fbpx

5+1 ομάδες που στέφθηκαν πρωταθλήτριες και δεν ξανάκουσες ποτέ γι’αυτές!

Υπάρχουν τα μεγάλα πρωταθλήματα στον κόσμο, υπάρχουν τα πρωταθλήματα που μπορεί να τα παρακολουθούμε λόγω στοιχηματικού ή άλλου ενδιαφέροντος και υπάρχουν και τα πρωταθλήματα που σχεδόν κανείς εκτός από τους ντόπιους.

Υπάρχουν πρωταθλήτριες που πλέον τις παρακολουθούμε την ώρα που σηκώνουν το τρόπαιο και ας βρίσκονται σε χώρες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από μας και υπάρχουν πρωταθλήτριες που ούτε καν ξέραμε πως υπάρχουν.

Πρωταθλήτριες που δεν ξέραμε πως υπάρχουν είπα; Εδώ είμαστε! 

5+1 τέτοιες ομάδες είναι που θα βρεις πιο κάτω:

1
Obilic 

twitter.com@EBlocFootball

Από ιδρύσεως το το πρωτάθλημα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και ακολούθως της Σερβίας περιστρεφόταν γύρω από το δίπολο του Ερυθρού Αστέρα και της Partizan Βελιγραδίου που συνολικά κατέκτησαν 58 πρωταθλήματα.

Αποτέλεσε έκπληξη μεγατόνων, λοιπόν, η πορεία της Obilic την σεζόν 1997-98. Έχοντας στο προεδρικό θώκο τον Zeljko Raznatovic, ηγέτη παραστρατιωτικής οργάνωσης και πιο γνωστό ως Arkan ουσιαστικά “εκβίασε” την κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Πολλά λέγονται για την ομάδα που φέρει το όνομα ενός αρχαίου πολεμιστή του σερβικού έθνους. Ότι “έστηνε” τα παιχνίδια της, ότι ο Arkan απειλούσε τη ζωή των αντίπαλων ποδοσφαιριστών και διαιτητών και άλλα “όμορφα”.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία έγραψε πως η Obilic στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1998, έχοντας στο ροστερ της ανάμεσα σε άλλους τον γνωστό μας από το πέρασμα του από τον Απόλλωνα, Ivan Vukomanovic, ενώ προπονητής της τότε ήταν ο Dragan Okuka, προπονητής που πέρασε από την Ομόνοια για λίγο το 2007.

Σήμερα βολοδέρνει στις μικρές κατηγορίες της χώρας.

2
NK Zagreb 

goal.com

Λίγο-πολύ ότι ισχύει στη Σερβία, ισχύει και στην Κροατία. Απόλυτη κυρίαρχος στο πρωτάθλημα είναι η Dinamo Zagreb με 21 κατακτήσεις, ενώ κύρια αντίπαλος της είναι η Hajduk Split με 6 κατακτήσεις.

Αυτό το δίπολο αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά το 2002 από την NK Zagreb που έκοψε πρώτη το νήμα, με 67 βαθμούς έναντι 65 της Hajduk Split. Ηγέτης αυτής της ομάδας ήταν ο 22χρονος, τότε, Ivica Olic που σκόραρε 21 από τα 71 που σημείωσε η ομάδα του Zagreb.

Όπως και η Obilic, πάντως, η επιτυχία της NK Zagreb αποδείχθηκε εφήμερη, αφού σιγά-σιγά βρέθηκε στην 4η κατηγορία του κροατικού ποδοσφαίρου και την ανυποληψία.

3
Spartak Vladikavkaz 

morethanarshavin.wordpress.com

Το 1995 το ρωσικό ποδόσφαιρο έκανε ακόμα τα πρώτα του βήματα μακριά από το ενωμένο, σοβιετικό παρελθόν.

Οι ομάδες της Μόσχας και κυρίως η Spartak ήταν παντοδύναμες και όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια, αυτή την παντοδυναμία ήρθε μια μάλλον ασήμαντη ομάδα να την αμφισβητήσει!

Η Spartak Vladikavkaz που σήμερα τη ξέρουμε με το όνομα Alania Vladikavkaz έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Μόσχας που κατέκτησε το πρωτάθλημα, μετά το 1984 και τη Zenit Αγίας Πετρούπολης, έχοντας στη σύνθεση της παίκτες από την περιοχή του Καυκάσου και όπλο της την άμυνα (δέχθηκε μόλις 21 τέρματα σε 30 αγώνες.

Μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός της τίτλος.

4
Gyor

hungarianspectrum.wordpress.com

Όποιος πει πως παρακολουθεί το ουγγρικό πρωτάθλημα είναι ή ψεύτης ή ένας από αυτούς που τον χαρακτηρίζει η φράση “μπάλα να ‘ναι και όπου να ‘ναι!”.

Σε κάθε περίπτωση το πρωτάθλημα της Ουγγαρίας δεν είναι και από τα πλέον εμπορικά, με την Ferencvaros να θεωρείται η σύγχρονη υπερδύναμη στη χώρα, με αρκετές άλλες ομάδες να αμφισβητούν κατά διαστήματα αυτή την κυριαρχία.

Μια από αυτές είναι και η Győri ETO FC πιο γνωστή ως Gyor. Η Gyor, λοιπόν, μετρά 4 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, με την τελευταία να έρχεται το 2013 (1963, 1982, 1983 οι υπόλοιπες).

Τότε, μάλιστα, στην Gyor αγωνιζόταν και ο αμυντικός της Ομόνοιας, Adam Lang.

5
kuPS 

yle.fi@Juha Tamminen/AOP

Και αν το πρωτάθλημα της Ουγγαρίας είναι από τα πλέον αντιεμπορικά της Ευρώπης, τι να πει κανείς για αυτό της Φινλανδίας;

Εκεί η πιο επιτυχημένη ομάδα είναι η HJK με 21 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και άλλες 28 ομάδες να έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα.

Μια ομάδα που μετρά 6 κατακτήσεις πρωταθλημάτων είναι η Kuopion Palloseura, πιο γνωστή ως KuPS, που είναι η εν δυνάμει πρωταθλήτρια της χώρας.

Μάλιστα, η KuPS έπρεπε να περιμένει 43 χρόνια, αφού η προηγούμενη κατάκτηση πρωταθλήματος της ήταν το 1976 (1956, 1958, 1966, 1974 οι υπόλοιπες).

6
Gornik Zabrze 

przegladsportowy.pl@Rafal Rusek/PressFocus/Newspix

Όταν μιλάμε για πολωνικό πρωτάθλημα η πρώτη ομάδα που θα σκεφτούν όλοι είναι φυσικά η Legia Warsaw. Αρκετοί ίσως θυμηθούν και τη Wisla Krakow, αλλά πολύ λίγοι θα ξέρουν την Gornik Zabrze.

Η Gornik μετρά 14 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και είναι μαζί με τη Legia και τη Ruch Chorzow οι ομάδες με τις περισσότερες κατακτήσεις στη χώρα, με το τελευταίο της πρωτάθλημα να είναι από το 1987.

Η Gornik συνδέεται με την Κύπρο αρκετά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, αφού από την πολωνική ομάδα έχουν περάσει οι Dimitar Makriev, Igor Angulo, Kamil Kosowski, Shingayi Kaondera και Jose Kante, όλοι γνωστοί μας από το πέρασμα του από τα κυπριακά γήπεδα.

Ήξερες πως αυτές οι ομάδες κατέκτησαν έστω και ένα πρωτάθλημα στις χώρες τους;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending