fbpx

Οι 4 ειδικότητες της Πληροφορικής Επιστήμης που αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες στο μέλλον!

Στα κορυφαία επαγγέλματα του παρόντος και του μέλλοντος συγκαταλέγονται όλες σχεδόν οι ειδικότητες της Πληροφορικής και της τεχνολογίας γενικότερα. Πρόκειται για έναν τομέα που συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία και αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον, με ειδικότητες υψηλής ειδίκευσης που σήμερα ίσως δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε.

Για το λόγο αυτό, οι σχολές πληροφορικής είναι από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στις σπουδές των νέων, που προσανατολίζονται σε διάφορες ειδικότητες του κλάδου, που θα τους εξασφαλίσουν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Φυσικά, η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού οι αυξανόμενες τεχνολογικές ανάγκες των οργανισμών απαιτούν επαγγελματίες του κλάδου, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά. Την αναγκαιότητα της ψηφιακής τεχνολογίας και των λύσεων που προσφέρει ήρθε να μας υπενθυμίσει και η πανδημία, ενώ αναμένεται να στρέψει ακόμα περισσότερο τα βλέμματα όλων στο ψηφιακό μέλλον.

Εάν, λοιπόν, προσανατολίζεστε σε σπουδές σε αυτόν το χώρο, είτε για απόκτηση πρώτου πτυχίου, είτε για εξειδίκευση μέσω ενός μεταπτυχιακού, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε τις ειδικότητες που αναμένονται να γίνουν ανάρπαστες στο μέλλον και προσφέρονται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC). Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του EUC είναι η λειτουργία του Microsoft Innovation Center στην Πανεπιστημιούπολη.

Ο παγκόσμιος κολοσσός της Microsoft έχει επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για να δημιουργήσει το μοναδικό Κέντρο Καινοτομίας Microsoft στην Κύπρο, ένα από τα 120 που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Με τη Microsoft, οι φοιτητές βρίσκονται στον πυρήνα της τεχνολογικής καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, αφού είναι συνδεδεμένο με Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ έχει ήδη συμβάλει στη δημιουργία 120 start-ups με συμμετοχή φοιτητών.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο σύγχρονες ειδικότητες Πληροφορικής που προσφέρονται στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου:

1
1. Πληροφορική (Computer Science) – Πτυχίο

Το πρόγραμμα σπουδών του EUC στην Πληροφορική εισάγει τους φοιτητές στις βασικές θεωρητικές και πρακτικές αρχές υπολογιστών και της αλληλεπίδρασης μεταξύ του τεχνικού εξοπλισμού και του λογισμικού, στη διεπαφή ανθρώπου-υπολογιστή και στη σημασία της τεχνολογίας των πληροφοριών (Information Technology).

Κατά τη διάρκεια του 4ετούς προγράμματος φοίτησης, οι σπουδαστές αποκτούν δεξιότητες στη ρομποτική, στον ψηφιακό σχεδιασμό παιχνιδιών, στην ανάπτυξη εφαρμογών στο διαδίκτυο, στις βάσεις δεδομένων, στις εφαρμογές κινητών, στα λειτουργικά συστήματα και δίκτυα. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης εξειδίκευσης στον Σχεδιασμό και στην Ανάπτυξη Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών (Game Design and Development) ή στη Μηχανική Λογισμικού (Software Engineering).

2
2. Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Engineering) – Πτυχίο

Ολοένα και πιο απαραίτητοι είναι οι μηχανικοί ΗΥ για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και της δικτύωσης υπολογιστών. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει στους σπουδαστές τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στην Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εξασφαλίζοντάς τους τις αναγκαίες δεξιότητες στους τομείς της μηχανικής λογισμικού, τεχνικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών που απαιτούνται για το σχεδιασμό, την παράδοση και τη διατήρηση αποτελεσματικών και αποδοτικών συστημάτων υπολογιστών.

Οι φοιτητές αποκτούν μια ουσιαστική βάση στις αρχές και τη θεωρία της Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μπορούν μετέπειτα να επιλέξουν μεταξύ δύο κατευθύνσεων:

      • Τηλεπικοινωνίες (Telecommunications)

Οι φοιτητές που θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση των Τηλεπικοινωνιών θα ασχοληθούν με ασύρματα και κινητά δίκτυα, τεχνικές οπτικής μετάδοσης και μαγνητικά πεδία.

      • Δίκτυα Υπολογιστών (Data and Computer Networking)

Οι φοιτητές της κατεύθυνσης Δικτύων Υπολογιστών θα ασχοληθούν με θέματα δικτύων ασύρματης και κινητής τηλεφωνίας και γενικά με τη ψηφιακή επικοινωνία.

3
3. Ασφάλεια Κυβερνοχώρου (Cybersecurity) – Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό

Η ανάγκη προστασίας των υποδομών πληροφορικής και πληροφοριών στους οργανισμούς οδήγησαν στην αυξημένη ζήτηση για προσοντούχους με γνώσεις και δεξιότητες στην ασφάλεια κυβερνοχώρου.

Λαμβάνοντας υπόψη πως στον σύγχρονο κόσμο των τεχνολογικών εξελίξεων, η διασφάλιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κρίνεται κρίσιμη και αναγκαία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα εξειδικευμένο Μεταπτυχιακό στην Ασφάλεια Κυβερνοχώρου, που εξοπλίζει τους φοιτητές με τις κατάλληλες τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις που απαιτεί η διαχείριση της παραβατικότητας που σημειώνεται καθημερινά στον κυβερνοχώρο.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε θέματα σχετικά με την κατανόηση του νόμου, τη διαχείριση κινδύνων, την ηθική ηλεκτρονικής πειρατείας και της κρυπτογράφησης. Πραγματοποιώντας συναφείς έρευνες στα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα του τμήματος, αποκτούν επαρκείς επαγγελματικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές και πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο εμβαθύνοντας στον εν λόγω τομέα.

4
4. Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence)– Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο η τεχνολογία, η ΤΝ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος μας, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής με τη δημιουργία «έξυπνων» εφαρμογών που εκτελούνται στα «έξυπνα» κινητά μας έως και τη διενέργεια πολύπλοκων δραστηριοτήτων στα χρηματοοικονομικά και την ιατρική.

Καθώς ο κλάδος της πληροφορικής επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ευφυών μηχανών που σκέφτονται και λειτουργούν όπως οι άνθρωποι, η εργασία σε τομείς ΤΝ είναι αναμφίβολα ένα ανερχόμενο επάγγελμα με τεράστιες προοπτικές απασχολησιμότητας σε σχεδόν κάθε κλάδο. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι οργανισμοί αναζητούν επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά σε τομείς ΤΝ. Γενικότερα,  γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την ΤΝ φαίνεται να απαιτούνται στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ΤΝ στοχεύει στην ενδελεχή εκπαίδευση επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι θα δύνανται να αναλάβουν θέσεις εργασίας σε ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς / εκπαιδευτικούς οργανισμούς, βιομηχανίες τεχνολογίας / gaming / ρομποτικής, σε κολοσσούς τεχνολογίας, σε επιχειρήσεις που απαιτούν ανάλυση δεδομένων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ιατρικά και βιοεπιστημονικά ινστιτούτα και άλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανερχόμενες ειδικότητες στον κλάδο της Πληροφορικής, τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εδώ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending