fbpx

Το “Lab-in-a-Box” στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας!

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που εξυπηρετεί τα εργαστηριακά μαθήματα σε περιόδους πανδημίας

Το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στα πλαίσια της επιτυχούς συνέχειας των εργαστηριακών μαθημάτων και της εξασφάλισης της πρακτικής κατάρτισης των φοιτητών σε συνθήκες πανδημίας, καινοτομεί εφαρμόζοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητα “Lab-in-a-Box”.

To “Lab-in-a-Box” είναι ένα πρωτοποριακό μέσο τηλεκπαίδευσης το οποίο προτείνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικής για έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι μια πανδημία και όπου υπάρχουν περιορισμοί στη φυσική παρουσία των φοιτητών στο εργαστήριο. Η μέθοδος επιτρέπει τη διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων εκτός του εργαστηρίου, στον χώρο του φοιτητή, όταν αυτό είναι πρακτικά εφικτό και ασφαλές.

Η δραστηριότητα προβλέπει την προετοιμασία ενός κουτιού (box), το οποίο περιέχει ό,τι χρειάζεται (υλικά, όργανα, σκεύη) για να γίνει μια εργαστηριακή άσκηση (lab) από τον κάθε φοιτητή στον χώρο του. Το κουτί είτε παραλαμβάνεται από τους ίδιους τους φοιτητές, είτε αποστέλλεται στον χώρο όπου ο φοιτητής διαμένει, αναλόγως των συνθηκών.

Οι φοιτητές συνδέονται μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης με το εργαστήριο, και ο διδάσκων, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον εργαστηριακό χώρο, εκτελεί το πείραμα παρουσιάζοντάς το μέσω ζωντανής μετάδοσης στους φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους το επαναλαμβάνουν. Υπάρχει συνεχώς οπτικοακουστική επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτή για την καθοδήγησή τους και τον έλεγχο της πορείας του πειράματος.

Πρόσφατα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία, στα πλαίσια του μαθήματος της Γαληνικής Φαρμακευτικής, να παρασκευάσουν με διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και συσκευασίας δύο αλοιφές, μίας κατά του κρυολογήματος και μίας κατά των μυαλγιών, καθώς και ενός φυράματος για την αντιμετώπιση του εξανθήματος πάνας.

Ο Αναπληρωτής Λέκτορας κ. Μιχάλης Πετρίδης, ο οποίος καθοδηγεί τα συγκεκριμένα εργαστήρια, επισήμανε πως η κρίση της πανδημίας ήταν μια ευκαιρία να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν στο πρόγραμμα νέα εκπαιδευτικά εργαλεία ακόμα και για αντικείμενα που παραδοσιακά γίνονταν στο εργαστήριο.

Η μέθοδος “Lab-in-a-Box” αναμένεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω το επόμενο εξάμηνο, ενώ μέσω αυτής προγραμματίζεται να γίνουν σεμινάρια διαρκούς κατάρτισης για επαγγελματίες φαρμακοποιούς, ειδικά στην Παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending