fbpx

Αρνητικό ρεκόρ για την Κύπρο: Το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων για το 2019 στην Ε.Ε!

28 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Κύπρο, μόνο για το 2019

«Αγκάθι» για τα δημόσια έσοδα η μεγάλη αύξηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Κύπρο, όπως δείχνουν τα ευρήματα της νέας, ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

  • H παράνομη αγορά τσιγάρων στην Κύπρο το 2019 αποτελεί το 14,3% της κατανάλωσης τσιγάρων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί διαχρονικά στη χώρα.
  • Aυτή τη χρονιά καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. από την προηγούμενη χρονιά (6, 2 ποσοστιαίες μονάδες). Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αυξημένες ροές από τα κατεχόμενα.
  • Οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία ανέρχονται στα 28 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 12 εκατ. ευρώ το 2018).
  • Τα παράνομα τσιγάρα στην ΕΕ μειώθηκαν το 2019 κατά 11% αλλά στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 70%.
  • Η Κύπρος κατατάσσεται πέμπτη στην Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων. Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά είναι η Ελλάδα (24,2%), η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%).
  • Επίσης, συνεχίζεται η μείωση των παράνομων τσιγάρων συνολικά στην Ε.Ε. από το 2006, οπότε και διενεργείται η Έκθεση. Το 2019, καταναλώθηκαν 38,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε.
  • Τα χαμένα έσοδα για τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι 9,5 δισ. ευρώ.

«Το παράνομο εμπόριο καπνικών όχι μόνο στερεί έσοδα από τα κρατικά ταμεία αλλά απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων όπως τα περίπτερα και τα
καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης. Το πρόβλημα του λαθρεμπορίου είναι υπαρκτό, λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις και επιφέρει ένα κοινωνικό κόστος το οποίο καλούμαστε όλοι να καλύψουμε. Η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων στα οδοφράγματα, συνδυασμένο με σοβαρή αύξηση προστίμων, είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την μείωση του φαινομένου, όπως αποδείχτηκε και στο πρόσφατο lockdown. To σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η σύμπραξη Πολιτείας, επιχειρήσεων του κλάδου και κοινωνίας είναι, επίσης, προαπαιτούμενα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου» δήλωσε ο Αντώνης Χατζηλαζάρου, Γενικός Διευθυντής της Cassandra Trading Ltd.

«Η συνεχιζόμενη μείωση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ε.Ε. είναι μια θετική εξέλιξη και αναδεικνύει τη σημασία του ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αυστηρής επιβολής του νόμου και της συνεργασίας για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Alvise Giustiniani, Αντιπρόεδρος της Philip Morris International για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και πρόσθεσε «Το πρώτο σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόστηκε από πέρυσι σε ολόκληρη την Ε.Ε. βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επιβολή του νόμου».

1
Σχετικά με την Έκθεση της KPMG:

Η λεπτομερής επισκόπηση των αποτελεσμάτων και η μεθοδολογία είναι διαθέσιμη εδώ.

2
Σχετικά με την Cassandra Trading Limited:

H Cassandra Trading Limited είναι εταιρεία του συγκροτήματος Cyprus Trading Corporation Plc, του ομίλου Σιακόλα, και αντιπροσωπεύει και διανέμει τα προϊόντα της Philip Morris International.

Εργοδοτεί 120 άτομα προσωπικό και κατέχει τη πρώτη θέση σε πωλήσεις με γκάμα τόσο από
συμβατικά όσο και νέα προϊόντα καπνού.

Για επικοινωνία με την εταιρεία στο τηλέφωνο 22741000 ή στο cassandra@cassandra.com.cy

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending