fbpx

Ανοίγει το 1ο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Μεσογείου στην Κύπρο & θα είναι εντυπωσιακό!

Οι εικόνες που θα δεις πιο κάτω μπορεί να θυμίσουν ταινία, τη Χαμένη Ατλαντίδα, δοκιμασία του Next Top Model κάτω από το νερό, κάτι από ναύαγιο ή να σου βγάλουν ένα “creepy” συναίσθημα, όμως, δεν πρόκειται για τίποτα απ’ όλα αυτά.

Πρόκειται για το 1ο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Μεσογείου, το οποίο θα βρίσκεται στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα! Το έργο ανοίκει στον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το 1o υποβρύχιο μουσείο της Αγίας Νάπας θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό γύρω στα μέσα Ιουλίου 2021 και θα αποτελέσει σίγουρα ένα εντυπωσιακό έργο ειδικού ενδιαφέροντος!

1
Πού θα βρίσκεται το 1ο υποβρύχιο μουσείο της Κύπρου;

underwatersculpture.com

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cyprusmajor ?? (@cyprusmajor)

Το Υποβρύχιο Μουσείο θα ανοίξει στον Δήμο Αγίας Νάπας και συγκεκριμένα στην παραλία Περνέρα και θα είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου! Η απόστασή του από την ακτή θα είναι περίπου 200 μέτρα.

Το μουσείο είναι 10 μέτρα υποβρύχια με τον Βρετανό καλλιτέχνη να έχει δημιουργήσει πάνω από 70 αγάλματα ανθρώπινων φιγούρων που βρίσκονται ανάμεσα σε δεκάδες οργανικά δέντρα και υποβρύχια φυτά για να δημιουργήσουν το πρώτο υποβρύχιο δάσος στον κόσμο!

Η ιδέα για το πρωτότυπο αυτό μουσείο διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2014, ενώ τον Ιούνιο του 2019 το έργο παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, τον λειτουργό του Τμ. Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τον συντονιστή υλοποίησης του έργου, Γιώργο Παγιάτα, καθώς και τον ίδιο τον Βρετανό καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor.

underwatersculpture.com

Το αρχικό σχέδιο ήταν η ολοκλήρωσή του να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020, αλλά η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν ανέστειλαν το άνοιγμα μέχρι το φετινό καλοκαίρι.

underwatersculpture.com

Το έργο του Υποβρυχίου Μουσείου συμπεριλαμβάνεται στα έργα που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη του Δήμου Αγίας Νάπας και αναμένεται να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της κωμόπολης της ελεύθερης Αμμοχώστου.

2
Ο Jason deCaires Taylor και τα έργα του

underwatersculpture.com

Ο γλύπτης, περιβαλλοντολόγος και επαγγελματίας υποβρύχιος φωτογράφος, Jason deCaires Taylor, εξερευνά συστηματικά την αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης, προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και κοινωνίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Τα έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor είναι ουσιαστικά τεχνητοί ύφαλοι, αποτελούμενοι από ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος. Για κάθε γλυπτό ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ένα είδος μη τοξικού και με ουδέτερο pH τσιμέντου, που δεν ρυπαίνει, αλλά γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού οικοσυστήματος!

underwatersculpture.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 ο ίδιος καλλιτέχνης δημιούργησε το 1ο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής σε ολόκληρο τον κόσμο, στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδα και τα έργα του είχαν αναγραφεί στα κορυφαία 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic!

underwatersculpture.com

Άλλα σημαντικά έργα του μέχρι σήμερα με γλυπτά του έχουν τοποθετηθεί στη θάλασσα στο Κανκούν στο Μεξικό (2009), στις Μπαχάμες 2014, στο Μπαλί, (2016), στο Lanzarote (2017), στη Νορβηγία (2018).

*Οι εικόνες είναι από έργα του καλλιτέχνη που βρίσκονται τοποθετημένα κάτω από τη θάλασσα στις πιο πάνω περιοχές. Αναμένουμε σύντομα να δούμε πώς θα μοιάζει και το δικό μας μουσείο! 😉

Εσύ θα ήθελες να επισκεφθείς το 1ο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Μεσογείου που ανοίγει σύντομα στην Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending