fbpx

5 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου αφού αποφοιτήσεις από το πανεπιστήμιο!

Αν πλησιάζει η αποφοίτησή σου ή έχεις μόλις αποφοιτήσει -ίσως- να άρχισες να ανησυχείς για το μέλλον σου και να αναρωτιέσαι… «και τώρα τι;».

Η «εποχή των αποφοιτήσεων» δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από άγχος. Αντιθέτως, η «εποχή των αποφοιτήσεων» είναι εποχή ονείρων και νέων ξεκινημάτων! Γι’ αυτό μην πανικοβάλλεσαι. Δεν υπάρχουν πρέπει και κανόνες μετά την αποφοίτηση.

Ή μάλλον… υπάρχουν! Αλλά δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι. Αποφοιτώ δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγχωθώ για το αν θα βρω -από την επόμενη κιόλας μέρα- δουλειά στον τομέα μου.

Ξέρουμε ότι αυτά σκέφτεσαι και δεν το απολαμβάνεις, γι’ αυτό κι εμείς (που τα ζήσαμε και ξέρουμε) σου προτείνουμε κάποια πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ σίγουρα να κάνεις στη ζωή σου αφού αποφοιτήσεις!

Δες τα πιο κάτω:

1
Βρες τον εαυτό σου και… ταξίδεψε μαζί του!

Freepik.com/davidengy

Θυμάσαι την πρώτη μέρα που πάτησες το πόδι σου στο πανεπιστήμιο; Σίγουρα τότε το να αποφοιτήσεις έμοιαζε ένα πολύ μακρινό σενάριο! Πριν καλά – καλά το καταλάβεις, όμως, βρέθηκες να στέκεσαι στη σειρά περιμένοντας να ακούσεις το όνομά σου για να πάρεις το πτυχίο…

Μετά από 4 (ή και περισσότερα) χρόνια μαθημάτων, εξετάσεων, διαβάσματος, επιτέλους τα κατάφερες και αντί να το χαρείς, τι κάνεις; Αγχώνεσαι «άραγε θα βρω δουλειά;».

Κάπου ώπα! Αν όχι τώρα, πότε θα το χαρείς; Νομίζεις ότι θα βρεθείς ξανά σε εκείνην την σκηνή για να πάρεις το πρώτο σου πτυχίο; Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω, γι’ αυτό εκμεταλλεύσου τον σωστά!

Μπορείς να ψάξεις για δουλειά από τον επόμενο μήνα ή όταν τελειώσει το καλοκαίρι. Πάρε αυτούς τους 2-3 μήνες για να ξεκουραστείς. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνεις πράγματα για ‘σένα. Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς… Αυτό είναι το τελευταίο ξέγνοιαστο καλοκαίρι που θα έχεις!

Ξεκίνα μια νέα σειρά, φάε το παγωτό σου χωρίς τύψεις, περιποιήσου τον εαυτό σου, κλείσε το κινητό (και τα social media) για λίγες ώρες, βρες ένα νέο hobby ή απλά μείνε ξαπλωμένος όλη τη μέρα. Οργάνωσε το επόμενό σου ταξίδι. Το αξίζεις!

2
Βγες, ξενύχτα και διασκέδασε με φίλους!

freepik.com/look-studio

Θυμάσαι όλες εκείνες τις φορές που σε πήραν τηλέφωνο οι φίλοι σου για να πάτε για ποτάκι το βράδι αλλά εσύ δεν μπορούσες να ξενυχτήσεις, αφού είχες μάθημα το επόμενο πρωί; Ή τότε που ήθελες να κανονίσεις τριήμερο με τη σχέση σου, αλλά δεν μπορούσες γιατί έπρεπε να τελειώσεις εργασίες;

Σίγουρα θυμάσαι. Τότε, όμως, είχες έναν στόχο (το πτυχίο) και -ίσως- δεν ήθελες να παρεκκλίνεις. Αλλά τώρα που αποφοίτησες είναι η ευκαιρία σου να αναπληρώσεις.

Πέρασε χρόνο με τους φίλους σου πριν τραβήξετε ο καθένας τον δρόμο του. Όσο είναι ακόμα καιρός και είστε νέοι που «βράζει το αίμα σας» πηγαίνετε στα αγαπημένα σας στέκια. Χορέψετε, τραγουδήστε, γελάστε, ερωτευτείτε!

3
Παρακολούθησε Internships ή κάνε την πρακτική σου!

freepik.com/viewapart

Πολλοί λένε δεν συμμετέχουν σε Internships «επειδή είναι εκμετάλλευση» και ότι προτιμούν να δουλεύουν απλά σε μια «άσχετη» δουλειά που θα τους προσφέρει καλά χρήματα, αφού στον τομέα τους δεν βρίσκουν.

Δεν υπάρχει δεν βρίσκεις… υπάρχει δεν προσπάθησες αρκετά. Γιατί θα πας σε άπειρες συνεντεύξεις και -ναι- μπορεί να σε απορρίψουν. Αλλά -όχι- δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε σημαίνει ότι δεν είσαι εσύ καλός! Γι’ αυτό μην τα παρατάς.

Σίγουρα μια ασφαλής δουλειά ή ένα εγγυημένο εισόδημα είναι η προτεραιότητα κάποιου. Κάποιου, όμως, που δεν έχει χρόνο, ή που δεν έχει από πουθενά στήριξη ή κάποιου που έχει οικογένεια και υποχρεώσεις! Εσύ προς το παρόν είσαι «ελεύθερος» από αυτά, γι’ αυτό προσπάθησε να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, έχεις χρόνο! 

Με το να συμμετέχεις σε ένα Internship κερδίζεις εμπειρίες και μαθαίνεις ταυτόχρονα! Βρες ένα πρόγραμμα ή μια δουλειά σχετική με αυτό που σπούδασες για να κάνεις την πρακτική σου. Μόνο έτσι θα καταλάβεις ότι αυτό που σπούδασες σου αρέσει όντως 100% και σε «γεμίζει» σαν άνθρωπο!

4
Κάνε το δικό σου ξεκίνημα!

freepik.com/wayhomestudio

Κι αν αυτό που σπούδασες δεν σου αρέσει τελικά; Άλλαξε κλάδο εάν αυτός δεν σε γεμίζει! Μην αφήσεις τον εαυτό σου να εγκλωβιστεί σε θέσεις εργασίας που δεν σου ταιριάζουν, από φόβο για το άγνωστο. Αναζήτησε, δοκίμασε, παράτα τα. Προσπάθησε τώρα, ενώ έχεις ακόμα χρόνο.

Τώρα είναι η ώρα για ρίσκα! Τώρα που έχεις όνειρα και ενέργεια να τα κυνηγήσεις. Γιατί δεν δοκιμάζεις να ξεκινήσεις τη δική σου startup επιχείρηση; Αυτήν που πάντα ονειρευόσουν. Σκέψου αν αυτό που κάνεις τώρα στη ζωή σου και η δουλειά που επέλεξες (ή που σε πίεσαν -ίσως- οι γονείς σου να διαλέξεις) είναι αυτό που πραγματικά θες; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε παράτα τα και κάνε αυτό που θες!

Να θυμάσαι ότι η δουλειά που θα επιλέξεις να κάνεις πρέπει να σε κάνει ευτυχισμένο για τα επόμενα 60 (τουλάχιστον) χρόνια της ζωής σου!

5
Γίνε εθελοντής!

freepik.com/pvproductions

«Κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γυαλό», λέει η παροιμία. Με τον εθελοντισμό μπορείς να δώσεις πολλά, χωρίς να περιμένεις τίποτα ως αντάλλαγμα! Κι αυτό θα σε γεμίσει ως άνθρωπο, αφού θα μπορείς να προσφέρεις, είτε τη βοήθειά σου, είτε υλικά αγαθά, είτε υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Βρες κάποιον εθελοντικό οργανισμό στην Κύπρο ή ακόμα και κάποιον με διεθνή εμβέλεια, ο οποίος να βοηθά οικογένειες, άπορους συνανθρώπους μας, ανθρώπους με κάποια ασθένεια ή ακόμη και ζώα ή το περιβάλλον μας.

Θα δεις ότι η κοσμοθεωρεία σου θα αλλάξει, συμμετέχοντας εθελοντικά σε κάτι τόσο σημαντικό για τις ζωές των γύρω σου!

Εσύ τι σκέφτεσαι να κάνεις αφού αποφοιτήσεις;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending