fbpx

Έχεις αυπνίες; Δες τι συμβαίνει στο σώμα σου και ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν!

Αυπνίες, ένα ακόμα πρόβλημα (ανάμεσα σε χιλιάδες) που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές!Πόσες φόρες σου έχει τύχει να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθείς;

Λίγο το ξενύχτι με φίλους (πού τζιαιροί…), το διάβασμα μέχρι πρωίας, το “θα δω ένα ακόμα επεισόδιο και θα το κλείσω” στο Netflix ή το στρες είναι αρκετά ώστε να μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ύπνος είναι ένα διάλλειμα, για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε το σώμα και το νου. Έτσι, όταν ο ύπνος μας δεν είναι ικανοποιητικός, όταν δηλαδή οι αυπνίες αρχίζουν να βαρούν κόκκινο, τότε ξεκινούν τα προβλήματα!

Ωστόσο, έρευνες απέδειξαν πως η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας, αφού μια καλή διατροφή μπορεί να επιφέρει και έναν καλό ύπνο.

Δες, λοιπόν, τι συμβαίνει στο σώμα σου και ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς:

Freepik.com

Οι αυπνίες προκαλούν ένα σωρό προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι: η αλλαγή διάθεσης και η αύξηση κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), απώλεια μνήμης, μυϊκή αδυναμία και μειωμένη αθλητική απόδοση, υψηλή πίεση αίματος, καρδιακά προβλήματα, αύξηση βάρους λόγω αυξημένης επιθυμίας για φαγητό, μέχρι και σεξουαλική δυσλειτουργία!

Παρ’ όλα αυτά, τροφές που αυξάνουν τη μελατονίνη (γνωστή ως και η «ορμόνη του ύπνου») προγραμματίζουν τον ύπνο μας και καταπολεμούν τις αυπνίες! Συγκεκριμένα, τροφές με θρεπτικά συστατικά που παράγουν σεροτονίνη οδηγούν στη σωστή αύξηση της μελατονίνης.

1
Ξηροί Καρποί 

pexels.com/Marta Branco

Ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, καρύδι, αλλά και σπόροι chia, κάνουν καλό στον ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

2
Πατάτες / Γλυκοπατάτες και Ρύζι

pexels.com/pixabay

Οι πατάτες / γλυκοπατάτες και το ρύζι περιέχουν ευεργετικούς υδατάνθρακες που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή παραγωγή μελατονίνης που οδηγεί σε ένα καλύτερο ύπνο.

Προσοχή, όμως, στην κατανάλωσή τους, αφού οι υδατάνθρακες πριν από τον ύπνο προσθέτουν θερμίδες και αυξάνουν το βάρος!

3
Μπανάνες

pexels.com/Gratisography

Πηγή ενέργειας αλλά και σύμμαχος του καλού ύπνου! Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και φυσικούς υδατάνθρακες που παράγουν θρεπτικά συστατικά που διευκολύνουν τον ύπνο. Εσύ το ήξερες;

4
Γιαούρτι 

pexels.com/Daria Shevtsova

Το ασβέστιο που περιέχει το γιαούρτι αυξάνει τις ορμόνες που βελτιώνουν τον ύπνο. Δοκίμασε να το συνδυάσεις με κεράσια ή βύσιννα για έναν μεγαλύτερης διάρκειας ύπνο.

5
Ανανάς

pexels.com/Alizee Marchand

Ο ανανάς περιέχει περισσότερη μελατονίνη από τις μπανάνες, καθιστώντας τον εξαιρετική εναλλακτική επιλογή πριν κοιμηθείς. Είτε τον προτιμήσεις φρέσκο, είτε κατεψυγμένο πάλι “κάνει τη δουλειά του”.

Φρόντισε, όμως, να αποφύγεις τον αποξηραμένο που περιέχει ζάχαρη και αυξάνει το βάρος!

Εσύ τι θα δοκιμάσεις ώστε να προσπαθήσεις να αντιμετωπίσεις τις αυπνίες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending