fbpx

Ήξερες ότι νιώθουμε ευτυχία λόγω των ορμονών μας;

Τα συναισθήματα μας είναι αποτέλεσμα κάποιων χημικών ενώσεων που παράγουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, δηλαδή ασυναίσθητα!

Αυτή είναι και η αιτία που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Με αλλά λογία η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα που είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης συγκεκριμένων ορμονών στο σώμα μας.

Δες πιο κάτω ποιες είναι οι ορμόνες που μας χαρίζουν την ευτυχία:

1
Ντοπαμίνη

Freepik.com

Η ντοπαμίνη είναι ο “μεταφορέας” μηνυμάτων ικανοποίησης στον εγκέφαλο, δηλαδή όταν πίνεις ένα ποτήρι καφέ, αλκοόλ ή κάνεις γυμναστική, τότε σε ανταμείβει ο οργανισμός σου με το ωραίο συναίσθημα της ευχαρίστησης.

Όμως, κάποτε αύτη η ορμόνη δεν μας δίνει τα καλύτερα μηνύματα, αφού το συναίσθημα της ευχαρίστησης μπορεί να το πάρεις ακόμα και όταν καταναλώνεις αλκοόλ, ναρκωτικά και τσιγάρα, δηλαδή πράγματα που δεν είναι καλά για την υγεία σου.

Οπόταν χρειάζεται προσοχή, γιατί ναι μεν οι ορμόνες παίζουν ρόλο, όμως, εμείς τους δίνουμε τα ερεθίσματα για να μας χαρίσουν την ευτυχία!

2
Σεροτονίνη

Freepik.com

Η σεροτονίνη είναι μια ουσία που έχουμε στο αίμα και είναι υπεύθυνη για αρκετές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Διαδραματίζει μεγάλη σημασία στη συμπεριφορά μας, καθώς και στην ανάπτυξη των συναισθημάτων μας.

Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της διάθεσης, ενώ τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη.

3
Ενδορφίνες

Freepik.com

Οι ενδορφίνες είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που παράγονται από τον εγκέφαλο, την πρόσθια υπόφυση, που ταξινομούνται ως νευροδιαβιβαστές. Μπορούν να δημιουργήσουν 100 φορές πιο δυνατή χημική αντίδραση από τη μορφίνη.

Κάθε δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, κάνει τον οργανισμό μας να παράγει ενδορφίνες που μας ηρεμούν. Καταφέρνουν, έτσι να εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα στρες!

Εσύ ήξερες ποιες είναι οι “ορμόνες της ευτυχίας”;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending