fbpx

5 full κυπριακές καταστάσεις που ζούμε στα παναήρκα και (δεν) θα μας λείψουν φέτος!

Όσοι είσαστε από χωριά που γίνονται μεγάλα πανηγύρια θα με καταλάβετε νομίζω! Το «πλήγμα» που δεχτήκαμε φέτος, εξαιτίας του κορωνοϊού, εν τεράστιο.

Κάθε χρόνο έχουμε την τιμή να επισκέπτονται το παναήρι μας άτομα που ούλλη την Κύπρο τζιαι να προσκυνούν στην εκκλησία του χωριού μας. Ασχέτως ηλικίας, ανυπομονούμε πώς τζιαι πώς να έρθουν οι μέρες του παναηρκού, για να ξαναγίνουμε πάλι παιδιά!

Δες πιο κάτω όσα συμβαίνουν σε μεγάλα πανηγύρια και (δεν) θα πεθυμήσουμε και τόσο φέτος:

1
Τραπέζια με «άκυρους» καλεσμένους

unsplash.com/Inés Castellano

Εν γεγονός το ότι εν να συναχτεί ούλλο σου το σόι, οι συνάδελφοι των γονιών σου, οι φίλοι σου που το δημοτικό, οι συμφοιτητές του αρφού σου, η κουμέρα του θείου σου του Παναή (ακόμα τζιαι η κουτσή Μαρία) σπίτι σου. ? Για όσο διαρκεί το πανήγυρι καθημερινά θα έσσιετε τραπεζώματα!

Τζιαι δώστου οφτού να άψει. Κάπως έτσι καταντά κέντρο διερχομένων τέτοιες μερες, αφού μεν δεις γνωστόν στο πανηγύρι θα τον καλέσεις για φαγητό ή καφέ…

2
Η ατέλειωτη ουρά για να προσκυνήσεις

Facebook.com/Neolaia Menoikou

Συνήθως σε έτσι μεγάλα παναήρκα καρτεράς τζιαι κανένα 2ωρο ώσπου να καταφέρεις να μπεις στην εκκλησία να προσκυνήσεις, με αποτέλεσμα να διαιρωτάσε γιατί επήες την «ημέρα του Αγίου» τζιαι εν έμεινες την επομένη!

Ειδικά άμαν έσσιεις τζιαι μωρά μαζί (π.χ τον μιτσή σου τον αρφό), η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη, αφού δεν έχουν υπομονή και αντοχή να στέκουνται τα καημένα τόσες ώρες – χωρίς να έχουν καταλάβει και τον λόγο.

3
Η “business” του φαγιού

argiro.gr

Σίουρα στο παναήρι θα ακούσεις 2-3 φορές το «πίσω απ’ το τιμόνι κάνω business» (που τον παρέα που πουλά CDs), αλλά η αλήθκεια είναι ότι ούλλοι οι παναηρκότες πρέπει κανονικά να τραγουδούν «Πίσω που τον πάγκο κάμνω business»!

Ξαφνικά, ούλλοι στο χωρκό θυμούνται να γινούν επιχειρηματίες μιας τζιαι «το φαί δεν χάννει ποττέ» τζιαι ούλλοι φκάλλουν τα μαλιοτζιέφαλα τους. Από τη μια ο Κυπραίος που δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του οφτού, από την άλλη η κούραση που την πολύωρη ορθοστασία, αλλά και το πιο σπαστικό «παπαααά επείνασαα» δεν σου αφήνουν άλλη επιλογή από το να απολαύσεις το παναηρκώτικο lunch/dinner σου.

Φυσικά τζιαι υπάρχει μια ατέλειωτη γκάμα επιλογών, από σάντουιτς, λουκουμάδες, σίταρους, μαλλί της γριάς, σουβλάκια τζιαι οφτό. Λες τζιαι εν φεστιβάλ φαγιού που γίνεται ασπούμε!

4
Το καζαντί τζιαι τα διάφορα παιχνίδια

parallaximag.gr

Αααχχχ, πόσα λεφτά εφάμεν στα παιχνίδια; Είτε πάνω στα αυτοκινητάκια που ττουμπαρίσκουν (συγκρουόμενα), είτε στο καζαντί τζιαι άλλα τυχερά παιχνίδια. Λλίες μέρες πριν κοντέψει το πανήγυρι οι γονείς ξέρουν πολλά καλά τι τους περιμένει, αφού πάντα τα κοπελλούθκια γυρίζουν που το πρωί ως τη νύχτα τζιαι δεν θα μαζεύκουνται σπίτι.

Θυμούμαι τους δικούς μου να μεν θελούν ποττέ να έρτει το παναήρι και να παρακαλούν να περάσει με όσο το δυνατό λιγότερη ζημιά! Η αλήθκεια εν εκαταφερα ακόμα να συναχτώ, no matter the age. ?

5
Όπου γυρίσεις βλέπεις γνωστούς

BenicioMontana

Τούτο εν μπορείς να το αποφύγεις, αφού ούλλοι εν να παν τζιαμέ καλέ – εν το “event” της εποχής! Εννοείται πως εν να δεις πλάσματα που εν έχεις ιδιαίτερη όρεξη να τους μιλήσεις και προσπαθείς όσο πιο ευγενικά να τους αποφύγεις (κάμνεις πως εν τους είδες μες την πολυκοσμία).

Να πούμε τζιαι το καλό της υπόθεσης. Θα δεις και άτομα που όντως χαίρεσαι που τα συνάντησες και υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα έβλεπες. Άρα το πανηγύρι ήταν μια καλή ευκαιρία να ανταμώσετε ξανά και να περάσετε λίγο χρόνο μαζί.

Υπομονή του χρόνου -με το καλό- θα φάμε και τους παναηρκώτικους λουκουμάδες μας, τζιαι τους σίταρους μας τζιαι τα λεφτά μας φυσικά! Θα τα νοσταλγήσουμε για λίγο φέτος (ή μπορεί τζιαι όι), όμως εάν είμαστε προσεχτικοί και τηρούμε τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά.

Εσένα θα σου λείψουν αυτές οι typical κυπριακές καταστάσεις ή θεωρείς τες χωριάτικες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending