fbpx

Δες όσα μας είπε ο Μάριος για τις σπουδές, τη δράση του και την startup που δημιούργησε!

Να είσαι φοιτητής δεν σημαίνει μόνο διάβασμα, βαθμοί και πτυχίο! Η φοιτητική ζωή μπορεί να είναι γεμάτη με πλούσιες εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν τόσο στην καριέρα σου όσο και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς σου.

Ο Μάριος Παφίτης, 4ετής φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ένα παράδειγμα φοιτητή που αξιοποιεί την περίοδο των σπουδών του για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί!

Τι κάνει ακριβώς; Εργάζεται, έχει ήδη κάνει 2 internships, συμμετείχε σε διαγωνισμούς, συνέδρια και σεμινάρια, αξιοποίησε το πρόγραμμα Erasmus+ Youth Exchange, ταξιδεύοντας σε Πορτογαλία και Πολωνία, ενώ πήγε για Erasmus στο Πανεπιστήμιο του Brno στη Τσεχία για ένα 6μηνο. Επίσης, μαζί με 2 συμφοιτητές του έχουν δημιουργήσει τη δική τους startup επιχείρηση, την οποία αναπτύσσουν και μέχρι στιγμής πέτυχαν πολλές διακρίσεις.

Όλα αυτά έδωσαν στον Μάριο το 1ο Βραβείο στα StudentLife Awards 2020, τον θεσμό που επιβραβεύει τους πιο δραστήριους και κοινωνικά ενεργούς φοιτητές. Με αφορμή τη βράβευση, μιλήσαμε με τον Μάριο για να μάθουμε περισσότερα για τον ίδιο, αλλά και τη δράση του ως φοιτητής.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε ο 1ος νικητής των StudentLife Awards 2020:

– Πώς νιώθεις για τη βράβευσή σου και ποια η άποψή σου για τον θεσμό των StudentLife Awards;

«Είναι τιμή μου που πήρα την 1η θέση στα StudentLife Awards. Όλες οι μικρές, καθημερινές δραστηριότητες που κάνω διότι με εκφράζουν και με γεμίζουν, ενώνονται και αντικατοπτρίζονται ως σύνολο σ’ αυτήν τη διάκριση. Κατά συνέπεια, αυτό το βραβείο, μου δίνει το κίνητρο για να συνεχίσω τη δράση μου, βοηθώντας ακόμη περισσότερο την κοινωνία!

Τα StudentLife Awards, κατά την άποψή μου, είναι ένας αξιοσημείωτος θεσμός, αφού όχι μόνο αναγνωρίζει και επιβραβεύει νέους που προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά επίσης παρουσιάζει αυτά τα άτομα ως πρότυπα, ενθαρρύνοντας και παρακινώντας περισσότερους νέους να δράσουν με βάση το κοινό καλό

– Πώς προέκυψε η ιδέα για την startup που ξεκίνησες με την ομάδα σου;

«Συνήθως οι πλείστες startup γεννιούνται μέσα από ένα γκαράζ στη Silicon Valley. Η δική μας, η Fooderloo, γεννήθηκε μέσα από το μάθημα Επιχειρηματικότητας ΔΕΔ369, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αρχικά, η ομάδα μας αποτελείτο από τον Βαλεντίνο ΠαρίζαΙώαννη Ευγενίου και εμένα, Μάριο Παφίτη (Φοιτητές στο 4 έτος Πληροφορικής) και έχει ως μέντορα της την Δρ Ντάινα Νικολάου (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου). Σήμερα, έχουν προστεθεί 2 νέα μέλη στην ομάδα, ο Μάριος Αριστοδήμου και ο Αλέξανδρος Βαριάνος.

Το μάθημα μας ώθησε να αναπτύξουμε τις επιχειρηματικές μας δεξιότητες και να εξερευνήσουμε τα οφέλη που έχει να προσφέρει ο κόσμος της επιχειρηματικότητας, τόσο σε εμάς, όσο και στην κοινωνία. Με άλλα λόγια, μας έμαθε να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε στην πράξη όλες τις γνώσεις που είχαμε αντλήσει μέχρι σήμερα από την Πληροφορική.

Η Fooderloo έχει ως κύριο στόχο να μειώσει το τεράστιο πρόβλημα της Σπατάλης Τροφίμων (Food Waste), αλλά και να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην αγορά προϊόντων ή φαγητών σε χαμηλότερες τιμές. Η Σπατάλη Τροφίμων καθίσταται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, αφού καθημερινά το 1/3 του φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια, συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας της παραγωγής CO2.»

– Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Πώς ακριβώς θα το καταφέρετε αυτό;

«Μέσω της εφαρμογής (Android/iOS) και της ιστοσελίδας, διάφοροι προμηθευτές, όπως Υπεραγορές, Εστιατόρια, Φούρνοι κλπ., θα μπορούν να διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα θα μπορούν να αγοράζονται από πελάτες, όπως επιχειρήσεις, φοιτητές, οικογένειες, κλπ., έτσι ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια. Ακόμη, η Fooderloo επιτρέπει δωρεές μεταξύ πελατών για προϊόντα τα οποία έχουν στο σπίτι και δεν τα χρειάζονται πια!»

– Πώς συνδυάζεις τις σπουδές σου με τις άλλες δραστηριότητες που κάνεις;

«Το ότι είμαι φοιτητής στην Πληροφορική, έναν απαιτητικό και δύσκολο κλάδο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να ασχοληθώ με δραστηριότητες που με εκφράζουν και με γεμίζουν. Ο συνδυασμός αρχικά μπορεί να φαίνεται δύσκολος, ακόμη και ακατόρθωτος, όμως στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Με βοήθησε να εξελιχθώ και στις δύο πτυχές της ζωής μου, τόσο στον ακαδημαϊκό, όσο και στον κοινωνικό τομέα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί η ενασχόληση με κοινωνικές δράσεις, γεμίζει πλούσια τον χρόνο σου, αφού βοηθάς άτομα που έχουν ανάγκη και κατά συνέπεια σε κάνει να νιώθεις πιο χρήσιμος πολίτης και συνάνθρωπος!

Για παράδειγμα, δεν θυμάμαι τι έκανα στην εργασία ενός μαθήματος, αλλά θυμάμαι ξεκάθαρα τη μέρα που πήγαμε σε ένα νηπιαγωγείο στην Πολωνία, με το πρόγραμμα Erasmus+ Youth Exchange και παίξαμε με τα παιδιά, προσφέροντάς τους χαρά και την ευκαιρία να εξερευνήσουν την Κυπριακή κουλτούρα και παραδόσεις μας! Μπορεί να μην φαίνεται άμεσα το αντίκτυπο αυτής της δράσης στην καριέρα μου, όμως έμμεσα είχε μεγάλο αντίκτυπο, γιατί με έκανε πιο κοινωνικό και ανοιχτόμυαλο άτομο, αποκτώντας δεξιότητες οι οποίες θα με βοηθήσουν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.»

– Μετά την αποφοίτησή σου σκέφτεσαι να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό ή θα συνεχίσεις με την start up σου;

«Στην pre-COVID εποχή είχα ξεκάθαρο πλάνο για τη ζωή μου, τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Σήμερα, έμαθα να αναθεωρώ και να προσαρμόζομαι ανάλογα με τα νέα δεδομένα. Θα ήθελα να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό για να μπορέσω να έχω επαφή με άτομα που θαυμάζω σήμερα στον ακαδημαϊκό τομέα, αλλά και να εξερευνήσω νέες ευκαιρίες.

Παράλληλα, θέλουμε να εξελίξουμε τη Fooderloo, επεκτείνοντάς την στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός του μεταπτυχιακού σε μια ξένη χώρα, με την επέκταση της startup είναι εφικτός, και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να το πετύχω.»

– Ποια ήταν για εσένα η πιο σημαντική εμπειρία που θυμάσαι έντονα;

«Η Fooderloo ξεκίνησε ως μια απλή ιδέα σε ένα μάθημα. Τη στιγμή, όμως, που μαζί με την ομάδα μου, κερδίσαμε την 1η θέση στο Ψηφιακό Πρωτάθλημα 2020, η χαρά ήταν απεριόριστη! Ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι πέραν από εμάς που πιστεύουμε στη Fooderloo, υπάρχουν άτομα εκτός του κύκλου μας που την έχουν ανάγκη! Αυτό μας έδειξε ότι στην Κύπρο υπάρχει προοπτική για καινοτόμες λύσεις όπως η δική μας.»

– Πόσο σημαντικό θεωρείς να είναι ένας φοιτητής δραστήριος κατά τη διάρκεια των σπουδών του; 

«Δεν θεωρώ κατά ανάγκη ότι ο κάθε φοιτητής πρέπει να είναι δραστήριος, αλλά θεωρώ απαραίτητο ο κάθε φοιτητής να ψάξει ποιο είναι το νόημα της ζωής, την αξία που έχει το κάθε δευτερόλεπτο που περνά! Επιθυμείς να αφιερώνεις τις ώρες σου στα Social Media, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα μοιάσεις στα «πρότυπα» που βλέπεις εκεί;! Εγώ προτιμώ να γράψω τη δική μου ιστορία. Έτσι αξιοποιώ τις ώρες μου εξερευνώντας ευκαιρίες, γνωρίζοντας καινούρια άτομα και μαθαίνοντας από αυτά τι έχουν να με διδάξουν, ώστε να με βοηθήσουν να εξελιχθώ και κατά συνέπεια να προσφέρω κι εγώ με την σειρά μου στην κοινωνία!

– Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να κάνει τη δική του startup;

«Εγώ δεν αποκαλώ τον εαυτό μου επιχειρηματία, πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να το «έχεις» για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση. Πιστέψτε με εγώ δεν ένιωσα ότι το έχω! Είχα όμως μια ιδέα που ήθελα να κάνω πραγματικότητα επειδή κατάλαβα ότι εάν τα καταφέρω, θα κάνω κάποιους ανθρώπους λίγο πιο χαρούμενος, λύνοντας ένα μικρό πρόβλημά τους.

Μην σκεφτείς αν πρέπει ή αν μπορείς να δημιουργήσεις μια startup, απλά κάνε το και να έχεις ως κίνητρο ότι αυτό που πας να ξεκινήσεις θα κάνει κάποιους πιο ευτυχισμένους

Ευχαριστούμε Μάριε για τη συνέντευξη και σου ευχόμαστε να συνεχίσεις και να διευρύνεις τη δράση σου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending