fbpx

Διοργάνωση Συνεδρίου –  Αυθεντικότητα αγροτικών προϊόντων: Oι τεχνολογικές καινοτομίες και το μέλλον της επιχειρηματικότητας

Συνέδριο με τίτλο Αυθεντικότητα αγροτικών προϊόντων: Oι τεχνολογικές καινοτομίες και το μέλλον της επιχειρηματικότητας οργανώνεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 6 Μαΐου 2021 μεταξύ 09.30-13:00 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους όλοι οι εταίροι του έργου ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ INTERREG Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Γενικό Χημείο του Κράτους) καθώς και η εταιρεία MAP Innovation ως ανάδοχος της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τη λειτουργία μονάδας υποστήριξης αγροτικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και η οποία επίσης θα παρουσιαστεί.

Πρόκειται για το δεύτερο εξειδικευμένο συνέδριο για τον αγροδιατροφικό τομέα που διοργανώνεται, μετά από τη μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου με τίτλο Agrifood Innovation: Setting the Context in Cyprus, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Ο αγροδιοατροφικός τομέας στην Κύπρο επιδέχεται εξωγενείς πιέσεις όπως το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και η απουσία εκσυγχρονισμού με πρόσφατη αρνητική εξέλιξη την παγκόσμια πανδημία η οποία οδήγησε σε διαταραχές σε όλο το φάσμα του συστήματος τροφίμων. Ταυτόχρονα, ο τομέας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ως αποτέλεσμα της αστάθειας του (κυρίως γεωργικού) εισοδήματος, την απουσία ψηφιακών τεχνολογικών υποδομών και την έλλειψη κουλτούρας για δημιουργία συμπράξεων. Εκ των κύριων προβλημάτων του τομέα είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η γήρανση του προσωπικού και ειδικά της διεύθυνσης, η εμπλοκή πολλών μελών της οικογένειας και ειδικά των γονέων χωρίς την απαραίτητη ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αρκετές περιπτώσεις η ελλειπής κατάρτιση σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας αλλά και γενικότερα ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης επίσης συντήνει στις καθυστερημένες εξελίξεις στον κλάδο. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στην υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων  και τη σημαντική συμβολή του κλάδου στις εξαγωγές.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ομιλητές θα συζητήσουν τεχνολογικές και επιχειρηματικές λύσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από επιχειρήσεις του τομέα αυτού ανεξαρτήτως μεγέθους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των γεωργικών προϊόντων διατροφής και τη σημασία της υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα, απευθύνεται σε εκπροσώπους επιχειρήσεων του κλάδου, ακαδημαϊκούς, άτομα που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες λύσεις για τον κλάδο και το γενικό κοινό και  υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροταυτότητα (INTERREG Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020).

Εγγραφές στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μέχρι τις 4 Μαΐου 2021 https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZEucuCtqjIpE9OPFxbcSs8NoCh84ocDkGHu

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending