

Συμφωνούμε πως το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Συμφωνούμε, επίσης, πως υπάρχουν παιχνίδια που μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να έχει τέτοια απόδοση που να νικήσει “μια ομάδα μόνος του”.

Είναι, συνήθως, αυτοί οι παίκτες που κουβαλούν τέτοια προσωπικότητα, τέτοια λάμψη που η παρουσία και τα κατορθώματά τους σε μια ομάδα είναι ικανά να αλλάξουν την πορεία της μέσα στον χρόνο.

Περιπτώσεις τέτοιες υπήρξαν αρκετές τα τελευταία 20-30 χρόνια. Παρακάτω μπορείς να δεις 5 τέτοιες μεταγραφές.

Δες ποιες επιλέξαμε:

1
Ronaldinho

90min.com@Jose Jordan/Getty Images

Πιθανότατα είναι ο πρώτος που σκέφτηκες μόλις είδες τον τίτλο του άρθρου αυτού. Όταν το 2003 ο Ronaldinho μετακόμιζε στην Barcelona, οι Καταλανοί ήταν μια ομάδα χωρίς ταυτότητα.

Είχαν τερματίσει 6οι τη σεζόν 2002-03, μένοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά έξω από το top 3 του ισπανικού πρωταθλήματος και έδειχναν να βρίσκονται σε βαθιά κρίση.

Η άφιξη του Βραζιλιάνου, όμως, επανέφερε τη ζωντάνια στους blaugrana! Με τον Ronnie να μαγεύει εντός γηπέδου, πάντα με το χαρακτηριστικό διάπλατο χαμόγελο του, η Barcelona έγινε ξανά μια ομάδα επιθετική, θεαματική, ομάδα που ο κάθε φίλαθλος ήθελε να βλέπει.

Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 2 Super Cup Ισπανίας και 1 Champions League, ενώ όταν το 2008 αποχωρούσε είχε ήδη παραδώσει τη δάδα στον Lionel Messi. Το μέλλον της Barcelona είχε αλλάξει για τα καλά…

2
Juninho

goal.com

Πίσω στο καλοκαίρι του 2001 η Lyon δεν θεωρούνταν και δεν ήταν μεγαθήριο του γαλλικού ποδοσφαίρου. Δεν είχε κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα, μετρώντας στην τροπαιοθήκη της 3 κύπελλα Γαλλίας.

Εκείνο το καλοκαίρι απέκτησε έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό Βραζιλιάνο, τον 25χρονο χαφ Juninho Pernambucano που έμελλε να αλλάξει τη μοίρα της.

Με τον Juninho να πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, η Lyon κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της το 2002, μια κατάκτηση που συνοδεύτηκε από ακόμα 6 συνεχόμενες κατακτήσεις τροπαίων τα επόμενα 6 χρόνια.

Με τον Juninho στη σύνθεση της, η Lyon μετατράπηκε σε υπερδύναμη του γαλλικού ποδοσφαίρου και υπολογίσιμο μέγεθος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όταν το 2009 ο Βραζιλιάνος αποχωρούσε από την ομάδα της νοτιοανατολικής Γαλλίας, η Lyon επέστρεφε στην μετριότητα…

3
Andrea Pirlo

juvefc.com

Όταν ο Pirlo μου είπε πως θα ερχόταν στη Juventus, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν “Ευχαριστώ Θεέ μου!”

Δικαιολογημένη πέρα ως πέρα ήταν η χαρά του Buffon (του οποίου είναι και η δήλωση), αφού πίσω στο 2011 ο Andrea Pirlo εξακολουθούσε να είναι ένα από τα καλύτερα χαφ στον κόσμο, παρά το γεγονός πως η Milan αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο.

Πράγματι, με τον Pirlo κουμανταδόρο στο χώρο του κέντρου, η Juventus μετατράπηκε ξανά στο απόλυτο αφεντικό του ιταλικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας πίσω της 2 συνεχόμενους τερματισμούς στην 7η θέση, αλλά και τη σκιά του σκανδάλου “Calciopolis”.

Μέχρι το 2015 που ο Ιταλός μαέστρος αποχώρησε, η Juve κατέκτησε 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ έφτασε μέχρι και τον τελικό του Champions League το 2015.

4
Dennis Bergkamp

arsenal.com

Μπορεί ο Thierry Henry να θεωρείται ως ο “βασιλιάς του Highbury”, αλλά σίγουρα ο Dennis Bergkamp ήταν ο “Θεός”.

Όταν το 1995 ο Ολλανδός μετακόμιζε στο Λονδίνο, η Arsenal είχε τη φήμη της ανιαρής, αμυντικής ομάδας που ακόμα και οι οπαδοί της δεν ήθελαν να παρακολουθούν.

Με το “καλησπέρα”, ωστόσο, ο Bergkamp έφερε στον σύλλογο φινέτσα, υψηλή αισθητική και καλύτερα αποτελέσματα (3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, φιναλίστ Champions League το 2006).

Με την άφιξη μάλιστα του Arsene Wenger το 1996 η Arsenal μετατράπηκε σε μια ελκυστική, στον θεατή, ομάδα με τον Bergkamp να παίζει κεντρικό ρόλο μέχρι το 2006 που αποχώρησε.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που από τότε η Arsenal μετατράπηκε σιγά-σιγά από πρωταγωνίστρια και μόνιμη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος σε κομπάρσο της Premier League.

5
Bruno Fernandes

manchestereveningnews.co.uk

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί κάτι τέτοιο, αλλά η μεταγραφή του Bruno Fernandes στη Manchester United τον χειμώνα του 2020 είναι η καλύτερη μεταγραφή που έκαναν οι “μπέμπηδες” στην μετά-Sir Alex Ferguson εποχή.

Από τη μέρα που ο Πορτογάλος χαφ πάτησε το χορτάρι του “Old Trafford” η Manchester United πραγματοποιεί πορεία πρωταθλητισμού με τον Fernandes να δίνει ζωντάνια, δύναμη και ποιότητα στο κέντρο της ομάδας του Solskjaer.

Με τον Fernandes η United δείχνει πως μπορεί να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια στη Premier League, να επιστρέψει στο Champions League μετά από 2 χρόνια, αλλά κυρίως δείχνει πιο …ομάδα, αφού ο Πορτογάλος κάνει τους συμπαίκτες του να παίζουν καλύτερα!

Ποιος άλλος ποδοσφαιριστής άλλαξε ένα σύλλογο με τη μεταγραφή του, κατά τη γνώμη σου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending